SAD će braniti saveznike koji plaćaju svoj ‘pravedan dio’

Donald Trump
24 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da će braniti američke saveznike u NATO-u, pod uslovom da ispune svoje ciljeve vojne potrošnje. Trampovo upozorenje da će “ohrabriti” Rusiju da napadne zemlje koje ne plate bio je “oblik pregovora” koji je trebalo da ih natjera da povećaju svoju potrošnju, objasnio je.

U intervjuu s voditeljem GB News-a Nigelom Farageom koji je emitiran u utorak, Trump je upitan da li evropske članice NATO-a mogu računati na to da će ih SAD braniti ako počnu “igrati pošteno” i ispuniti zahtjev bloka da troše 2% BDP-a na svoju vojsku .

“Da. Sjedinjene Države bi trebale platiti svoj pošten dio, a ne pošten dio svih drugih”, odgovorio je Trump.

“Dakle, ako počnu da igraju pošteno, Amerika je tu?” Farage je ponovo upitao, na šta je Tramp odgovorio: “100%”.

31 država članica NATO-a (ne računajući Švedsku, koja se ove godine pridružila bloku) potrošila je 1,26 biliona dolara na odbranu 2023. Više od dvije trećine ovog iznosa potrošile su SAD, koje su svojoj vojsci izdvojile više novca nego svaka druga država članica kombinovano.

Trump je pretpostavljeni republikanski kandidat koji će izazvati predsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima u novembru. Govoreći na predizbornom skupu prošlog mjeseca, on se prisjetio susreta sa liderima NATO-a tokom svog predsjedavanja i obavijestio ih da neće braniti “delinkventne” zemlje. “Jedan od predsjednika velike zemlje je ustao i rekao: ‘Pa, gospodine, ako ne platimo, a napadne nas Rusija, hoćete li nas zaštititi?'”, rekao je Trump okupljenima.

“Rekao sam, ‘Nisi platio, ti si delikvent?’ Ne, ne bih te štitio. U stvari, ohrabrio bih ih da rade šta god žele. Moraš da platiš. Moraš da platiš svoje račune.”

Trumpovi komentari izazvali su val osuda, pri čemu ih je Bajden nazvao “užasnim i neustrašivim”, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da “svaka sugestija da saveznici neće braniti jedni druge podriva svu našu sigurnost… i dovodi američke i evropske vojnike u povećan rizik.”

Trump je istu priču ispričao Farageu, dodajući da ga nije briga kako njegove komentare koriste njegovi politički protivnici.

„Mogu da ga koriste, nije me briga da li ga koriste“, rekao je. „Zato što je ovo što govorim oblik pregovora. Zašto bismo čuvali ove zemlje koje imaju mnogo novca, a SAD plaćaju većinu NATO-a?”

“Ali sada plaćaju zbog onih komentara koje ste vidjeli prije dvije, tri sedmice”, tvrdi on. “Ne znam da li znate, ali mnogo novca je stiglo otkako su objavljeni ti komentari.”

Prema NATO-u, očekuje se da će 18 država članica ove godine ispuniti ili premašiti prag potrošnje od 2%. Ova brojka predstavlja šestostruko povećanje od 2014. godine, kada su samo tri članice – SAD, Velika Britanija i Grčka – pogodile cilj.

NATOSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 mjesec prije

Nema straha dok su tu Englezi i Francuzi. Ima jedan dijalog iz filma Kako je propao NATO: Ima da platiš-na mojem se klatiš.

tihobl
1 mjesec prije

Ланцет погодиo је тренажни авион Аеро Л-39 Албатрос украјинског ратног ваздухопловства на војном аеродрому Кулбакино код Николајева
Координате: 46.9457830, 32.0965865

Fino su produzili domet lancetima.

tihobl
1 mjesec prije

„Комуницирам са француским колегама. И сада могу да кажем да је све озбиљно. Говори се о мисији европских војника на граници са Белорусијом, која ће украјинску војску ослободити са овог правца. То ће ојачати источни и јужни правац“, рекао је Гончаренко

Eto NATO slucajno gomila trupe na sjevernoj i zapaddnoj granici Bjelorusije, a sad ce i na juznoj. Slucajnost?

tihobl
1 mjesec prije

„Ако победимо, платићемо САД руском нафтом, гасом, дијамантима и крзном“ – бивши украјински министар за инфраструктуру Владимир Омељан.

tihobl
1 mjesec prije

Политико је написао да Украјина на састанку у Рамштајну није добила ништа. Рамштајн 20 се завршио само са слоганима и обећањима.

E ovo ne valja. Ako prestanu slati oruzje kako ce rusi dovrsiti demilitarizaciju IV rajha?

tihobl
1 mjesec prije

Политико:
Извор публикације близак кабинету председника Украјине рекао је да је америчка идеја помоћи Украјини у виду кредита увредљива за Кијев.
Међутим, САД нису дале никакве конкретне предлоге за кредит.

Josip
1 mjesec prije

Glupa EU na celu s kretenima poput Ursule koji joj vode drzave nikako ne shvaca da NATO tdeba istjerati iz EU i razvijati svoju obranu po principu svaka drzava za sebe na svom tlu.Ovako sada placamo i NATO okupatore i vlastitu vojsku. EU treba dogovoriti zajednicku politiku tehnike i ljudstva te postotak izdvajanja u lokalnu vojsku koja po potrebi postaje savezna zajednicka vojska. A NATO neka si placaju Amerikanci s tim da im treba konfiscirati adekvatnu kolicinu opreme u skladu s dosadasnjim placanjem.

nepoželjni
1 mjesec prije

Zar nije govorio da će ukinuti NATO? …sada će braniti one koji plate!?

 „Zato što je ovo što govorim oblik pregovora.” 

Dakle, laganje i isprazno lapr danje je opravdano jer je to, naravno, samo “oblik pregovora” a – cilj, jeli, opravdava svako sredstvo i način (!) …

…ah, pa ni Amerika nije pošteđena se r onja sličnih hrvatskim…
… pitam se kakakav izbor imaju Amerikanci ?
… pitam se kakav izbor imaju Hrvati ?

1 mjesec prije

SAD koriste NATO kao svoj lični alat i nije nikakvo čudo što su ostali izbegavali da plaćaju “harač”. Ali Trampov pritisak je samo još jedna garancija da je on izabran za sledećeg predsednika.
Neke evropske države bi vrlo rado bojkotovale plaćenje harača i to baš iz razloga da budu gurnute prema Rusiji ali bi se priča od “nećemo da vas branimo” pretorila u “hoćemo da vas napadnemo”.

Tramp, sasvim očekivano, menja ploču i sve više radi u prilog ne demontiranju NATO kako je ranije pričao, ne ni u očuvanju već želi da ga ojača. Tako Sistem funkcioniše – izbacuje na površinu glumce sa određenim zadacima. Jedan od najnovijih primera je Žižek, filozof-salonski levičar koji je od “borca za ljudska prava” došao do podržavanja slanja nuklearnog oružja u Ukrajinu.
Malo je danas ostalo časti, poštenja, “kičme” – danas sve ima svoju cenu…

Mrčikola
1 mjesec prije

Evo Trumpa mic po mic
Pazite se otvoren mu šlic😁

Bilo je, prije 8-9 godina, komentatora koji su se, gotovo do fanatizma, ufali u Trumpa da će “popravit” stvari…popravio je kuhrac k’o što će (bi) opet…cio ološ.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

“31 država članica NATO-a (ne računajući Švedsku, koja se ove godine pridružila bloku) potrošila je 1,26 biliona dolara na odbranu 2023. Više od dvije trećine ovog iznosa potrošile su SAD, koje su svojoj vojsci izdvojile više novca nego svaka druga država članica kombinovano.”

Zanimljivo, vojni budžet Rusije u 2023. je bio 84 milijarde dolara, što je 6,7% od vojnog budžeta NATO-a, i opet ih gaze u Ukrajini.

Što NATO radi sa tolikom lovom?

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

I ovaj je puk’o 🙄 ….

ime
1 mjesec prije

samo nas građanski ra t u emeriki može spasit.

Max
1 mjesec prije

Reket svojstven msfijašima.

Grdi
1 mjesec prije

Hrvatska ne placa jer nema dovoljno love …….. al ovak ili onak NATO-u je kraj na vidiku u nasim krajevima …. jer sigurnosne garancije koje ce rusija nametnuti zapadu nakon ukrajinskog rata su NATO granice od prije raspada sovjetskog saveza ……. sad si izracunjate tko spada gdje …..

opetlazes
1 mjesec prije

Klasicna mafija. mafijaski rjecnik, mafijaski reket.

opetlazes
1 mjesec prije

Klasicna maf ija. maf ijaski rjecnik, maf ijaski reket.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI