Daily Star: “Putinovi avioni besramno špijuniraju hrvatsko i slovensko NATO nebo”

An-30B iznad Zagreba i Ljubljane
37 komentara

U okviru ” Ugovora o otvorenom nebu ” će ruski zrakoplovi An-30B provesti “nadzorne” letove iznad Hrvatske i Slovenije. Prema britanskom tabloidu Daily Star, zahvaljujući tim “besramnim” letovima će ruski vojni stručnjaci utvrditi mogućnost obrane NATO pakta u tom smjeru.

“Ruski špijunski zrakoplov će od danas do subote izvesti “promatračke” letove iznad Hrvatske i Slovenije, zemalja članica NATO pakta”,  javlja Daily Star.

Letove je u okviru Ugorova o otvorenom nebu potvrdio voditelj Centra za smanjenje nuklearnog rizika Rusije, Sergej Rjižkov.

“Moskva je u više navrata provjeravala protuzračnu obranu NATO-a, a američki borbeni zrakoplovi su hitno poletjeli četiri puta u četiri dana zbog ruskih bombardera koji su preletjeli Aljasku prošli tjedan. Borbeni zrakoplovi Velike Britanije su u posljednjih godinu dana u više navrata bili poslani u presretanje ruskih vojnih zrakoplova koji su nadlijetali područje Ujedinjenog Kraljevstva”, piše britanski tabloid.

“Prošle jeseni su Putinovi zrakoplovi letjeli iznad četiri NATO zemlje. To je nevjerojatno, ali je NATO nemoćan da zaustavi ove letove, koji ruskim vojnim stručnjacima omogućavaju da shvate plan naše obrane”, brine se Daily Star.

Međutim, riječ je o dogovorenim i unaprijed najavljenim obostranim letovima Rusije i NATO pakta, koji se provode u okviru sporazuma postignutog 1992. s bivšim sovjetskim liderima, prema kojem se i provode dopušteni letovi u okviru Ugovora o otvorenom nebu.

“Kao dio međunarodnog sporazuma Ugovora o otvorenom nebu, Ruska Federacija planira izvršiti niz promatračkih letova ruskim zrakoplovima An-30B iznad teritorija Hrvatske i Slovenije”, rekao je voditelj Centra za smanjenje nuklearnog rizika Rusije, Sergej Rjižkov.

Ruskim zrakoplovima An-30B će biti dopušteno polijetati sa zračnih luka u blizini Ljubljane i Zagreba.

“Francuski promatrači na zrakoplovu će biti zaduženi da osiguraju da ruski An-30B ne kruže izvan dogovorenog područja”, prenosi britanski tabloid.

“Pretpostavljalo se da će Ugovor o otvorenom nebu, koji je stupio na snagu 2002. godine, stvoriti atmosferu povjerenja povjerenje između bivšeg Sovjetskog Saveza i NATO saveza, te da će prisiliti svaku stranu da otkrije svoje karte kako bi se izbjeglo apokaliptični nuklearni rat”, zaključuje Daily Star.

Nije jasno zašto je ruski Glavni stožer odabrao zračni prostor Hrvatske i Slovenije za nadzor, dok Daily Star navodi kako u atmosferi mogućeg Trećeg svjetskog rata Rusija po Europi leti jer želi otkriti snagu NATO pakta i procijeniti nuklearnu prijetnju.

U tom kontekstu odabir nadzora Hrvatske i Slovenije ne zvuči nimalo logičan ili postoji nešto što znaju u NATO paktu, hrvatskoj i slovenskoj vojsci u što javnost nije upućena?

An-30BletNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perzija do trsta
7 godine prije

A mislim daily star,baš ste našli referencu.je li bilo što o princu viliamu?

žrec
7 godine prije

Odgovor na pitanje. Postoji. Kao što su hrvatski specijalci bili na prevlaci u stanju pripravnosti tobože zbog migrantske rute. A u stvari čekali u slučaju nereda u Crnoj gori. Kao što se svaka diplomatska, politička tajna već sljedeći dan objavi u jutarnjem, ali o ključnim natovim, nsa, i cia postrojenjima nećete naći niti slova.

Bobi
7 godine prije

Ne dešava se svaki dan da su tako male zemlje zanimljive za fotkanje iz zraka tako velikima.
Stoga molim, do subote svi van na zrak, pogled prema nebu, osmjeh od uha do uha i mahat ručicama.

Sovoranola
7 godine prije

Mislim da ih najviše zanima kakva je situacija sa ona naša dva MIGa.

subaru
7 godine prije

Kinezi poslali još 100.000 vojnika na granicu sa Korejom koja nije prodala dušu vragu.

Grdi
7 godine prije

NATO, Russija …… SVI VAN !! ………… i usput vodite sa sobom vaše plačene hrvatske i slovenske političare ……….

Osoba C
7 godine prije

Ti panoramski letovi su u stvari pokušaj Rusa da upoznaju svoje turističko tržište sa ljepotama naše domovine. Naša Turistička zajednica se baš ne snalazi u privlačenju ruskih turista, pa se pribjeglo ovakvim rješenjima. Nismo mi bedaci kao Englezi, da ih tjeramo avionima. Osim toga, oni nas i onako mrze, od kada su ih Bilić i društvo izbacili sa europskog nogometnog prvenstva za račun Rusa.

mars
7 godine prije

“Pristao sam
biću sve što hoće,
evo prodajem dušu
vragu svome.

I ostaću samo crna tačka
poslije ove igre
kad me slome,
kad me mirno slome.

Pristao sam biti sve što hoće…….

pjevalo je nekad Bijelo dugme. Svaka podudarnost stihova sa položajem naših današnjih croastana, slovenstana, bihstana i ostalih …stana je namjerna.

Georgij Žukov
7 godine prije

A nista , na nama je da se nadamo da je nasa vrla precednica dobre volje, te da nece narediti djuri glogoskom obaranje ruskog spijunskog zrakoplova plinskom bocom.

Mikojan
7 godine prije

Besramno!? Ruske pilotkinje lete preko LiEpe naše u toplesu, kad ? da im mahnem !!
Izviđanje avionom ima daleko više smisla kad to radiš nenajavljen, onda se prati sve, ovako, najavljen nije zanimljivo, panoramski let sa malo boljom rezolucijom slikovnog zapisa i detaljnijim mjernjem raznih radio frekventnih servisa.
Pamtim nekad davno, za Jugoslavije, svaki dan na relaciji Postojna-Rijeka između 14 i 17 sati prošao je jedan Ruski turistički autobus ili dva teretna kamiona. Mjesec dana sam u to vrijeme iz dosade buljio u cestu da potvrdim “uzorak”, svaki dan, bio radni dan ili praznik. Slučajnost ? da, naravno ..

Čađo
7 godine prije

Kako potez nije logican!?!
Upravo je bas logican!!!
Nasa precjednica se kocoperi izjavama, salje svaki mjesec nove vojnike na granicu, kupuje najsuvremnije haubice, salje oruzje isilu, suruje sa seicima…
Od njenog silnog razbacivanja rusi pomislili da imamo par stotina nuklearki a ne 2 predpotopna MiG-koji ne mogu ni poletiti…

Alerik
7 godine prije

Kao što je u tekstu i navedeno, letovi ruskih vojnih aviona iznad Hrvatske i Slovenije jesu ‘špijunske’ misije kakve imaju pravo provoditi i članice NATO saveza u Rusiji po navedenom Sporazumu. U ovom tekstu je jedino besramno to što je prepisan sa stranice ruskog vjesnika (hr.rbth.co).
Samo prepisivanje (uz navođenje izvora) ne bi bilo problematično da se radilo o uvodu u analizu pa da je autor zasukao rukave i barem kutiju cigareta popušio pišući. Ovako se samo potcjenjuju čitatelji,a portal gubi na vjerodostojnosti.

Otok Korčula
7 godine prije

Jel moguće da snima najmoćniji radar u Evropi , koji je instaliran ( postavljen ) na poluotoku Pelješcu ? Mještani su organizirali prosjede prije desetak godina zbog istog , a radi se o američkom radaru ( vjerovatno za vojne svrhe ) ..niko nezna koja mu je svrha i konstantno se dorađuje i niko nema pristupa istom

master
7 godine prije

ma to rusi pomažu slovencima da nađu teroriste na bregani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI