Ugovor o otvorenom nebu – Tko koga špijunira?

Otvoreno nebo - NATO
14 komentara

Na Hrvatskoj radio-televiziji, barem do ovog trenutka, nema nikakvih obavijesti o ruskom špijuniranju hrvatskog neba, osim da će do četvrtka hrvatski zrakoplovi MIG-21 nad državnim teritorijem provoditi redovite aktivnosti od utorka do četvrtka, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, što je potvrdilo Ministarstvo obrane RH.

Do sada je jedan portal prenio ovu vijest, ali je, kao ranije citirani članak u nas, kojeg je objavio Daily Star, naveo kako je rusko zrakoplovstvo od prošle godine provelo niz izviđačkih letova kojima je cilj bio utvrditi snagu i položaje vojnih snaga NATO pakta i njegovih saveznika.

Međutim, na ruskoj stranici Aviation Explorer, koja citira rusko Ministarstvo obrane jasno stoji da je riječ o rutinskom letu prema postojećem sporazumu između zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i NATO pakta.

“Promatrački letovi kroz Ugovor o otvorenom nebu će se provoditi u razdoblju od 24. do 29. travnja sa zračne luke Ljubljani (Slovenija) i Zagrebu (Hrvatska) s maksimalnim dometom od 500 kilometara u prvo slučaju i 1300 u drugom. Ruski promatrački zrakoplov će letjeti po dogovorenim rutama, a slovenski i hrvatski stručnjaci na zrakoplovima će kontrolirati redoslijed primjene senzora i skladu s odredbama propisanim u ugovor”, istaknuli su u ruskom Ministarstvu obrane.

Promatrački letovi provode se u svrhu promicanja otvorenosti i transparentnosti u vojnim aktivnostima država stranaka ugovora, kao i jačanju sigurnosti kroz mjere izgradnje povjerenja.

Prema pisanju ili šutnji medija ispada da Rusija provodi intenzivne vojne i obavještajne djelatnosti, a Ugovor o otvorenom nebu koristi kako bi utvrdila snagu i položaje vojski NATO pakta, iako se uglavnom leti u uskom i ograničenom zračnom prostoru.

No, pogledajmo naslove RIA Novosti za prošlu i pretprošlu godinu, koji ne sadrže sve letove jedne i druge strane provedene u okviru ovog sporazuma.

  • U okviru Ugovora o otvorenom nebu će inspektori iz SAD-a i Ukrajine obavljati promatrački let iznad Rusije od 22. do 27. kolovoza 2016.
  • Ruski inspektori će obaviti promatrački let iznad SAD-a i Kanade od 22. do 27. kolovoza 2016. na Tu-154M Lk-1, opet u okviru Ugovora o otvorenom nebu.
  • Rusija je bila prva među 34 zemlje Ugovora o otvorenom nebu koja će u letovima koristiti digitalne fotoaparate.  Stručnjaci iz 22 države ugovora su potvrdili da je ruski digitalni nadzor u okviru Ugovora o otvorenom nebu.
  • U travnju 2016. su ruski inspektori obavili promatrački let iznad SAD-a. Detalji leta su dogovoreni s Washingtonom u okviru Ugovora o otvorenom nebu. Američki stručnjaci će pratiti usklađenost s postavkama skeniranja i korištenja promatračke opreme.
  • Ruski inspektori će u veljači 2015. provesti promatrački let iznad Italije na zrakoplovu An-30B. Maksimalni domet leta le do 2015 kilometara i provest će se dogovorenom promatračkom rutom.
  • Stručnjaci iz SAD-a i Češke će u studenom 2015. provesti promatrački let iznad Rusije. Tijekom leta će ruski stručnjaci na zrakoplovu pratiti strogo poštivanje parametara leta i korištenje opreme.
  • Promatrači iz Ukrajine i Kanade će u listopadu 2015. izvesti let iznad Rusije. Promatračka misija će se održati u okviru međunarodnog Ugovora o otvorenom nebu. Inspektori iz Rusije na zrakoplovu će pratiti poštivanje parametara leta i korištenje propisanih tehnika promatranja.
  • Ruski zrakoplovi će u rujnu 2015. provjeravati zračni prostor Grčke, a letjet će u okviru Ugovora o otvorenom nebu, kojim se jača sigurnost i promiče veća otvorenost i transparentnost u vojnim aktivnostima.

Uvijek u drugoj polovici 2015. su vojni stručnjaci Kanade i Norveške letjeli iznad Rusije, potom američki i talijanski zrakoplovi, pa američki i ukrajinski, uvijek nad Rusijom. Onda je Rusija letjela iznad Estonije i Finske, a SAD i Rumunjska iznad Rusije i Bjelorusije, što su otprilike istovremeno učinili i Britanci, ali zasebno, koji su ruskoj vojsci zauzvrat osigurali let iznad Ujedinjenog Kraljevstva. Pa su SAD i Norveška letjeli nad Rusijom, a Rusi nad Rumunjskom, i tako dalje unedogled.

Uostalom, podaci o broju letova, rute i datumi su dostupni na internetu, tako da se nije potrebno puno zamarati za saznati tko je koga nadzirao i “špijunirao”.

Problem je što hrvatska javnost ovo mora saznati iz ruskih medija ili čitajući britanski tabloid, koji je naveo da će nadzor leta provoditi francuski vojni stručnjaci, dok Rusija tvrdi da će to biti osoblje slovenskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Gore navedeni letovi su samo dio naslova RIA Novosti, prema kojima se vidi da se Ugovorom o otvorenom nebu služi NATO pakt i njegovi saveznici u jednakoj mjeri kao ruska strana. No, opet ostaje otvoreno pitanje, barem u Hrvatskoj, zašto bi netko morao znati engleski ili ruski da sazna ovu informaciju, koja prenesena tako da se navodi kako “samo Rusija provodi intenzivne špijunske aktivnosti” stvara nepotrebnu paniku?

Otvoreno neboŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
6 godine prije

Stvaraju paniku i šire paranoju. Stanovništvo se priprema. Ispada da svatko špijunira svakoga. Pitam se da li inertni ljudi naspram zločina prema drugim ljudima i prema prirodi zaslužuju opstanak? Pri tome dopuštaju ratnim huškačima da ih uvlače u sukob. Ima li smisla uopće komentirati po portalima?
Ovako i onako ne bi škodio jedan nuklearni rat da se izbrišu ljudi. Tako da Zemlja predahne. 😉

Bobi
6 godine prije

Kako ono kaze u tekstu, u prilicno uskom zracnom prostoru ( ne da mi se scrollat da bi stavio pod navodnike, sry), držao sam u ruci negative snimljene na Mig 21 iz kraja 60ih pa do 80ih. I razvijene. Analogni, širokokutni. Let je bio uz granicu Yuge. Aero Bihac ili zemunik uz istru preko Slo do medjimurja i nazad. Tada prije 50god su snimili pola Italije, pola Madjarske,..rezolucija cca 30ak mpixela ne sjecam se precizno. Vidi se svaki dvor. Vjerovatno isto na istoku ne bih znao. Ugl sjecate se koliko smo placali prve dig fotoap i mob od 0.5, 1, 3, 5 mpixela. Sta reci na sve ?!?
Nego sta je sa onim franzucom sto leti sa rusima kao promatrač, vjerojatno ima 3,5 votke po gramu u sebi 🙂 🙂

Georgij Žukov
6 godine prije

iskreno , mene je u cijeloj ovoj prici najvise strah hrvatskih migova koji ce mozda probiti (a mozda i nece ) zvucni zid ?

Zvrk
6 godine prije

Obratiti pozornost na susjedstvo. Slovenija sve više bi balansirala, mađarska je na neki načinu ruskoj orbiti, a srbija igra dvostruku igru. Dakle ostaju nestabilna BiH i nova NATO uzdanica CG. Očekujem povećanu razinu špijunaže i kontrašpijunaže.

Koča Popović
6 godine prije

Za britanske medije je Ilija Cvorovic mala beba kad su u pitanju paranoicne spijunske projekcije.

Alerik
6 godine prije

Nakon google street wiew govoriti o spijuniranju iz zrakoplova je doista za maloumne.Uz to pametni telefoni s kamerama koji se po spijunskoj potrebi po volji ukljucuju,kamere na laptopima,na smart tv…Ono sto nije dostupno spijunskom oku nalazi se pod zemljom,sivi,gusteti,anunnaki,ali ‘obrazovani’ ne vjeruju u to.Vjeruju kako banke posudjuju novac stedisa,vjeruju da imaju svoju drzavu i u slicne gluposti.

Jupiter
6 godine prije

Tko koga špijunira? Odgovor : Svako svakog

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI