Ruski komunisti žele da pojačaju loš odnos sa Ukrajinom

Gennady Zyuganov
26 komentara

Lider stranke Genadij Zjuganov piše rezoluciju o priznavanju nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Bilo bi „moralno opravdano“ da Rusija prizna nezavisnost samoproglašenih Donjeckih i Luganskih narodnih republika kako bi spasila narod od „genocida“, tvrdila je grupa ruskih komunističkih poslanika u srijedu.

Predvođeni šefom stranke Genadijem Zjuganovim, političari iz najveće opozicione stranke u zemlji napisali su nacrt rezolucije u kojoj pozivaju parlament da zatraži od ruskog predsjednika Vladimira Putina da proglasi dvije oblasti u istočnoj Ukrajini nezavisnim državama i zatražili od vlade da pruži „humanitarnu pomoć“ regionu.

Separatisti u dvije samoproglašene republike Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR) proglasili su nezavisnost 2014. godine, nakon događaja na Majdanu kada su nasilni ulični protesti srušili demokratski izabranu vladu u Kijevu.

Obje države ostaju nepriznate i od Moskve i od Kijeva, uprkos pozivima nekih ljudi iz Rusije da podrže njihov stav. Putin je u prošlosti više puta odbijao da to učini, napominjući da su oni dio Ukrajine.

Sada, kada su tenzije između Ukrajine i Rusije na vrhuncu svih vremena, komunisti su ponovo predložili da Moskva održi pregovore o formalnom priznanju DNR i LNR. U nacrtu uredbe poslanici su priznavanje samoproglašenih republika nazvali „razumnim i moralno opravdanim“, sugerišući da ljudima koji tamo žive prijeti „genocid“. Nije bilo dokaza koji bi ukazivali na to da masovno ubistvo predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Pored toga, političari su izvijestili da mještani koji žive u DNR i LNR već osam godina žive pod stalnim granatiranjem od strane ukrajinskih snaga.

„Ukrajinske vlasti su prestale da isplaćuju penzije i socijalna davanja i uvele su potpunu ekonomsku blokadu stanovništva i preduzeća Donjecke i Luganske narodne republike“, navodi se u dokumentu. „Postupci ukrajinskih vlasti se mogu uporediti sa genocidom nad njenim narodom.“

Komunistički poslanici su takođe tvrdili da su „demokratska tijela i vlade sa svim atributima legitimne moći izgrađene“ i u DNR i u LNR od 2014.

U odgovoru, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije vidio nacrt zakona i da ne može da komentariše.

U Minsku su se 2015. godine okupili lideri Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine kako bi dogovorili paket mjera za zaustavljanje borbi u Donbasu. Poslije dugih diskusija, četiri zemlje su se složile oko dokumenta od 13 tačaka koji treba da obezbijedi mir u regionu. U dokumentu je uključeno obećanje Ukrajine da će izmijeniti ustav zemlje i uključiti dodatnu autonomiju za Donjecku i Lugansku oblast, u kojima većina govori ruski.

Autor: Jonny Tickle

Gennady ZyuganovKomunistirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jajce
2 godine prije

Prvi korak sto ce Rusija napraviti a to je priznati Donbas i Lugans.
Drugi korak ce biti ulazak ruskih trupa u to podrucje.
A onda,…?

tuf
2 godine prije

Zjuganov je trojanski konj, ne bih mu vjerovao da mi kaže koliko je sati.

Jomla
2 godine prije

Kiev ne hebe sporazum iz Minska ni 2%, isto tako i supotpisnice Berlin i Pariz. Jedino Moskva nastoji da se isti implementira. Pregovorima implementacija neće ići! Dakle, ostaju druga, grublja sredstva…

Mölltaler
2 godine prije

Ruski komunisti (druga stranka po snazi u parlamentu) i njihov vođa Zjuganov su inače glavni protivnici pelcovanja u Rusiji.

Max
2 godine prije

Anakronisti

tihobl
2 godine prije

Pocinju da se utrkuju sa Zirinovskim koji je izasao sa svojim prijedlozima u vezi Ukrajine, pregovora sa SAD…
Naravo, Zirinovski ima puno radikalnije i orginalnije ideje.

Tadija
2 godine prije

Ovo je rat protiv EU,kojeg Rusi ne zele.
Brexit je upravo radi toga…

Brkan
2 godine prije

Moje misljenje je da naslov clanka nije uopce uredu. Nigdje se u clanku ne vidi sto bi to navedeno pogorsanje znacilo. A osim toga, moze li trenutni odnos drzave Rusije i Ukrajine uopce biti losiji nego sto je trenutno? Kada bi netko u Rusiji i zelio jos pogorsati odnose ove dvije drzave jednostavno za to nema vise argumenata, Ukrajinci su se potrudili da naprave sve najgore i jednostavno su potrosili sve sto se potrositi moglo. Ostaje jos samo konkretni napad na Dombas, a na to se spremaju. Zato mislim da je naslov… bezveze. No, kako pratim situaciju iz dana u dan iz vise izvora, odobravam inicijativu Komunisticke partije i mislim da je dosla u pravom trenutku. To je trenutak pregovora sa Zapadom i naoruzavanje Ukrajine, te gomilanje vojske u zoni razdvajanja i stalnim napadima i provokacijama. To je jedan oblik pritiska Rusije u pregovorima i moguci izgovor za referendum o… Čitaj više »

BanOvan
2 godine prije

Nikoga. Kao što, nikoga ovdje, ne zanima šta laprda TAJ klovn i istrošeni kOOrton.

Perun
2 godine prije

SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI