Rusija će se povući iz Ugovora o otvorenom nebu 18. prosinca

Rusija-Open Sky
3 komentara

Rusija će se službeno povući iz Ugovora o otvorenom nebu 18. prosinca, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da je Moskva obavijestila potpisnike sporazuma o svom povlačenju.

“Rusija je obavijestila sve države sudionice o svojoj odluci da se povuku iz Ugovora o otvorenom nebu šest mjeseci nakon slanja obavijesti. Dakle, to će se dogoditi 18. prosinca”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Rusija je također zatražila od država stranaka ugovora da sazovu konferenciju što je prije moguće kako bi razmotrile posljedice njenog povlačenja iz sporazuma. Osim toga, Moskva je rekla da su SAD odgovorne za propast Ugovora o otvorenom nebu.

“Očekivanje da će ‘tehnička nadmoć’ Zapada omogućiti zaobilaženje Rusije i ostavljanje po strani nije također opravdano. To je bio slučaj s prijelazom na digitalne tehnologije u provedbi Ugovora o otvorenom nebu, što su aktivno promovirali Amerikanci, a kao rezultat toga, naša je zemlja bila ispred svojih zapadnih partnera za 8-9 godina. Sigurni smo da će tako biti i sada, kada Sjedinjene Države uništavaju ugovor, oslanjajući se na nacionalna tehnička sredstva kontrole”, objavilo je Ministarstvo.

2019. godine SAD su obavijestile Rusiju da se neće vratiti na Ugovor o otvorenom nebu, koji je potpisan 1992. godine, a potpisnicima je omogućio da u kratkom roku izvrše nenaoružane promatračke letove iznad teritorija jedni drugih. Washington je rekao da se povlači iz sporazuma zbog navodnih kršenja Moskve, što je Rusija demantirala, ističući da bi se o svim pitanjima vezanim uz sporazum, koje je Washington pokrenuo, moglo razgovarati u okviru Savjetodavne komisije za otvoreno nebo.

U svibnju 2020. Sjedinjene Države započele su postupak povlačenja koji je završen 22. studenog. Rusko je Ministarstvo vanjskih poslova 15. siječnja najavilo početak relevantnih uzajamnih postupaka.

Otvoreno neborusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Simon
2 godine prije

Svi međunarodni sporazumi su i inače nametnuti kako bi se disciplinirale sve države osim desetak velikih s određenom razinom suvereniteta.
Ostale države koje imaju neznatni suverenitet ili suvereniteta upoće nemaju iz sporazuma se nemogu povući bez dopuštenja po moći “starijih”.

Roko
2 godine prije

Putin / Rusija će istinski pobijediti tek kad SAD prihvate stvarnost da je Carstvo mrtvo i da SAD, kao i sva bivša carstva, sada moraju postati “normalna” zemlja (kao što su to morale činiti sva bivša carstva). 

Zvuči lako, ali ovo je gotovo beskrajno teško kad je imperijalizam ono s čime ste rođeni, odrasli, obrazovani i uvjetovani da živite i kada iskreno vjerujete da je vaš brend imperijalizma nekako dobroćudan, čak i altruističan. 

Rusija / Putin će istinski pobijediti tek kad posljednje carstvo u povijesti konačno ustupi mjesto civiliziranom međunarodnom svjetskom poretku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI