Rusija tvrdi da se NATO više neće širiti

NATO
45 komentara

Na diplomatskim sastancima sljedeće godine, ruski dužnosnici će pozvati Washington na zaustavljanje širenja bloka.

U nadolazećim razgovorima s Washingtonom, Moskva će ne samo opstruirati nego će i potpuno zaustaviti bilo kakvo širenje vojnog bloka NATO-a predvođenog SAD-om na istok, rekao je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

U razgovoru za novinsku agenciju Interfax, Sergej Ryabkov rekao je kako će njegova zemlja u pregovore krenuti s jasnim planom i odbaciti sve pokušaje razvodnjavanja predloženog sporazuma od strane američkih diplomata, između dviju strana.

“Naše vodstvo je više puta govorilo da više ne možemo tolerirati situaciju koja se razvija u neposrednoj blizini naših granica. Ne možemo tolerirati širenje NATO-a. Nećemo to samo spriječiti. Mi ćemo to zaustaviti”, rekao je Rjabkov.

Razgovori, koji će se održati 10. siječnja, bit će usredotočeni na dva objavljena nacrta ugovora koji uključuju popis obećanja koja Rusija želi dobiti od SAD-a i NATO-a. Osim obećanja da se blok neće širiti prema istoku, prijedlozi također uključuju prekid zapadne suradnje s post-sovjetskim zemljama, uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Europe i povlačenje NATO postrojbi i projektila s ruske granice.

Međutim, prema Rjabkovu, SAD žele ignorirati čvrste zahtjeve Rusije, umjesto toga predlažući manje strukturiran oblik pregovora. “Ne bismo smjeli smišljati nekakvu bezdimenzionalnu agendu kada nam je u interesu uključiti teme koje su se dugo rješavale drugim kanalima. Moramo se usredotočiti isključivo na dva nacrta dokumenta koja smo prezentirali”, rekao je.

Rjabkovljevi komentari uslijedili su nakon citata u zapadnim medijima neimenovanih izvora u Bijeloj kući koji tvrde da će se nadolazeći pregovori usredotočiti na kontrolu naoružanja, kao i na situaciju na rusko-ukrajinskoj granici.

“To je samo po sebi vrlo težak zadatak, s obzirom na stupanj neslaganja između nas i SAD-a, i nas i NATO-a o tim pitanjima”, rekao je zamjenik VM-a, objasnivši kako Rusija neće prihvatiti nijedan američki pokušaj “razvodnjavanja” rasprava o predloženim ugovorima.

“Zaključili bismo, u takvom slučaju, da SAD nisu spremne za ozbiljan razgovor. Pozivamo na pregovore, intenzivno i brzo. Vjerujemo da to pitanje nije samo zakašnjelo. Prezreo je”, dodao je.

NATOproširenjerusijaSADSergej Ryabkov
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xam
2 godine prije

Nije se ni prvi put širio.

x---da
2 godine prije

i ja tvrdim da tigar nece vise jesti meso

Polo
2 godine prije

Prije nekih 10-tak dana, Rusija je napravila svoju listu zahtijeva. Sastanak izmedju ruske i americke delegacije ce biti ili 10 ili 12 Januara 2022 u Zhenevi. Ukrajina je dobila dobrih 20 dana za pripreme za moguci rat. Po mom misljunju ovo je vise nego dovoljno za prebaciti avione na aerodrome par stotina km od ruske granice i za poslati brodove van luka, zatim i za pripremu ostale obrane. Da je Njemacka dala Sovjetskom Savezu 20 dana vremena za pripreme ne bi ona usala ni km u Rusiju. Njemacka je napala Rusiju iznenada, tako da je u prvim satima unistila preko 500 ruskih aviona na pistama. Da Hitler nije progonio Zhidove, danas bi zapad slavio Hitlera i pored toga sto je uzrokovao rat i pobio 27 miliona Sovjetskih gradjana. Dan danas slavu Napoleona iako je zapalio cijelu Europu a nanio najvise zla Rusiji a forsiraju narod da mrzi Staljina zato jer… Čitaj više »

Max
2 godine prije

To znači rat.

2 godine prije

O.T.

Opa!!!

Danas objavljeno TASS
Sistem S-550 postao operativan i prva brigada je već na borbenoj dužnosti!!!

Pa po svim info to se nije trebalo desiti bar još dvije godine.
Kada je završio državna testiranja?
Sve mi se čini da su nas Rusi fino obmanuli 15. prošlog mjeseca kad su roknuli onaj satelit.
Bio sam uvjeren da su upotrjebili A-235 Nudol, što ako je to bilo završno državno testiranje za S-550??
Ako su to roknuli sa S-550 to je ….Nudol je ogromna raketa silosnog baziranja…napraviti raketu koja to može sa mobilnog sistema???

fongol
2 godine prije

Rusija bi se morala ponasati naspram Ukrajine kao Izrael naspram Sirije.
S raketama pogoditi jednu kasarnu pa ispaliti druge rakete u skladiste luka itd.

Ico
2 godine prije

Joseph Borell je rođen za cirkus, čovjek je Bogomdani cirkusant, dobro upućeni sumnjaju da se kod njega radi o nuspojavama od cjepiva

abc
2 godine prije

Godina 2023 – Ukrajina podpomognuta NATO-m napadne Rusiju……
Godina 2024 – NATO prestaje postojati……

gargamel
2 godine prije

Ja opet vjerujem što neko reče ;” Rusija ne započinje ratove, Rusija ih okončava.

Alen
2 godine prije

Jedino će evropa u ovoj situaciji da dobije napad panike , ili sr.aćku , ..Sigurno će da djeluje tarapeutski na njih , pa će i sledeći potezi usmjereni ka Rusiji da budu jako dobro odvagani a ko zna mozda i isele nato iz evrope..
U slučaju da evropske elite boluju od mentalnih poremećaja a evropski narod od iluzija , onda ih i ne treba žaliti pa tako će da slijedi ubrzani raspad evropske unije i svi problemi koje isti nosi..

Alen
2 godine prije

Što se tiče Amerike , Rusi su je javno izazvali na megdan , glavnog baju , objavili su nacrte , šta traže , šta žele i javno objavili da neće odustati od toga..
Dakle nema više skrivanja , igrarija , evo čitav svijet zna..Već to je dosta velika stvar , javno izazvati usa , a nije ni blef..

tihobl
2 godine prije

Znate li sta amere najvise muci?
Boje se prvi put pristati na ruski ultimatum, jer sumnjaju da su rusi uzeli njihovu taktiku. Ameri su sa indijancima potpisali 500 mirovnih ugovora i svaki put indijancima bi ostalo manje teritorije. Potpisu, raskinu pa treze potpisivanje novog po njih povoljnijeg kao sto je bilo sa iranskim ugovorom o nuklearnom materjalu.
Zato sad smisljaju kako zadovoljiti ruse bez potpisivanja, a da ne ispadne da su podvili rep.

nessy
2 godine prije

Cesto, Rusi su mi smijesni sa svojim optimizmom u odnosu na dogovor sa “nasim zapadnim partnerima”. Ipak, nadam se, da su kao pragmaticni ljudi svjesni, da “zapadni partneri” postuju samo zakon jacega. Navikli su da je batina u njihovoj ruci, i bilo kakav pokusaj dogovora, bez pokazivanja nadmocne sile, je osudjen na propast. USA postuju potpisane dogovore samo dok im idu u korist, a nakon toga se ponasaju kao da ih nema. Da nije bilo Putina, i da se nastavila linija politike Jeljcina, u ovih 20 godina, Rusija bi vec bila istransirana u tri drzave (kako to predlazu zapadni geostratezi. Nije ‘posteno’ da Rusija raspolaze svim tim resursima, naravno i sjevernim prolazom za brodove), i bila bi smijesna parodija nekadasnje Carske Rusije i SSSR-a. Eto, pojavio se smijesni patuljak, Nosferatu, i uz sve ustupke, ipak je sacuvao zemlju, i napravio od nje silu. Sa svim svojim sankcijama, Zapad je postigao… Čitaj više »

gigi
2 godine prije

Putin ( Slaven ) i Biden ( Anglosax ) ce imati virtualni sastanak 30 Decembra.
Drugim rijecima rata nece biti.
Rusija ce dobiti bez rata, kauboj se povlaci podvijena repa.
Zivijela Rusija.

Boba Lazarević
2 godine prije

Ne samo da će NATO prestati da se širi, nego će se uskoro početi smanjivati.

Ako Erdogan poživi, Turska izlazi prva. Do kraja 2024. po slobodnoj procjeni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI