Ruski vojni avioni iznad Švajcarske, Češke i Slovačke

Avion An-30B
3 komentara

Tim ruskih inspektora izvršiće posmatračke letove nad Švajcarskom, Češkom i Slovačkom u periodu od 7. do 10. oktobra, dok će zajednička nemačko-američka misija izvršiti let nad Rusijom, javile su u nedelju novine “Krasnaja zvezda” pozivajući se na Sergeja Rižkova , šefa ruskog Centra za smanjenje nuklearnog rizika.

“Kao deo sprovođenja Bečkog dokumenta o merama poverenja i izgradnje bezbednosti iz 2011. godine, ruski tim inspektora planira da izvrši inspekciju oblasti nad Švajcarskom kako bi potvrdio obim vojnih aktivnosti. Područje koje treba da bude obuhvaćeno je oko 16.000 kvadratnih kilometara. U okviru inspekcije ruski specijalisti će obilaziti poligone za obuku i biće upoznati sa vojnim jedinicama raspoređenim u posmatranom području “, rekao je Rižkov.

Ruski inspektori takođe planiraju da izvrše posmatrački let nad površinom od oko 16.000 kvadratnih kilometara u Češkoj u istom periodu. Pored toga, ruski inspektori će izvršiti posmatrački let sa ruskim avionom An-30B iznad Slovačke, prelazeći udaljenost od 1.170 kilometara.

“U periodu od 7. do 11. oktobra, zajednička misija Nemačke i Sjedinjenih Država izvršiće posmatrački let iznad Rusije na švedskom avionu SAAB-340B sa aerodroma Kubinka prema Ugovoru o otvorenom nebu. Let će se obavljati duž ruta dogovorenih sa ruskom stranom. Ruski vojnici će biti u avionu kako bi nadgledali poštovanje odredbi sporazuma “, citiran je Rižkov.

Ugovor o otvorenom nebu potpisale su u martu 1992. u Helsinkiju 24 zemlje članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Glavne svrhe režima otvorenog neba su razvijanje transparentnosti, pružanje pomoći u praćenju poštovanja postojećih ili budućih sporazuma o kontroli naoružanja, proširenje mogućnosti za sprečavanje kriza i upravljanje kriznim situacijama. Ugovorom se uspostavlja program leta nenaoružanih vojnih vazduhoplova nad čitavom teritorijom njegovih učesnika. Sada ugovor ima više od 30 država potpisnica. Rusija je ratifikovala Ugovor o otvorenom nebu 26. maja 2001.

An-30BBečki sporazumOtvoreno nebo
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NATO
4 godine prije

A sada da vidimo kako NATO brani svoje …

CPGS
4 godine prije

Biti ce. Evo, prije par mjeseci su Rusi nadletjeli Area 51. Ne salim se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI