SAD pozivaju Amerikance da “odmah” napuste Rusiju

Karine Jean-Pierre
22 komentara

Washington je pozvao Amerikance koji putuju ili borave u Rusiji da napuste zemlju “odmah” nakon hapšenja dopisnika Wall Street Journala (WSJ) Ivana Gershkovicha. Dok je Moskva rekla da je uhvaćen u pokušaju da dođe do državnih tajni, SAD su osudile hapšenje kao napad na “slobodu medija”.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Washington “duboko zabrinut” zbog razvoja događaja, dodajući da “najoštrije osuđujemo nastavljene pokušaje Kremlja da zastraši, potisne i kazni novinare i glasove civilnog društva”.

“Ponavljamo naša snažna upozorenja o opasnosti koja predstavlja opasnost za američke građane unutar Ruske Federacije. Državljani SAD koji borave ili putuju u Rusiju trebali bi odmah otići”, naveo je visoki diplomata u izjavi.

Sličnu poruku prenijela je i Bijela kuća, a sekretarica za štampu Karine Jean-Pierre izjavila je da je “ciljanje američkih građana od strane ruske vlade neprihvatljivo”.

“Također osuđujemo kontinuirano ciljanje i represiju ruske vlade nad novinarima i slobodu štampe”, dodala je, pozivajući Amerikance da “posluše upozorenje američke vlade da ne putuju u Rusiju” ili da odu ako se već nalaze u zemlji.

Poziv je donekle ublažio glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, koji je objasnio da Washington zapravo ne poziva sve Amerikance da bukvalno napuste Rusiju i ne ohrabruje novinske kuće da povuku svoje dopisnike iz zemlje.

Gershkovich, dopisnik WSJ-a koji pokriva vijesti iz Rusije, Ukrajine i bivšeg SSSR-a, priveden je u gradu Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu, objavila je ranije danas ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB). Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, novinar je uhvaćen dok je pokušavao da dođe do ruskih državnih tajni.

Ivan GreškovičrusijaSADŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ova ne zna zemkjopis.

Nekoime
1 godina prije

Ne samo Rusiju, Europu!

baltik
1 godina prije

sanjao sam gljivu. i had a dream.

Tupko Glupko
1 godina prije

Marija Zaharova Josepu Borrellu kada je isti rekao da EU osuđuje pritvaranje novinara WSJ i američkog građanina Ivana Gershkovicha, te da bi novinari trebali moći slobodno obavljati svoju profesiju:
“Stani iza svojih riječi, Josepe, zauzmi se za Juliana Assangea i Marata Kasema. Čisto ravnoteže radi.” 

Kasem je glavni urednik litavskog web-izdanja Sputnika, novinske web stranice koji je od siječnja u pritvoru u Litvi.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Novinar, a špijun!
Pa još američki..
Di to more biti?

P.S.
Ovoj bi i plastični karanfil uvenuo…

Noname
1 godina prije

Službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova predložila je da se šef europske diplomacije Josep Borrell, koji je zabrinut za sudbinu novinara WSJ-a Evana Gershkovicha uhićenog u Rusiji, pobrine za zaštitu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea i Latvija novinar Marat Kasem, koji su zatočeni u Europi zbog svojih profesionalnih aktivnosti.
Borrell: “EU osuđuje pritvaranje novinara i američkog državljanina Gershkovicha u Rusiji. Novinari bi trebali imati slobodu obavljati svoju profesiju i zaslužuju zaštitu.”
Dokaži, Josep, svoje riječi barem riječima – zauzmi se za Juliana Assangea i Marata Kasema. Za pristojnost ravnoteže”, napisala je Zakharova u Telegramu.
Podsjetimo, jučer je službeni predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije izvijestio da je američkom novinaru uhićenom pod optužbom za špijunažu omogućen konzularni pristup.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ovo im treći puta u dva mjeseca 🤣.

tihobl
1 godina prije

Odnekud se mora poceti – prvo Rusija, pa Sirija, a docice i BiH na red jednog dana.

ime
1 godina prije

da bar pozovu anemičnog da napusti hrvatsku

Ivan Bgd
1 godina prije

Amerika i “sloboda medija”…
Kakav vic!

tuf
1 godina prije

Eto ne može više dopisnik Wall Street Journala otputovati iz Moskve u Jekaterinburg kako bi pratio proljetne migracije ptica i aktivnosti kišnih glista a da ga zli Putin ne poklopi optužbama za špijunažu. Pa ako ovo nije razlog za vojnu intervenciju na Jekaterinburg onda ne znam što je.

Auslander
1 godina prije

Prodajem drva

SunTo
1 godina prije

Nece nikad, to vrijedi samo za spijune

Pajo
1 godina prije

nema mladena federa , nazdero se crva i sad ispusta metan

Prazni džepovi
1 godina prije

Kako to, pa valjda amerikanci trebaju napustiti Ameriku a ne Rusiju !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI