Rusija upozorava na ”novu kubansku raketnu krizu”

Ruski raketni sistem
28 komentara

Odnosi koji se naglo pogoršavaju između Moskve i Washingtona mogle bi vratiti svijet u napeti sukob između nuklearnih sila, kakav nije viđen više od pola stoljeća, upozorila je Rusija usred zategnutih odnosa.

Govoreći u četvrtak, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je novinarima da bi trenutne napetosti mogle dovesti do situacije na razini Kubanske raketne krize 1962. godine.

“Ako, kako kažu, kolege s druge strane ne razumiju, a sve nastavi kako je bilo, možemo se, po logici događaja, iznenada probuditi i vidjeti da smo u nečemu sličnom.”

Prema njegovim riječima, ako bi se odnosi pogoršali do te mjere, to bi bio neuspjeh diplomacije, iako je naglasio da još ima vremena “za pokušavanje postizanja dogovora na zdravim osnovama”, misleći na nadu Moskve da će dobiti jamstva o tome da se NATO neće širiti bliže ruskim granicama.

“Nema ničega osim ucjena, prijetnji i sankcija u američkom vanjskopolitičkom alatu kada je u pitanju Rusija. Ali to nije jezik koji mi percipiramo”, rekao je diplomat, dodajući da bi izbjegavanje prelaska crvenih crta Moskve poštedjelo “oslobađanja” “konfrontacijske spirale”.

Rjabkov je to izjavio nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak putem sigurne video veze razgovarao sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom. Prema očitavanju poziva iz Kremlja, Moskva je rekla da je “ozbiljno zainteresirana” za dobivanje “pouzdanih i čvrstih pravnih jamstava” čime se isključuje daljnje širenje SAD-a na Istočnu Europu i stacioniranje “sustava ofenzivnog oružja u zemljama u susjedstvu Rusije.”

Najviši moskovski diplomat Sergej Lavrov izrazio je zabrinutost prošlog tjedna, tvrdeći da se “značajne jedinice i naoružanje iz zemalja NATO-a, uključujući američke i britansko, premještaju bliže našim granicama”. Optužio je zapadne partnere za poticanje dužnosnika u Ukrajini, koja se nada pridruživanju bloku, na proturuska djelovanja. To bi moglo prerasti u stvarni oružani sukob, upozorio je Lavrov.

Zabrinutost oko raspoređivanja atomskog oružja u Europi dugo je bila točka spora za Rusiju. Putin je 2019. godine upozorio da bi, ako obje zemlje rasporede nuklearne rakete na kontinentu, to dovelo do eskalacije napetosti nezabilježene od 1962., kada su SAD prijetile da će napasti sovjetske brodove, umjesto da im dopuštaju slanje nuklearnih projektila na Kubu.

Kubanska raketna krizanuklearni sukobrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
2 godine prije

Najbolje da se odrzi natjecanje u cjepljenju. Putin i Biden, booster po booster, koji prvi rikne, pobjedio.

Armagedon
2 godine prije

Sve više akademsko obrazovanih a sve više nereda, ratnog huškanja, nejednakosti itd…Što se to uči u školama, na fakultetima?
Svakodnevno se molim jednom razarajućem asteroidu da nas vrati na početne postavke.

Roko
2 godine prije

Amerika prijeti Kini, prijeti Rusiji pa odrzala neki fjasko sumit demokracija, singapur nije pozvan i jos nekih 100 drzava zato jer nisu dovoljno demokratske, dakle nisu dovoljno po americkoj volji. Amerika pokusava podijeliti svijet na demokratske zemlje i na nedemokratske. Prije su anglosaksi podijelili svijet na komunisticki i kapitalisticki.
Churchill je stvorio termin Zeljezna zavijesa i tako u tom smijeru se radili da se svijet podijeli.
Nikad ne daju mira anglosaksi svijetu, mislu ako oni ne upravljaju svijetom da ce upravljati netko drugi.
To jest optuzu drugog iako nije dorastao da zeli upravljati svijetom.
Kao da Venezuela ima zelju za tim.

Max
2 godine prije

Situacija je opasna to je točno.

Гавран
2 godine prije

Situacija slična istočnom frontu 1944. Posle ruske pobede u Siriji, beкstva iz Avganistana, gubljenja uticaja u Pakistanu, gubljenja uticaja i povlačenja atomskog naoružanja iz Turske, ovo je pokušaj stabilizovanja linije osvajanja na granici EU kolonije. Ritualno prisilno vakcinisanje stanovništva u zemljama pod šapom se ima istu funkciju.

T4T
2 godine prije

Kako već jednom ne shvate da nema pobjednika u ratu s nuklearnim oružjem. Jedino povratak u prethistorijsko doba i potpuno uništenje civilizacije.

Lucija, prva
2 godine prije

Ma ništa od toga.

Rusi imaju strahovito brze projektile.
Na sjeveru, preko Arktika, Amerikanci imaju nešto nedostatne opreme na Aljasci. Nedovoljno.
To je ono čega su oni svjesni.

tihobl
2 godine prije

Prije 5 godina rusi su poceli renovirati sovjetske baze na Kubi. Uslikani su ruski gradjevinci kako krece i renoviraju bazen (bazen je rusima njavaznija stvar u bazi). Radove izvodi vojna gradjevinska firma (ista ona koja gradi rusku bescarinsku zonu pored Sueckog kanala).

Rusi mogu pustiti sa se uslikaju ruske rakete na Kubi i da ponovo imamo kubansku krizu. I ponovo pregovori i americko povlacenje u zamjenu za uklanjanje raketa.

Fazon je u tome sto je zapad vec istrosio vecinu aduta. ostalo im je iskljucenje Rusije iz svift i par slicnih poteza. Rusi jos nisu poceli otvarati karte (osim hipersonika, podrske Siriji i Venecueli). A ne treba zaboraviti i Kineze silu u nastajanju.

Zapad je istrosen i sto se prije pomiri sa tim to ce bolje biti za sve.

Krle
2 godine prije

Meni nije jasno kako se svijet ovako ležerno odnosi prema ovakvoj krizi. Zapad upozorava Rusiju zbog “agresivnog” ponašanja, prijeti sankcijama ali u suštini vojno zaoštrava situaciju i redovno provocira na granicama Rusije. Opasnost od sukoba koji bi kulminirao upotrebom nuklearnog naoružanja kao da nikog ne brine. Mislim da se nedovoljno pokazuju posljedice upotrebe nuklearnog oružja, i to ne slučajno. Zapad polako pritiska i misli da će to ići tako dok Rusije ne nestane. Dobro su se tu zaigrali i bojim se da im se neće oči otvoriti dok ne bude prekasno.

Scorpiorex
2 godine prije

🇺🇸 Bay,bay. Cisi diceva il mio figlio 🙏

Ivan Grozni
2 godine prije

Ohoho, bježati će amerikenjci iz Ukrajine i Poljske biti će joj joj ajme pomagaj. A još kada im iz obalu izrone podmornice ono samo da se slikaju i kažu pa i mi smo tu za pripomoć

Ivan Grozni
2 godine prije

Da se nešto ozbiljno događa ili priprema pokazuju i vanzemaljski mali zeleni koji se pojavljuju na neuobičajenim destinacijama. Pa onako malo letaju Camp tamo pa nestanu pa opet se pojave negdije drugdje.

nessy
2 godine prije

Opet Rusi provociraju. Nikako da pozdrave NATO snage u Ukrajini sa dobrodoslicom. Nije mi jasno zasto? Pa, NATO je donio blagostanje svugdje gdje je zagazio, od Bliskog i Srednjeg Istoka, pa nadalje. Nezahvalni Rusi, fuj.

Mihael
2 godine prije

Drugim riječima, Rusija se zalaže za konsenzus: da se svi radosno slože s onim što Moskva u Putin kažu.
Ako Rusija za početak traži “da se NATO ne približava ruskim granicama” mogla je prvo zajamčiti susjedima, računajući tu i ukrajinu, i Gruziju, i Moldaviju, da će jamčiti nepovredivost njihovih granica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI