Rusija upućuje pozive drugim nuklearnim silama

RS-24 Yars balisticka raketa
7 komentara

Moskva se “strogo i dosljedno” rukovodi principom da se nuklearni rat nikada ne može dobiti i nikada ne treba voditi, saopćilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući druge atomske sile da “u praksi pokažu” vlastitu posvećenost tome.

“Čvrsto vjerujemo da je u trenutnoj teškoj i turbulentnoj situaciji, koja je rezultat neodgovornih i bestidnih radnji usmjerenih na podrivanje naše nacionalne sigurnosti, prvi prioritet spriječiti bilo kakav vojni sukob nuklearnih sila”, saopštilo je ministarstvo .

Rusija ostaje pri svom potpisu na zajedničkoj izjavi od 3. januara sa liderima ”nuklearne petorke” – koja uključuje SAD, UK, Francusku i Kinu – o sprečavanju nuklearnog rata i neprihvatljivosti trke u nuklearnom naoružanju.

Ministarstvo je također pozvalo ostale članice ”Nuklearne petorke” da u praksi pokažu da i oni dijele tu privrženost i da “napuste opasne pokušaje narušavanja vitalnih interesa jednih drugih, balansirajući na ivici direktnog oružanog sukoba i ohrabrujući provokacije sa OMU, što može dovesti do katastrofalnih posljedica.”

Rusija je više puta upozoravala SAD i njihove saveznike da ih njihova otvorena pomoć vladi u Ukrajini čini stranama u sukobu u Ukrajini. Moskva je takođe javno optužila Kijev za „nuklearnu ucjenu“, uključujući navodni plan za detonaciju „prljave bombe“ protiv sopstvenih građana.

Osvrćući se na zapadne optužbe da je Rusija prijetila upotrebom atomskog oružja u Ukrajini, Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da su okolnosti u kojima Moskva može pribjeći takvom oružju “izuzetno jasno ocrtane, čisto odbrambene prirode i ne dozvoljavaju široko tumačenje”.

“Upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije hipotetički je dozvoljena samo kao odgovor na agresiju izvršenu upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresiju upotrebom konvencionalnog oružja, kada je ugroženo samo postojanje države”, saopštilo je ministarstvo.

U srijedu je New York Times objavio članak u kojem se citira “više visokih američkih zvaničnika”, koji tvrde da su neki ruski generali raspravljali o “kada i kako bi Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini”. U odgovoru na ovaj izvještaj, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da SAD tu mogućnost smatraju “duboko zabrinjavajućom” i shvaćaju je “ozbiljno”, ali nisu vidjeli nikakve naznake da se Rusija zapravo priprema za korištenje atomskog oružja.

nuklearni ratrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
1 godina prije

Medvedev prijeti londonu nuklearkama
Moskva poziva na smirenje nervoze
😀

Zmaj
1 godina prije

Ako želiš pobijediti svoju slabost, nikada je ne smiješ zadovoljiti. Nijedan čovjek nije prisiljen na zlo, čovjek ga odabire. Nije grijeh biti iskušavan, nego biti pobijeđen.

Max
1 godina prije

Poziv na zdrav razum.

Xam
1 godina prije

Rusi su pokazali gomilu slabosti , da ih čak i ne šišaju za npr žitni koridor, jave carevi da suspenduju sporazum, Evropa/UKR/Turci ih lagano olade, tj iskuliraju i nastave da voze brodiće (sa žitom/opremom/oružjem/vojskom ili čime god) i ovi se naravno (RF) kao eto predomisle i reše da ipak ostanu u sporazumu jer su dobili garancije. Daj bre ne zaj**avajte me, kakve garancije su oni dobili, samo su olađeni, pa ako ih ovi ne šišaju za suvu šljivu, haj kao da se ipak pridržavamo sporazume jer jebiga, bolje da deluje da smo deo priče nego da smo kompletni indijanci (bar za svoje stanovništvo). Putinova ekipa polako kupi gaće i vraća se na linije pre 2014… A ako ovako nastave i Krim će da vrate, naravno “svojom odlukom” zbog dobrosusedskih odnosa. Tuga od države, naroda i vojske…. I jedno veliko otkrovljenje koliko su zglajznuli kao vojna sila, a i kao nacija…… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI