Ruska svemirska agencija odgovara na sankcije Zapada

Roscosmos
44 komentara

Ruska svemirska agencija obratila se Kini s prijedlogom suradnje.

Roscosmos će prestati raditi na zajedničkim svemirskim projektima s Europom i Sjedinjenim Državama i umjesto toga tražiti suradnju s Kinom, najavio je u subotu čelnik ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin.

Rogozin je u subotu za novinsku agenciju Tass rekao da je svom timu dao nalog da započne pregovore s Pekingom o koordinaciji i međusobnoj tehničkoj podršci svih misija u dubokom svemiru, uključujući projekt ”Venera-D”, prvu rusku misiju na Veneru od sovjetskih vremena.

“U uvjetima sankcija, sudjelovanje SAD-a u projektu je nemoguće”, rekao je Rogozin.

Rogozin je ranije u subotu najavio i obustavu suradnje s europskim partnerima na lansiranjima iz svemirske luke Kourou u Francuskoj Gvajani.

Rogozin je u tvitu rekao da Roscosmos obustavlja suradnju u svjetlu novih sankcija i “poziva svoje tehničko osoblje, uključujući tim za lansiranje”.

Europska svemirska agencija (ESA) koristila je rakete Sojuz ruske proizvodnje za slanje nekih svojih satelita u orbitu. Kourouova blizina ekvatora čini ga idealnim mjestom za svemirska lansiranja.

NASA je, međutim, u petak priopćila da će unatoč novim sankcijama i izvoznim kontrolama uvedenim Moskvi nastaviti surađivati s Roscosmosom na radu Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Zapad je uveo oštar novi val sankcija Rusiji nakon njenog vojnog napada na Ukrajinu, s ograničenjima koja variraju od zabrane poslovanja ruskih banaka i tvrtki do zatvaranja zračnog prostora, suspenzije viza i osobnih sankcija usmjerenih na predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da bi ograničenja uvedena Moskvi “degradirala njihovu zrakoplovnu industriju, uključujući svemirski program”.

Rusija inzistira da je njezina ofenziva na Ukrajinu bila njezina jedina opcija da zaštiti Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje priznaje kao neovisne države, i da osigura da Rusija ne bude ugrožena od strane NATO-a s ukrajinskog teritorija. Moskva sada radi na mjerama odmazde. Ranije u subotu, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da će biti potrebna analiza i koordinacija napora između različitih agencija kako bi se pružio odgovor koji bi “najbolje služio” interesima Rusije.

kinaRoskosmosrusijasvemirska agencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Aiiii kako ce onda amerikenjci leteti opet na mesec.

Nina bg
2 godine prije

A jeste li citali sta je Soros izjavio? Pise na RT. Da je ovaj napad Rusije jednako zlocinacki kao kad su Sovjeti 1944. napali Budimpestu da bi je oslobodili od nacista!

Zagten
2 godine prije

Joj sad nece osvajati svemir zajedno..😔

crnogorac u DE
2 godine prije

Vas treba iskljuciti iz svih organizacija a i portal ce ubrzo nestati kako stvari stoje jer se nalazi bukvalno uz hitlerovski pohod.

nepoželjni
2 godine prije

Zapadne imperijalističke zemlje su uvijek mislile da do Ruskih resursa mogu doći silom ali su smetnule s uma da je vlasnicima planeta svejedno koje će zemaljsko roblje kopati rudu ili crpiti naftu…. pa su svi veliki narodi dobili iste nacrte, planove i naredbe, međutim zapadni se svijet osilio i izvitoperio zanemarujući svoju osnovnu svrhu tj. služenje bogovima i umjesto da se udruže sa ostalim mnogoljudnim i bogatim zemljama pa zajednički rade na božanskim projektima, oni su svoju svrhu zanemarili i poželjeli silom oteti bogatstva za sebe i pri tome zloupotrebljavajući znanja i tehnologije koje trebaju služiti za božanske ciljeve a ne za ostvarivanje dominacije jednog roblja nad drugim. Zapadni svijet je pao u nemilost gospodara planeta a to se vidi i može podkrijepiti primjerima i događajima zadnjih 30-40 godina pa se sada nalazimo u fazi preorganizacije života roblja na Zemlji gdje će kormilo u ruke preuzeti poslušne i radišne države… Čitaj više »

Peter Tosh
2 godine prije

Nikad necu razumit te prioritete…imas dobar komad naroda opustosenog, nezbrinutog na rubu egzistencije ali, nema se dovoljno para da se te ljude spasi jer treba prvo istrazit galaksiju pa mozda jednog dana i svoj vrt (sa kusurom racuna za municiju).
Planet is fine, people are fucked

Alen
2 godine prije

Sankcija po sankcija , evropa šalje oružje , dobrovoljce , novac , zabrane letova , svi vraćaju svoje gradjane iz rusije , rusija iz evrope I dodjosmo do toga da smo mi trenutno u stvari već u trećem svjetskom ratu ! Vjerovali ili ne !

Lenko
2 godine prije

Idu prema ujedinjenju da postanu Diktatori novog svijeta.
Zdravi i veseli bili. Bog! Bog!

abc
2 godine prije

Ovim sudarom zapada sa Rusijom ogromno dobiva samo Kina. A najviše gubi nacistoidna EU. Dok USA spašavaju samo sebe i pri tom žrtvuju EU.

Lenko
2 godine prije

Vasilije Grossman
U Ukrajini, kasnije nakon gladomora, koji je ubio oko sedam milijuna ljudi, doselili u te krajeve ljude iz Orlovske oblasti, a u neke druge ispražnjene prostore iz drugih oblasti. Ukrajinska je zemlja, zemlja čežnje, dobra crnica.
Bože, svašta su ljudi u Rusiji, Ukrajini u tisuću godina vidjeli, samo slobodu nisu.

Max
2 godine prije

Očekivano.

Lenko
2 godine prije

Svi puni sebe, mudrovanje, dive se svom mudrovanju. Rečeno je:
BOG SVOJOM LUDOŠĆU KRIŽA PORAZI MUDROST MUDRIH.
Zdravi i veseli bili. Bog! Bog!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI