Ruske snage povlače se iz ključnog grada u pokrajini Donbas

Ruska vojska u Ukrajini
209 komentara

Vojnici su morali napustiti grad Krasni Liman zbog prijetnje okruženja, potvrdila je Moskva

Ruska vojska i milicije Donbasa morale su se povući sa svojih obrambenih položaja u gradu Krasni Liman, jer su ukrajinske snage pokrenule ofenzivu velikih razmjera ciljajući to područje, potvrdilo je rusko Ministarstvo obrane u priopćenju u subotu. Ranije je čelnik Narodne Republike Donjeck (DPR) Denis Pušilin nazvao situaciju u gradu “alarmantnom”, rekavši da su grad djelomično opkolile ukrajinske postrojbe. “Zbog rastuće prijetnje okruženja, savezničke postrojbe povukle su se iz naselja Krasni Liman i rasporedile na povoljnije položaje”, navodi se u priopćenju ministarstva. Ukrajinske snage izgubile su više od 200 vojnika kao i pet tenkova i pet borbenih vozila pješaštva tijekom napada na Krasni Liman, dodala je vojska.

Unatoč gubicima, ukrajinsko zapovjedništvo poslalo je pričuve i postiglo “znatnu nadmoć u ljudstvu i materijalu” u smjeru napada, priopćilo je rusko ministarstvo.

Predstavnik ukrajinskog operativnog stožera ”Istok”, Sergej Čerevati, rekao je za ukrajinske medije da su ruske snage u Krasnom Limanu ”opkoljene”. Također je rekao da su ukrajinske postrojbe zauzele pet naselja u blizini Krasnog Limana, uključujući grad Jampol, koji se nalazi na jugoistoku.

Pušilin je ranije rekao da je DNR izgubio punu kontrolu nad gradovima Jampol i Drobyshevo, dok Ukrajinci granatiraju opskrbnu rutu između Krasnog Limana i glavne ruske logističke baze u gradu Svatovu.

Krasny Liman, koji je Ukrajina 2016. preimenovala u Lyman, zauzele su ruske i snage Donbasa krajem svibnja. Grad se nalazi na sjevernom rubu DNR-a nedaleko od ukrajinske regije Harkov, čiji su istočni dio zauzele ukrajinske postrojbe početkom rujna.

Vijest je stigla dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ugovore o pristupanju DNR i susjedne Luganske Narodne Republike (LNR) Rusiji. Predsjednik je također potpisao sporazume o pristupanju regija Herson i Zaporožje pod ruskom kontrolom, koje su proglasile neovisnost od Ukrajine. Četiri su teritorija velikom većinom glasovala za pripajanje Rusiji na referendumima održanima između 23. i 27. rujna. Ukrajina i zapadne zemlje odbile su priznati rezultate referenduma.

Razvoj također dolazi nakon što je Putin najavio djelomičnu mobilizaciju s ciljem pozivanja oko 300.000 rezervista na oružje, od kojih većina tek treba biti poslana u regije.

borbeDonbassLimanrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
209 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lepi Cane
1 godina prije

Izgibosmo braco

Mrčikola
1 godina prije

…ili se stvaraju okolnosti za upotrebu “taktičkih”, ili se daje vrijeme Shwabu da ostvari svoja proročanstva, ili nešto treće ili, čak, četvrto, peto…a, vrag bi ga znao…u svakom slučaju, koja je god opcija u pitanju, nayebat će zemaljska sirotinja.😁

Tupko Glupko
1 godina prije

Kao što piše u tekstu, Liman se nalazi na krajnjem sjeveru Donjecke Narodne Republike, što je Putin ovih dana proglasio ruskim teritorijem.

Ukrima bi najpametnije bilo da se sami povuku i da ne provociraju na tom dijelu, pogotovo što DNR graniči sa pokrajinom Harkov, a ona opet graniči sa Rusijom.
Jedino ako misle dati izliku da Rusija krene i na Harkovsku oblast (gdje Rusi čine trećinu stanovništva), a budući da znamo da je Zelenski predsjednik..

Krim
1 godina prije

Nedostaje ovaj dio teksta o ” nepridrzavanju minskih sporazuma”..

Patak
1 godina prije

Jel Liman po novom “u Rusiji”?

sebastian
1 godina prije

Dobro kažeš.

Dupla Kamilica
1 godina prije

Svrstat ću se pod i. Rat mora potrajati da mi na starom kontinentu dobijemo po pički. Kome nije jasno da je ovo sve namještaljka,neka proba razmisliti svojom glavom. Napasti toliku zemlju sa onoliko malo vojske,nema smisla. Još kao jurišali prema Kijevu.

Jomla
1 godina prije

Mi vidimo kazališnu predstavu, a iza kulisa… pornić!

Mirko
1 godina prije

Mislim da nije problem toliko u ruskom, moralu jer Liman se zestoko branio 3 tjedna. Problem je u naivnoj politici, debilizmu na visim zapovjednim strukturama I konacno u ruskom vrhovnom svetom trojstvu Putin-Gerasimov-Shoigu. Evo smijenjen je zapovjednika zapadnog vojnog okruga, to je trebalo odavno ucinit, to je kap u moru sto je sve trebalo posmjenjivat do sada al kao sto rekoh sveto trojstvo…

Siniša
1 godina prije

Rusi bi da se jebu ali da im ne uđe.
Kretenčine pijane.

PJednostavno receno
1 godina prije

Da žalosno je što se navija i produžuje rat. Možda ja ne vidim dobro, možda sam malo loše bunike dobavio al mi nije jasna mobilizacija u rusiji? Dali to oni imaju viška para, dali se boje da će napati rusiju, dali će milioni ruskih vojnika stati samo na granicu i čekati da se desi mobilizacija u natu, zašto poljaci obučavaju civile za korištenje oružja, rusija je pokrenula mobilizaciju prema kome, ko ratuje s rusijom, zar misliš da neće biti mobilizacije u natou ako dođu milioni rusa na poljsku granicu, s čim misliš ratovati pola ti uništeno u ukrani????? Poveži stvari zašto se bogati pakuju iz europe pa nije zato da bi ratovali, eee navijači, navijaj te. A pad limana više odgovara rusima već ukrancima al dobro rusija je svakako papra državica.

Suze Roni
1 godina prije

Ja sam mislio da smo rijesili pustanje mojih komentara, ali opet sve po starom.

Xam
1 godina prije

Uskoro će Rusi udarit kontru sa 2000 Armata, neće stati do Ajfelovog tornja!
Ok, možda poštede Francuze jer je Makron na ruskoj strani ali će zato skršit London ko Mariupolju, čim nauče plivati.
hehehe…

eks
1 godina prije

Odnos snaga (po broju vojnika) bio je 6 : 1 u korist NATO snaga. Ruski generali nisu predvideli ubacivanje tolikih snaga od strane NATO ?

Suze Roni
1 godina prije

Opet ja imam isti problem sa istim adminom.

Pera Detlic
1 godina prije

Šah se igra, a pijuna ima dovoljno.

Vojni analitičar
1 godina prije

Sad se stvarno počinje postavljati pitanja borbene spremnosti ruske vojske. Nova high tech oružja izgleda ne proizvode i ne mogu proizvoditi ni približno u dovoljnim količinama (vjerojatno zato jer im fale elektroničke komponente), a stara sovjetska gvožđurija je dobra u sukobu sa isto tako ili lošije opremljenim neprijateljem kakvi su Ukrajinci bili u početku, ali nije dorasla novom i modernom NATO oružju Ali najtragičnija je situacija po pitanju organizacije, obavještaje djelatnosti i ljudstva, odnosno obučenosti i moralu ruskih vojnika kao i u nespremnosti ruskih muškaraca za sudjelovanje u takvom jednom ratu. Organizacija, od logistike, pa do izvedbe samih borbenih operacija je očigledno vrlo loša, a obavještajno djelovanje ruskih službi je potpuno zakazalo jer se pokazalo da su Rusi potpuno nespremni dočekali neočekivano jaku potporu Zapada Ukrajini. Nisu predvidjeli gotovo ništa od razvoja događaja i stalno su “iznenadjeni i uvredjeni” razvojem situacije. Sada je barem jasno da ovo više nije nikakva… Čitaj više »

Vojni analitičar
1 godina prije

Nastavak prethodnog upisa: Obavezan vojni rok omogućuje državi i vojsci stabilan izvor sposobnih i dobrim dijelom obučenih , ali i bolje motiviranih vojnika. Mi smo se u Hrvatskoj mogli unatoč svemu dosta uspješno odupirati u početku daleko nadmoćnijem neprijatelju samo zato jer smo prošli vojni rok. I što god netko o tome mislio, ne samo da smo se prilično kvalitetno i temeljito obučili u rukovanju raznim vrstama oružja i oruđa nego se služenjem vojnog roka mladići upoznaju i usvajaju jedan specifičan vojnički mentalitet i način razmišljanja a koji je današnjoj mladeži potpuno stran i nepoznat, a i prilično odbojan. A taj i takav mentalitet, cilivilma stran i odbojan je neophodan za uspješno preživljavanje na bojišnici i borbeno djelovanje. Sve u svemu, ovaj rat pokazuje da je potpuno pogrešno mišljenje da ratove protiv ozbiljnog neprijatelja mogu dobiti male profesionalne vojske i da nema potrebe za vojnom obukom i angažmanom velikog broja… Čitaj više »

C.F.
1 godina prije

Mozda zvuci ludo ali na pocetku specijalne operacije postojala je teorija i karta nove Hazarije. Nekako se poklapa sa stanjem na terenu. Pretpostavit cu scenarij da se postigne mirovni sporazum izmedu Rusije i Ukraine i da dio teritorija ostane neutralan ni pod Rusijom ni pod Ukrainom vec nova drzava Hazarija.
Mozda Izrael zna nesto vise.

Optimista
1 godina prije

U stvari, Liman rusi nikad nisu niti htjeli imati
To je bilo samo takticko odvlacenje paznje protivniku
Putin je dobar sahista , zna on što radi

Optimista
1 godina prije

Sloboda, po ruski, jedna cekam da i k nema dodje

Rusija je ograničila pristup streaming servisu SoundCloud zbog širenja onog što naziva „lažnim informacijama“ o „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini, prenosi u nedjelju ruska agencija Interfax.

Rusija se od početka agresije na Ukrajinu 24. veljače bori s internetskim tvrtkama kako bi zaustavila protok informacija, usporivši Twitterove usluge i zabranivši Facebook i Instagram.

skurija
1 godina prije

Ode dio Rusije, dugo im je i trajalo .Šta je sljedeće

ZZ Top
1 godina prije

Rusija je u ratu sa nato paktom,3.svijetski rat je poceo napadom nato armade na Jugoslaviju.

Ako se Rusi misle odbraniti sa 100 000 vojnika od nato armade ,onda je bolje da odmah potpisu kapitulaciju.

Rusi odugovlace sa onim sto je neminovno a to konacni obracun sa nato snagama , prvenstveno onim stacioniranim u istocnoj Europi, odavno su trebali poletjeti prvi iskanderi na infrastrukturu i skladista, odnosno polozaje nato snaga u poljskoj, rumuniji,bugarskoj itd.

rade
1 godina prije

Jak grad sa svojih 4500 stanovnika i povrsinom od 20 km².Rusi ga nisu skroz napustili,vec samo jedan dio,i jos uvijek imaju sve pod kontrom.Za naciste se to ne more reci,jer su jucer bili duze vrijeme izlozeni udarima TOS-1.Jos jedna nacisticka pirova “pobjeda”u nizu.

zoki
1 godina prije

Treba reći da u ofanzivi južno od Harkova su učestvovali 50% zapadni plaćenici sa najmodernijim oružjem. Plan su izradili NATO generali kad su vidjeli satelitske snimke koji pokazuju da je ruska vojska napustila to područje. Samo je DNR milicija bila ostala. Sa ovim napadom NATO je skinuo rukavice. Rusi nisu očekivali da će ukri napustiti utvrđene položaje u gradovima i doći na čistinu do rijeke Oskol. Zato ih je ruska artiljerija masakrirala, ubijeno je oko 5000 vojnika. Pirova pobjeda koju su zapadni mediji napuvali. Ukri su morali poduzeti ovu samoubilačku akciju jer zapadni donatori hoće da vide neke rezultate na terenu poslije tolike pomoći koju su poslali.

burt
1 godina prije

pokazala se uspješna kombinacija kad djeluju udruženi ukrajinska vojska, nacionalna garda, strani dobrovoljci i NATO artiljerci na M142 i M142, ruska fronta se brzo srušil a ruski obavještajci su opet zabrljali stvar i i nisu primjetili koncentraciju ukrajinske vojske na području Harkova a s druge strane Landsat 8 vidi i iglicu koja nekome ispadne iz džepa

rade
1 godina prije

Ruska vojna doktrina se razlikuje od ukrajinske po tome sto Rusi cuvaju zivote svojih ljudi.U svakoj situaciji se prvo razmatra koliko bi bilo zrtava i za sta bi one pale.Tako su u ovoj situaciji odlucili prelazak na rezervne polozaje,i zatim su gadjali ukrajince sa TOS1.Ukrajinci su imali velike gubitke,ali to za njih nema veze,njihova doktrina je nacisticka,ubiti sto vise Rusa pa sta kosta da kosta.Rusi nisu jos iskoristili sva oruzja koja imaju,kao naprimjer tenkove Armate,ili TU-160 sa tepih bombama.Rusi cekaju,a kada krenu svima ce biti jasno.

Promatrac
1 godina prije

Putinovi generalissimusi među komentatirima su u šoku. Možemo očekivati nove provale “mudrovanja” uz standardnu količinu uvreda. Bruse se opanci, bije se boj na tipkovnici, kuda koji lipi moji.

Max
1 godina prije

Težak i ozbiljan poraz koji dokazuje da NATO snage ratuju na strani Ukrajnie jer kako bi inače Ukrajinska vojska koja je bila razbijena već prvi dan rata a Rusi su došli pred Kijev. Sada toliko narasla i gazi Ruse??’ Pitam se je li sve namješteno.

Hobart
1 godina prije

SRA MO TA AAAAA

Hobart
1 godina prije

Rusi su se herojski povukli a Ukrajinci ih panično ganjaju !!!😆😆😆😆😆

hiber
1 godina prije

Rusi pripajaju papirnato, Ukrainci vojno. Tako da imamo lakrdiju bez presedana. Nekada se to zvalo tigar od papira, sada valjda Rusija od papira. Dakle, DPR 97% od cega kada je dobar dio pod kontrolom Ukrainaca. Isto je i sa Zapororožjem. Najnoviji biser je da će se mobiliziranima obuka provoditi u Donbsu da se steknu iskustva na “licu mjesta”. Što bi bilo dobro da ne dolazi Ukrainska zima…

rz brzotrz
1 godina prije

čerupaju ih kao kokoš al polako

DRD
1 godina prije

NATO vci su iza Ukrajine i Rusija ratuje s cijelim NATO paktom

rade
1 godina prije

Upravo se u Rusiji stampaju novi udzbenici iz istorije.Na prvoj strani pise razlika od prosle knjige: Dzingis-kan,Napoleon,Hitler,Joe Pelena Biden

Spori
1 godina prije

Сиби́рь 🚜🚜🚜🐑🐑🐑 Liman

brrum brrum

Tihoblov obozavatelj
1 godina prije

Sve je to bil gejCovo maslo,on je pretvorio Ukrajince u kiborge i nadljude.

Najebasmo braco rusi,srbi i slobodoumni logicari hrvati

Lucija, prva
1 godina prije

Evo oko čega raspravljate:

“Ukrajinski “uspjesi” koštaju Ukrajinu nekoliko stotina tisuća vojnika izjavljuje bivši zamjenik nacionalne ukrajinske sigurnosti: General Serhiy Krivonos Former Deputy Secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine, General Serhiy Krivonos, estimates the irretrievable losses of the Armed Forces of Ukraine at several hundred thousand servicemen.”

Lucija, prva
1 godina prije

Dopuna: evo oko čega raspravljate:

Tokom rujna su Ukrajinci oslobodili otprilike 10,608 kilometara kvadratnih svoje zemlje.
To znači da Rusi trenutno drže ~17.72% Ukrajine što je ~1.76% manje od područja pod okupacijom početkom mjeseca.”

Ringo10
1 godina prije

Ljudi lupaju gluposti
Liman je na krajnjem jugu Harkovske oblasti…mislim da nije u Donjeckoj
Front se razvukao i falilo je ljudstva
Rusi su privremeno žrtvovali Harkovski pravac da bi pojačali i sačuvali važnije pravce prije svih Herson gdje Ukri non stop napadaju
I to je sva filozofija
Uostalom ruski generalštab je to i objasnio
Sad ide jesen i blato i usporavanje ratnih dejstva. Ide obnova i odmor i popuna postrojbi …dolazi novo ljudstvo
Na zimu kad smrzne tlo ide vjerojatno ruski protu udar
A taj Liman i nije toliko bitan..I sam Strelkov kojeg neki vole citirati podržao je napuštanje Limana
Ljudi zajebite zapadnu propagandu

Dragan bumbar
1 godina prije

Komentara i komentara, velikom vecinom ljudi koji u nicemu nisu dobri u zivotu. Boze, molim te za iduci val korone i da ovaj put ne izbjegnu obaveznu ugrusak terapiju. Nesto veoma fenomenalno za opaziti: 99.9% zivi kao stoka, 99.9% pricaju kao da su pokupili svo znanje svijeta. Svaka slucajnost je…samo slucajnost. hahahaha

JustMe84
1 godina prije

jebeš više i Putina i Ukrajinu i NATO i bacanje prasine u oči…sve je Hollywood u režiji WEFa i ostalih smradova…ginite ko vas j…

Hogar
1 godina prije

Litra dizela 2,6 eura u skandinaviji. Rat kosta majku vam ebem. Rat zombie cjepljenih na zemlji slavena. Samo se degen moze natou radovati. Gomila opasnih uhljeba poremecene erekcije. Inflacija stvarna preko 20 %. Zima bez plina. Lijepo rekao bi Marshall. Imate banane sada. Uzivajte u “demokraciji” .

Vitez
1 godina prije

Nakon 5. listopada, kada Duma bude ratificirala, potpis predsjednik Putina, može se govoriti o ujedinjenju pokrajini s RF, a do tada ništa, tako da je na snazi još specijalna operacija u tijeku, poslije toga ćemo vidjeti….????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI