Ruski avioni uništili su četiri M777 američke haubice u Ukrajini

M777A2 haubica sirija
31 komentar

Tokom proteklog dana ruska avijacija je eliminisala više od deset artiljerijskih oružja u Ukrajini, uključujući vučne haubice M777 američke proizvodnje, rekao je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu.

„Kao rezultat zračnih udara, više od 300 nacionalista, stanica za elektronsko ratovanje u blizini sela Malinovka u oblasti Harkov, deset tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, tri višecijevna raketna bacača Grad, 18 specijalnih vozila, tri minobacačke posade i 11 artiljerijskih oruđa, uključujući četiri haubice M777 155 mm. Osim toga, visokoprecizne rakete dugog dometa Kalibr u regiji Lavov uništile su skladište municije za strano oružje prebačeno u Ukrajinu, uključujući M777″ dodao je general-pukovnik.

Rakete sa vazdušnim lansiranjem na vojnom aerodromu Voznesensk u Mikolajevskoj oblasti uništile su ukrajinske avione, a na teritoriji Donjecke Narodne Republike i Dnjepropetrovske oblasti isporučeni veliki broj naoružanja i vojne opreme iz Sjedinjenih Država i evropskih zemalja za ukrajinsku grupu u Donbasu su likvidirani.

„Pored toga, kao rezultat udara, radarska stanica za kontrolu vazdušnog prostora u Lisičanskoj oblasti Luganske Narodne Republike, protivvazdušni raketni sistem Buk-M1 u oblasti naselja Soledar Donjecke Narodne Republike, Skladišta municije u oblastima Gorskoe i Verhnekamenskoe Luganske Narodne Republike, kao i dvije kontrolne tačke Oružanih snaga Ukrajine i centar za komunikaciju u oblastima naselja Pereezdnoje i Ivano-Darjevka Donjecke Narodne Republike”, rekao je Konašenkov.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su ukrajinski jurišni avion Su-25 i šest dronova, a presreli su i 12 granata višecijevnog raketnog sistema Uragan u različitim regionima DNR i LNR.

Od početka specijalne vojne operacije, ruska vojska je u Ukrajini uništila 203 neprijateljska aviona, 131 helikopter, 1.211 dronova, 339 protivvazdušnih raketnih sistema, 3.558 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 524 višecijevna bacača raketa, 1.958 artiljerijskih komada. i minobacača, kao i 3.623 jedinice specijalnih vojnih vozila.

HaubiceOružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Šta god je uništeno na terenu, ide i posada…
To je američki doprinos rešenja u Donbasu.
I doprinos Europske Unije.
Iz čistog neprihvačanja, da je Rusija svjetska velesila.
Jer, kad su amerikanci harali bliskim istokom, pomagali su njima, ne onim siromacima!
Znači, ko je sila? I kome dovlačite oružje na granicu? Bolesnici…

tuf
1 godina prije

Onako samo usput, cijena haubice M777 je 114 milijuna dolara.

4e 65 6b 64 6f
1 godina prije

Realnost primjene M777 na bojištu u Ukrajini je daleko od medijsko opjevanih članaka. Kao prvo, zbog složene tehnike i primjene lakih materijala potrebno je redovito održavanje sa vrlo stručnim osobljem. A kao drugo, Rusi su majstori artiljerije i imaju nadmoć, pa se Ukrajinci poslužuju tehnike ispali što više puta zaredom i bježi, a M777 nije napravljena za to. Ima laganu cijev (u biti je cijela lagana) i brzo se pregrije, a vučna kuka nalazi se na kraju (vrhu) cijevi. Kad se uzmu u obzir ukrajinske ceste, a pogotovo teren, jasno je da dolazi do savijanja cijevi i curenja hidraulične tekućine. Zato su ih u Iraku i Afganistanu Amerikanci premještali helikopterima. Uz to tamo nije bilo potrebe po stalnom premještanju – nije bilo ugroze od suprotne strane. U prvom tjednu borbene primjene trećina M777 imala je problema sa cijevima, nakon mjesec dana… Mogu još udarati ali preciznost je znatno upala. Možda… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Ovo izvjestaji su dosadni, ponavljaju se iz dana u dan. Tek kad vidis fotke vide se stvarni uspjesi ruske vojske.

1 godina prije

neka ovakvih clanaka. ne moraju bas uvijek biti oni sa zapadne strane.

Max
1 godina prije

Uskoro nijedna od strana neće imati oružja koliko ga uništavaju.

gigi pinna
1 godina prije

U Siriji su Rusi snimali svaki napad dronovima, ovdje jedva da se ima što i za vidjeti. Prije nekih tri tjedna na jobitou je bio snimak uništavanja nekoliko tih haubica, ali poslije ništa od toga. Ukrajinska vojska je i dalje inferiorna, ali i takva je puno bolje naoružana negoli džihadisti u Siriji. Rusi ne smiju niti preletjeti iznad Avdijevke, odakle se svakodnevno razara Donjeck.
Ukrajinske su žrtve ogromne, za ruske se može samo pretpostaviti – puno ih je izginulo prošli mjesec u pokušaju desanta preko Sjeverodonjecke rijeke.

Inzersdorf
1 godina prije

Upravo onako kako se mjesecima govori….Ameri vode rat protiv Rusa,do zadnjeg Ukrajinca,niko ni ne pominje diplomatiju,da se.pokusa nekakvo primirje napraviti…..a prostitutka EU ce vec na jesen morati rasiriti noge….tesko nama sa ovim nasim politicarima….

rade
1 godina prije

Rusi ce ubrzo isporuciti Kindzale Iranu.

bruegel the elder
1 godina prije

Još je 1 TU-141 prebjegao u HR,ali je srušen,djelovala PZO,sposoban mali Bumožić.

nessy
1 godina prije

Super! Ameri trljaju ruke. Sto je vise unisteno, vise treba isporuciti. Tko ce to platiti? Netko hoce, sigurno. Na svakog poginulog Ukrajinca, gine jedan Rus. Super! Win-win za USA. Dok Ukrajinci shvate sto se dogadja, postat ce nacija sa 20 miljuna ljudi.

Lucija, prva
1 godina prije

Točno tako.
To su Rusi i rekli.

Koliko je bilo vojna tajna, a koliko je poslije dopremljeno, drugo je pitanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI