Rusija želi istragu UN-a o eksplozijama u Sjevernom toku

Sjeverni tok
13 komentara

Odbor ruskog parlamenta za međunarodne odnose odobrio je prijedlog da se od Vijeća sigurnosti UN-a zatraži istraga o eksplozijama na plinovodima Baltičkog mora u septembru prošle godine, za koje okrivljuju SAD. Prijedlog je predstavljen u utorak i očekuje se da će ga Državna duma odobriti kasnije ove sedmice.

U prijedlogu se eksplozije opisuju kao “čin međunarodnog terorizma” i “monstruozna sabotaža”, pozivajući UN da pozove na odgovornost i one koji su izdali naredbu i one koji su je izvršili. Krivično delo je ugrozilo bezbednost cele Evroazije

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena “dala je nezakonitu naredbu i snosi punu odgovornost za više milijardi dolara štete na infrastrukturi Rusije, Njemačke, Francuske i Holandije”, navodi se u dokumentu. Sabotažu gasovoda opisuje kao nanošenje dugoročne štete bezbednosti, ekonomiji i životnoj sredini čitavog regiona.

Zastupnici se pozivaju na prošlosedmično razotkrivanje američkog istraživačkog novinara Seymoura Hersha, koji je opisao kako su naftovodi oštećeni u zajedničkoj operaciji između SAD-a i Norveške. Akcije SAD zahtijevaju “temeljnu međunarodnu istragu, kažnjavanje odgovornih i nadoknadu za prouzročenu štetu”.

Komitet je zatražio da se njihov predlog stavi na dnevni red sednice Državne dume u četvrtak, gde bi mogao da bude na glasanju.

Serija eksplozija teško je oštetila oba plinovoda Sjeverni tok, koji su izgrađeni ispod Baltičkog mora za isporuku ruskog prirodnog gasa Njemačkoj i ostatku EU.

Eksplozije su se dogodile u blizini danskog ostrva Bornholm, u oblasti gde su američka mornarica i njeni saveznici iz NATO-a izveli vežbe BALTOPS 22 nekoliko meseci ranije. Prošle sedmice, Hersh je opisao kako su američki ronioci postavili eksploziv pod okriljem pomorske vježbe, rekavši da ih je kasnije aktivirao norveški patrolni avion.

Kada je Hersh zatražio komentar od američke vlade, ona je osudila priču kao “fikciju” i “lažnu”. Od tada nije dobio malo ili nikakvu medijsku pažnju na Zapadu. U ponedjeljak je generalni sekretar NATO-a – i bivši norveški premijer – Jens Stoltenberg najavio formiranje nove “koordinacione ćelije” koja će raditi na obezbjeđenju podmorske infrastrukture.

dumaeurusijaSjeverni tokUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Sećate li se šta sam pričao o “curenju” informacija u vezi sabotaže NS2 koje je izneo novinar, dobotnik Pulicerove nagrade? Rekoh li da je u pitanju namerno guranje prsta u oko običnom Rusu kako bi ga naterali da vrši pritisak na svoju vlast da odlučnije odgovori Zapadu?
I već danas imamo mlade Ruse koji “marširaju Rusijom” i zahtevaju da vojska gađa Ameriku nuklearnim raketama!?!

Dakle masom može da se upravlja “na dugme” – i to ne samo svojom već i tuđom. Ovo je bilo lako predvideti, interesuje me kako će da iskombinuju rat i novu pandemiju koja samo što nije krenula.

tuf
1 godina prije

Ček, zar Rusima još nitko nije javio da je UN mrtav? Šaljete zahtjeve na virtualnu adresu. Još malo pa će vam poštar vraćati ta pisma na koja ionako nitko ne obraća pažnju.
Rusi su zaista glup.avi ako misle da itko mari za nekakve zakone, međunarodne ugovore, pravila igre. Naivniji su od djeteta čak ako misle postići barem nekakav efekt gnjeva među Europljanima. Jel im nije bio dovoljan primjer OPCW-a da ustanove kako nikakvi dokazi i nikakvo racionalno objašnjenje ne čine razliku? Što misle, da će se uštogljeni, sterilizirani Nijemci dignuti protiv amera kad dobiju potvrdu o uništenju NS-a? Mazohisti kakvi jesu još će zahvaliti svojem Gospodaru što ih je spasio od grijeha. Nema tu pomoći, naivni Rusi, dižite ograde i tražite nova savezništva – Europa će vas samo iznova razočarati!

eks
1 godina prije

Dok ne dožive poraz na bojnom polju, USA-NATO psihopate nacisti neće prestati sa podlostima i zločinima koje čine po celoj planeti . Ništa tu ne može da učine UN , jer je veliki broj birokrata-predstavnika država u UN korumpiran , ili ucenjen, od strane USA .

Kopfen
1 godina prije

Zasto iz Amerike, od boraca za pravdu, od biznismena, iz opozijije nitko ne trazi istragu.

Max
1 godina prije

Opravdan ali uzaludan zahtijev.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI