Rusija upozorava da Bijele kacige, Nusra, pripremaju provokaciju s kemijskim oružjem u Siriji

Hemijsko oruzje
15 komentara

U Siriji će se 26. svibnja održati predsjednički izbori, iako vlada još uvijek ne kontrolira provinciju Idlib, u kojoj vladaju oporba i terorističke skupine. Također ne kontrolira ni sjeveroistok zemlje, dio kojeg je zauzela kurdska milicija uz podršku američkih snaga.

Teroristička skupina Al-Nusra Front* gomila kemikalije u zoni de-eskalacije Idliba na sjeveru Sirije kako bi ih upotrijebila protiv civilnog stanovništva, upozorilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Prema Ministarstvu, teroristi planiraju provocirati u obliku provjerenih kemijskih napada s lažnom zastavom, uz pomoć Bijelih kaciga.

Skupina Bijele kacige naziva se dragovoljačkom organizacijom, a osnovao ju je bivši časnik britanske vojske James Le Mesurier, kako bi navodno pomagao žrtvama sirijskog građanskog rata. Međutim, njihovi su pripadnici često viđeni kako surađuju s teroristima Al-Nusre*, a prema navodima ruskih vlasti, koje se pozivaju na svjedoke, pomogli su grupi u organiziranju kemijskih napada pod lažnom zastavom, pretvarajući se da pomažu žrtvama.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je informacije o planiranom napadu uz pomoć lažnih zastava dobilo iz pouzdanog izvora. Ministarstvo je naglasilo da bi se napad trebao dogoditi prije ključnog trenutka za Siriju: predsjedničkih izbora, koji se trebaju održati 26. svibnja.

“Izražavamo nadu da bi otkrivanje ovih podataka moglo pomoći u sprječavanju ovih zločinačkih planova kao i smrti nevinih ljudi,” rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Zapadni mediji i vlade u više su navrata optužili Damask za uporabu kemijskog oružja protiv vlastitih građana, u ratu protiv oporbe i terorista. Nakon prvih optužbi, vlada se složila uništiti sve svoje zalihe kemijskog oružja pod nadzorom Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW). Iako je Damask uništio svoje kemijsko naoružanje do lipnja 2014., upozorio je da bi teroristi, koji kontroliraju neke regije zemlje uključujući skladišta sirijske vojske, još uvijek mogli posjedovati neka kemijska oružja.

Unatoč nadziranom uništavanju kemijskog oružja, zapadne su vlade ponovno optužile Damask za upotrebu kemijskog oružja u Doumi, gradu koji se nalazi nedaleko od glavnog grada, u napadu koji se odvijao 07. travnja 2018. O tom su napdu izvijestile Bijele kacige, objavivši videozapise na kojima se vidi kako navodno liječe preživjele nakon napada. Iako je Damask negirao taj čin, SAD, Velika Britanija i Francuska pokrenuli su zračne napade na ciljeve sirijske vlade tvrdeći da su napadi osveta za korištenje kemijskog oružja.

Ruski kemijski i vojni stručnjaci kasnije su pronašli pojedince koji su bili svjedoci djelovanja Bijelih kaciga i koji su posvjedočili da nije bilo kemijskog napada i da su ih članovi pseudo-humanitarne skupine jednostavno zgrabili s ulice, polili vodom i ubrizgali u njih nepoznate kemikalije, uz izgovore da ih liječe zbog izloženosti kemijskom oružju. Unatoč njihovim svjedočenjima, OPCW nije službeno prepoznao incident u Doumi kao operaciju pod lažnim zastavama.

Izborisirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Blu trabant
2 godine prije

Šta ima kod tebe u vukojebini?

Tvrtko
2 godine prije

Bijele kacige ne mogu aktivirati False Flag bez Londona.

happy trigger
2 godine prije

pa jo nisu te bjeloglave supove utišali ? poravnajte taj Idlib više svijet će bit puno lijepši

happy trigger
2 godine prije

barem su autohtoni na vlasti neka su u manjini

BanOvan
2 godine prije

Ti ne znaš ni jedan slučaj u svijetu da je vlast prešla sa babe na sina … Bakira?

happy trigger
2 godine prije

počistili mi bošnjačkog brata…šteta taman sam mu htio održat povijesnu lekciju od Krbavske bitke do prvog svjetskog ,dalje samo bili na istoj strani bilo ko partzani ili ko ustaše

Max
2 godine prije

I prije su to radili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI