Rusija tvrdi da su SAD testirale eksperimentalne lijekove na ukrajinskim vojnicima

Ukrajinska vojska
8 komentara

Ruska vojska je iznijela nove navode o tajnim istraživanjima u Ukrajini pod pokroviteljstvom SAD.

SAD su bile uključene u testiranje eksperimentalnih lijekova na „dobrovoljcima“ iz redova ukrajinske vojske, izjavio je komandant ruskih snaga za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu general-potpukovnik Igor Kirilov tokom brifinga za medije u četvrtak.

Eksperimentalno testiranje lijekova je bilo u okviru takozvanog projekta UP-8, koji je ruska vojska razotkrila ranije ovog mjeseca.

„Nastavljamo da objavljujemo informacije o istraživanju uz učešće ukrajinskog vojnog osoblja. Želio bih da napomenem da je takav rad zabranjen u Sjedinjenim Državama i da ga vojska obavlja van zemlje“, naveo je zvaničnik.

„Prema podacima objavljenim u bugarskim medijima, oko 20 ukrajinskih vojnika je umrlo samo tokom eksperimenata u laboratoriji u Harkovu, a još 200 je hospitalizovano“, dodao je Kirilov, tvrdeći da je u testiranju učestvovalo „više od četiri hiljade ljudi“.

Zvaničnik je predstavio dokument, koji je navodno poslao ukrajinski vojni ataše u SAD ministarstvu odbrane zemlje u aprilu prošle godine. U dokumentu se ističe sastanak između atašea i predstavnika američko-kanadske kompanije Skymount, koja je uključena u istraživanja vezana za vještačku inteligenciju.

Prema dokumentu, kompanija je ukrajinskim zvaničnicima demonstrirala svoja rješenja za dugotrajno posmatranje, kao i Deep Drug AI, sistem koji se koristi za skrining i razvoj lijekova. Prema njegovim pronalazačima, sistem „obavlja posao 60 osoba godišnje, uveliko smanjujući sate ručnog rada za generisanje novih ciljnih molekula iz postojećih, unaprijed odobrenih lijekova“.

„Primljeni dokumenti potvrđuju pokušaj testiranja ranije neprovjerenih lijekova na ukrajinskim vojnicima. Riječ je o sistemu skrininga za lijekove „Deep Drug“, koji nisu prošli proceduru licenciranja u SAD i Kanadi“, naveo je Kirilov.

Poseban cinizam američkih sponzora leži u činjenici da je pronalazač, kompanija Skymount, ponudila kupovinu sistema na komercijalnoj osnovi, uprkos činjenici da su zaposleni u Ministarstvu odbrane Ukrajine bili uključeni kao volonteri.

Ukrajina nije prva zemlja koja se koristi za farmaceutska istraživanja koja podržava američka vojska, primjetio je Kirilov. Indonezija je 2010. godine, na primjer, zatvorila Medicinski centar američke mornarice u Džakarti, koji je očigledno bio uključen u sličan projekat, zbog „brojnih prekršaja“, dodao je on.

Moskva je, nakon što je poslala trupe u susjednu zemlju krajem februara, iznijela navode o sumnjivim farmaceutskim i biološkim istraživanjima koja su sponzorisale SAD a koja se odvijaju u tajnim laboratorijama raštrkanim širom Ukrajine. Napad je uslijedio nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspjeha Ukrajine da primjeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Donbas republika u Donjecku i Lugansku od strane Rusije.

Protokoli uz posredništvo Njemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države. Rusija je sada zahtijevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

rusijaSADukrajinaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Podrska se mora platiti, nema dzabe kod amera.

Meni je zanimljivija vijest da ameri na listu sankcija nisu stavili lijekove kojima nisu istekla licencna prava. Farmaceute ne smije niko ni za dolar da zakine, a mekdonalds je ostao bez 60 miliona mjesecno zbog odustajanja od fransize.

Max
2 godine prije

Ne čudi me to.

nessy
2 godine prije

Pa sto tu ima sokantno? USA su ekperimentirale na svojim vojnicima i civilima, manje vise oduvijek (MK Ultra, The Tuskegee Syphilis Experiment, eksperimenti elektro sokovima itd.).

123
2 godine prije

Sad je meni jasno zašto niti jedan ukrajinski vojnik nije poginuo.

Praetorian
2 godine prije

Sta na vojnicima, na milijardu ljudi diljem svijeta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI