SAD će naoružati Ukrajinu raketama ‘dužeg dometa’

GLSDB
54 komentara

Administracija predsjednika Joea Bidena je navodno odlučila da pošalje rakete većeg dometa u Ukrajinu, dajući Kijevskim snagama sposobnost da pogađaju ciljeve dalje iza linija fronta, baš kao što je visoki ukrajinski obavještajni zvaničnik zaprijetio novim udarima dublje u Rusiji.

Poklon raketne artiljerijske municije izbačene na kopno (GLSDB) dometa 150 kilometara (94 milje) bit će dio predstojećeg paketa vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od više od 2 milijarde dolara, izvijestio je Reuters u utorak, pozivajući se na dvije neidentifikovane Američki zvaničnici upoznati sa planovima. Paket će takođe uključivati ​​dodatno protivtenkovsko oružje Javelin, vozila otporna na mine, višestruke raketne sisteme (MLRS) i opremu za podršku sistemima protivvazdušne odbrane Patriot.

Rakete GLSDB će ukrajinskim snagama dati dalji domet, skoro udvostručavajući domet MLRS i HIMARS municije koju su Vašington i njegovi saveznici iz NATO-a ranije dobili. Bajden nije bio voljan da pošalje oružje koje bi moglo pogoditi rusko tlo, riskirajući eskalaciju u širi sukob s Moskvom, ali je odobrio sve provokativniju pomoć posljednjih sedmica.

Washington je prošle sedmice odobrio planove za slanje tenkova M1 Abrams u Kijev, čak i nakon što je Bajden u martu prvobitno tvrdio da SAD neće obezbijediti tenkove ili avione rekavši: “To se zove Treći svjetski rat”. Dok se očekuje da će tenkovi američke proizvodnje biti isporučeni Ukrajini do kraja ove godine ili čak 2024. godine, prva serija od ranije odobrenih 60 borbenih vozila Bradley je već na putu, potvrdila je američka komanda za transport u ponedjeljak.

GLSDB razvija američki odbrambeni izvođač Boeing Co. u okviru planova za brzo uvođenje novog oružja u proizvodnju za Kijev. Kombinira bombu malog promjera GBU-39 sa raketnim motorom M26, a oba se mogu izvući iz postojećih američkih zaliha oružja. Washington će navodno prestati ispunjavati često ponavljane zahtjeve ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog za vojni taktički raketni sistem MGM-140 (ATACMS), koji ima domet od oko 300 kilometara, što je dvostruko veći domet GLSDB-a.

Iako su američki zvaničnici tvrdili da ne namjeravaju da se oružje dato Ukrajini koristi za napade na rusku teritoriju, čini se da kijevske snage ne žale zbog takvih napada. Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price ponovio je stav Washingtona ranije ovog mjeseca da Kijev može slobodno birati svoje ciljeve, uključujući Krim, za koji je tvrdio da je još uvijek ukrajinska teritorija.

Šef ukrajinske obavještajne službe Kiril Budanov obećao je u utorak da će “sve dok se ne obnovi teritorijalni integritet Ukrajine, biti problema unutar Rusije”. On je takođe rekao da Kijev ima za cilj da povrati Krim do ovog leta.

Kremlj je insistirao da će svaka prijetnja ruskoj teritoriji, uključujući Krim i teritorije koje su u septembru glasale za pridruživanje Rusiji, rezultirati upotrebom “moćnijeg oružja” od strane Moskve. Predsjedavajući Dume Vjačeslav Volodin upozorio je ranije ovog mjeseca na moguću “globalnu tragediju” za čovječanstvo ako zapadne nacije nastave pružati oružje koje bi Kijev mogao koristiti za napade na civilne gradove i pokušaj da zauzme ruske teritorije.

OružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar stršni
1 godina prije

i ko mi kaže da u Ukrajini ne ratuje NATO protiv Rusije?

LZN
1 godina prije

Pa će opet biti kuknjava kad jim ruje sravne Kijev sa zemljom….
Glupostima nikad kraja….a kad rujama padne mrak na oči bit će opet ….evo ničim izazvani teroriziraju jadne ukrope.
Od ukrajine neće ostati ništa……već su sad uništeni i ekonomski i demografski da se nikad oporavit neće.

Max
1 godina prije

Svaki dan smo sve bliže trećem svijetskom ratu.

Onogošt
1 godina prije

Ovo je klasična objava rata Rusiji. Logično je da Rusi odgovore žestoko jer nemaju izbor. Očekujem snažne udare po putevima željeznici tunelima. I što je najbitnije po vojnim satelitima. Ili pobjeda kabale ili slobodan svijet… Trećeg nema

tihobl
1 godina prije

,,Борбе се воде код Бахмута. Руске терористичке снаге су током дана гранатирале положаје украјинске војске 151 пут” – рекао је портпарол Источне групе снага Оружаних снага Украјине Сергеј Черевати. Током дана убијено је 360 војника, а 290 рањено.

Sta rade ovi rusi miroljubivim ukrajincima i stranim tuistima.

tihobl
1 godina prije

 „Моцарт“* побегао „Вагнеру“ са мегдана: Америчка приватна војна компанија која је формирана да се супротстави чувеном руском “оркестру” престала да постоји. Ово је, како преноси украјински интернет портал„СТРАНА.уа“, на друштвеним мрежама објавио оснивач приватне компаније „Моцарт“, Ендрју Милбурн. Данас је био последњи дан Моцарт групе“, написао је Милбурн. Он је додао да ће плаћеници који су били у саставу групе „Моцарт“ остати у Украјини, али под новим именом. Разлог за престанак рада ове групе су лоши међусобни односи између оснивача компаније Ендрју Милбурна и финансијског директора Ендру Бејна који су се посвађали око донација. Бејн је оптужио првог човека компаније за присвајање, проневеру и погрешно усмеравање донација које су биле намењене за функционисање групе. Подсећамо да је у децембру прошле године Милбурн известио да украјинска армија око Артјомовкса (Бахмута) трпи велике губитке. Приватну војну компанију „Моцарт“ су формирали бивши припадници Војске САД који су били у саставу елитних и специјалних јединица.Поред… Čitaj više »

hiber
1 godina prije

Oruzje za ometanje ruske ofanzive pod kodnim nazivom “posljednja ofanziva”. Rusi su nagomilali 320.000 vojnika sa dodatnih 150.000 mobiliziranih. Sa tehnikom koju im je preostala priprema se posljednja ofanziva u želji da se slome ukrainci. Nakon srpnja sve brojke su protiv Gerasimova. Ameri ce sa sadašnjih 45.000 granata proizvoditi 90.000 granata 155 mm mjesečno, veći problem predstavljaće njemci sa brzim povećanjem do srpnja od 40.000 granata mjesečno 155. i 20.000 mjesečno topničkih 120 mm. Broj novih modernih tenkova već će preći 400 isporučenih. Broj Himarsa biti ce veći od 40. Samo američka vojna pomoc u eksponencijalnom je mjesečnom rastu. 6.1. 3,75 milijardi, 20.1. 2 milijarde (dan prije Ramsteina), pa Abramsi dva dan poslije Ramsteina, danas novih 2,2 milijarde. I to samo od Amera.

burt
1 godina prije

samo je pitanje vremena kad će doći avioni zapadne proizvodnje sa krsterećim raketama Scalp, jedan broj MIG-ove 29 će osigrati neke bivše države Varšavskog ugovora, sve se poduzima da se ostvare NATO ciljevi, nebi oni uložili toliko financija i vojne tehnike da nisu odlućili da se obračunaju s Putinom

Tone
1 godina prije

Mislim da je vrijeme, da Rusi skinu bijele rukavice, i poravnaju Ukrajinu.

vanja
1 godina prije

Nato ratuje protiv Rusije,ali Rusija ne ratuje protiv Nato.Rusi samo uništavaju ukrajinske gradove,ubijaju Ukrajince,ali one koji dovlaće oružje u Ukrajinu i rukuju s njim ne diraju.Prvog dana eskalacije putin je svojim dečijim glasom zapretio da će oni koji se umešaju naebati kao nikad pre i šta je bilo?Prc,ništa.Zaharova stalno podiže prag koji se smatra prelaskom crvene linije.Samo ne znam dokle,treba li da da tomahavci u rojevima počnu padati po Moskvi da bi linija bila pređena?Ne verujem,Maša će reći da ni slučajno ne nose nuklearne glave jer će to značiti 3.svetski rat.

gargamel
1 godina prije

Putin je rekao javno, denacifikacija. To ne znači samo Ukrajina, ide to u širinu i dubinu.Za to treba vremena, mada cijeli zapad su nacističke tvorevine, njiva velika, valja orati.

Dawor
1 godina prije

Vladimiroviču , priznaj …. počele su ti rasti “magareće uši” !!!

DJ Krmak
1 godina prije

Ne znam što Ruse sprječava da naoružaju bande da gađaju američke baze na bliskom istoku.

nessy
1 godina prije

Prekenjavanje NATO-a o izbjegavanju ‘eskalacije’, je vise nego smijesno. Rusi sporo reagiraju, ali kada jednom odluce biti ce gadnih posljedica. Samo se nadam da nasa ‘divlja Balkanska plemena’ nece biti u opsegu reakcije. Nas u HR, moze lako pokopati pl. Plen-ki Moon, svojim uvlacenjem u anus amerima, a i svima drugima ciji utjecaj bi mu trebao u buducoj karijeri u Briselu. Ako Brisel bude jos postojao.

Oli
1 godina prije

Dužeg od mojeg?

nessy
1 godina prije

Ljudi ne razumiju da su namjere NATO-a (sa njihovog gledista), humanitarne. Da pogine sto vise Slavena, nebitno sa koje strane, da se trosi sto vise oruzja (novaca), i da se oslabi Rusija, polako, ali temeljito. Ova prva dva cilja im idu, kako-tako, ali sa trecim ciljem su malo podbacili.

bilmez
1 godina prije

Obje strane provode kao specijalne vojne operacije. Nijedna naravno ne kaže da je u ratu.

Prljavi Harry
1 godina prije

Samo da ruje njima ne isporuče “nešta dalekometno”.

Lucija, prva
1 godina prije

“Pogledajte na Telegram kanal Rabotajte Bratja! kako jude u Ukrajini skidaju Ukrajinsku zastavu i postavljaju Izraelsku”
?
Zgodno kako se odmah javiše na Indexu neki na ovaj komentar…

Lucija, prva
1 godina prije

“Kako plovim, tako pratim i pomorske vesti. Us Navy nema dovoljno opskrbnih brodova za svoje flote.” ——— “To na zalost nisu politicari, nego bande organiziranog kriminala na vlasti, zato je sve u rasulu na citavome Zapadu, u Americi i citavoj u Europi u ratu sa ovim banditima gore u Briselu. – A vidi ovo: – Republikanci optuzuju Bidena i ove na vlasti da su presusili naftne rezerve Amerike i da stavljaju u opasnost nacionalnu sigurnost njihove zemlje. A to je zato sto su oni svu naftu iskrcali u Europi, radi sankcija Rusiji, i sada oni ostali bez naftnih rezervi. A ovi dolje Arapi, naftasi, otkantali Bidena, nisu htjeli povecati proizvodnju, nego je jos i smanjili, vele da on ne zna sta govori, da oni moraju izgraditi nove infrastrukture, za proizvesti velike kolicine nafte, a da su to godine rada, i da to ne dolazi u obzir. Kazu da nitko ne… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“An upcoming military package to Ukraine worth over $2 billion will reportedly include for the first time GLSDB missiles. GLSDB The munitions are manufactured by Boeing Co, weigh 113 kg, and have a range of up to 150 km. They will be used to enable Ukraine’s forces to hit previously unreachable targets, and push Russian forces further behind its lines, the report states.”

Tim
1 godina prije

I onda nek mi neko kaže da dužina nije važna.

Alp Arslan
1 godina prije

ovo je ulaz u treći svjetski rat postepeno na fin i elegantan način, sve malo po malo da se čovječanstvo privikne na nadolazeći armagedon

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI