Ruska aplikacija za razmjenu poruka Telegram na Europskom sudu za ljudska prava vodi bitku koja se odnosi na sigurnost i omogućavanje pristupa podacima građana državnoj agenciji

Telegram
8 komentara

Europski sud za ljudska prava razmotrit će dugotrajni spor između usluge za razmjenu poruka Telegram i najveće ruske državne agencije u vezi sa sigurnošću oko pristupa podacima korisnika.

Aplikacija, koju su ranije navodno koristile islamističke terorističke skupine i internetski kriminalci, može se pohvaliti neprobojnošću svoje enkripcije, a nudi i napredne opcije, poput “samouništavajućih poruka” za one “koji traže dodatnu privatnost.”

FSB, ruska domaća sigurnosna agencija i nasljednik KGB-a, više je puta zatražio od Telegrama pristup tehničkim detaljima, koji bi FSB-u mogli omogućiti pristup osobnim podacima vlasnika računa. Sada će se od njih tražiti da svoje zahtjeve opravdaju na sudu.

Šef ruske organizacije za ljudska prava Agora, Pavel Čikov, podijelio je detalje putem svog kanala na usluzi u ponedjeljak. Napisao je da će suci biti ti koji će razmotriti je li “intervencija propisana zakonom i je li potrebna u demokratskom društvu.”

Čikov tvrdi da je zahtjevima nemoguće udovoljiti, jer “arhitektura usluge koja koristi ”end-to-end” način kodiranja ne dopušta administratoru usluge pristup sadržaju tajnih dopisivanja korisnika.”

Moskovski sud prethodno je kaznio tvrtku s 800.000 rubalja (10.000 USD) zbog odbijanja odobravanja pristupa osobnim podacima korisnika FSB-u. Telegram se žalio na odluku ruskog suda, ali je presuda ostala važeća.

2018. godine spor oko pristupa podacima došao je do vrhunca, kada je sud naložio blokiranje Telegrama u Rusiji, sve dok se ne zadovolje zahtjevi sigurnosnih službi. Međutim, vjerovalo se da je zabrana sama po sebi neučinkovita i da će aplikacija biti isključena na samo nekoliko sati. U lipnju ove godine ruski nadzorni organ za telekomunikacije dogovorio se oko ukidanja službene zabrane korištenja usluge, sve dok traje pravna radnja u vezi s pristupom podacima korisnika.

Telegram ima standardnu bazu svojih korisnika u Rusiji, ali je ipak daleko od najpopularnije usluge za razmjenu poruka. Prema podacima internetske stranice Statista, WhatsApp uvjerljivo vodi na popisu top 10 aplikacija u zemlji, s više od 61 milijun korisnika, koje aplikacija privuče svakog mjeseca. Telegram se ne pojavljuje na tom popisu.

KGBTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Aha..znaci postoji jos mogućnost za anonimnost korisnika internet usluga..pa i za ljude sa kriminalnom prosloscu..onaj ko Pusi ovakve priče,vjeruje i da je kill bill genijalac-programer iz garaze,postao takav samo svojom genijalnosti.hvala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI