SAD daje zeleno svjetlo za ukrajinske napade unutar Rusije

Ukrajinska vojska koristi francusko oruzje
31 komentar

SAD su tiho dale Ukrajini zeleno svjetlo za pokretanje dalekosežnih napada na ciljeve unutar ruske teritorije, izvijestio je u petak The Times, pozivajući se na izvore. Pentagon je očigledno promijenio svoj stav o tom pitanju jer je postao manje zabrinut da bi takvi napadi mogli eskalirati sukob.

Prema američkom odbrambenom izvoru s kojim je taj list intervjuirao, Pentagon sada „ne kaže Kijevu: ‘Nemojte udarati Ruse [u Rusiji ili na Krimu].’

“Ne možemo im reći šta da rade. Na njima je kako će koristiti svoje oružje”, rekao je on, dodajući da Washington samo zahtijeva da se Kijev pridržava međunarodnog prava i Ženevskih konvencija kada koristi oružje koje isporučuje SAD.

Međutim, Pentagon je revidirao ocjenu prijetnji povezanih s ukrajinskim sukobom, posebno o tome da li bi davanje Kijevu oružja moglo izazvati direktan sukob između NATO-a i Rusije, navodi se u izvještaju.

“Još uvijek koristimo iste eskalacijske kalkulacije, ali strah od eskalacije se promijenio od početka”, rekao je američki zvaničnik, tvrdeći da se računica promijenila zbog “brutalnosti kojoj su Ukrajinci izloženi od strane Rusa”.

U tom kontekstu, zvaničnici Pentagona sada navodno “ozbiljno” razmatraju zahtjeve Ukrajine za oružjem dugog dometa koje bi se moglo koristiti za napade duboko u Rusiji. “Ništa nije van stola”, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane za The Times.

Ranije ovog mjeseca, Ukrajina je pokrenula napad na dvije ruske zračne baze u regijama Rjazan i Saratov, obje nekoliko stotina kilometara od teritorije pod kontrolom Kijeva, koristeći više dronova ” sovjetske proizvodnje”, prema ruskom ministarstvu odbrane. U raciji su “smrtno povrijeđena” tri pripadnika, a još četvorica su prebačena u bolnicu.

U utorak, nakon napada, američki državni sekretar Antony Blinken ustvrdio je da Washington “niti je ohrabrio niti omogućio Ukrajince da napadnu unutar Rusije”.

Izvještaj dolazi nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba u četvrtak tvrdio da, iako se Washington i Kijev slažu da ukrajinske snage neće koristiti oružje koje je isporučilo SAD za napad na većinu ruske teritorije, to se ne odnosi na Krim.

U septembru je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova upozorila SAD da će, ukoliko Kijevu obezbijedi oružje dugog dometa, to preći “crvenu liniju” i učiniti Ameriku “direktnom stranom u sukobu”.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANTINAZY
1 godina prije

Trebali bi i Jamerikenjci osjetiti neke udare iz napoznatog pravca koji se spuste na Pentagon da im se desi veliko iznenađenje.

Rudar
1 godina prije

Opet se ništa nije naučilo iz bliže poviesti, SAD je dao zeleno svijetlo Miloševiću da pokori Hrvatsku i BiH pa su se zahebali u izboru izvođača radova.
Tako će i ovo završiti, narod stradati a Zelenski se “samoubiti”, da, to će biti službeno izvješće.

Max
1 godina prije

Ruski protuudar bi mogao biti strašan.

tihobl
1 godina prije

Englezi lazu.

Jos uvijek nisu slomili Pentagon da krene sa napadima na Rusiju.
Englezi su ti koji su izvodili napade na Krim. Englezi su ti koji granatiraju Energodar. Englezi su ti koji su organizovali napad na Krimski most. Englezi su ti koji izvode diverzije po Rusiji. Ameri se paze da ne izazovu ruski odgovor, a englezi gledaju da izazovu sto veci sukob. Guraju poljake da ginu msovno, pokusali su i ruune da natjeraju da svu svojsku sto imaju prebace u Moldaviju i odesku regiju, ali rumuni su ih odbili.

Budite oprezni sa engleskim spinovima.

1 godina prije

“Pentagon je očigledno promijenio svoj stav o tom pitanju jer je postao manje zabrinut da bi takvi napadi mogli eskalirati sukob”
Ko god ima bar 5gr mozga postavio bi pitanje: “A zbog čega su manje zabrinuti?”
Odgovorom na ovo pitanje odgovoriće se i na brojna druga.

Гавран
1 godina prije

Stari sovjetski dron, isti onaj koji je bezbedno pao u Zagreb je doradila zapadna firma tako da može pratiti GPS. Rusi su rekli “Oko za oko zub za zub”. Možda odgovaraju asimetrično. Gase petro dolar.

Karma
1 godina prije

Tajna je u tome sto dolar kao kamatarska valuta propada. Pa sada treba cijeli svijet zapaliti.
Amerika je napadnuta bankarskim parazitom a onda divlja po svijetu.
Rusi nece imati izbora. Veci rat slijedi. Zapad je u sluzbi 666.

gigi pinna
1 godina prije

Kao Ukrajina je navodno demilitarizirana? Putko se čudi svemu kao pura dreku – joj, izdali me Nijemci i Francuzi.
Ameri su uvidjeli da se može praktično nekažnjeno mlatiti po ruskom teritoriju, a Rusi nisu u stanju odbaciti ni kilometra Ukrajince od svoje granice.
Putko bi se je.ao. ali da mu ne uđe… koja raketa.

gigi pinna
1 godina prije

Rusija? Tigar od papira, za sada. Kremlju još očito nije jasno da će se jedino vojnim putem ovo sve okončati – kakvi crni pregovori…

Nekoime
1 godina prije

Hoće li Rusi dati zeleno svjetlo (i oružje) Kubancima za udare u dubini američkog teritorija?

goran
1 godina prije

joj joj joj ameri kad vam kinžal pogodi washington

alexosijek
1 godina prije

‘The Times’?? ‘neimenovani američki izvor’??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI