SAD dobile zasluženi odgovor: Kina ograničava rad glavnih američkih medija u zemlji

Zhao Lijian
66 komentara

Zapad, posebno Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, desetljećima su bile sinonim za slobodu govora. Sada se situacija promijenila. U informacijskom prostoru se provodi masovna cenzura, koja kreće od društvenih medija, što su se mnogi uvjerili s blokadom računa na društvenim mrežama, a kulminira u otežavanju rada, cenzuriranju ili zabrani rada stranim medijskim kućama, prije svega ruskim i kineskim, dok su gotovo svi međunarodni iranski mediji jedva dostupni i de facto su zabranjeni.

Jednoumlje je doseglo nezamislive granice, a najbolji dokaz je izjava legendarnog američkog novinara i televizijskog voditelja Larrya Kinga, koji je za CNN od 1985. do 2010. vodio popularni talk show “Larry King Live”, da bi u svibnju 2013. prešao na rusku mrežu RT America, rekavši: “Radije bih postavljao pitanja ljudima na pozicijama moći, umjesto da govorim u njihovo ime.” Kasnije je jednom prilikom izjavio „da mu je netko prije tridesetak godina rekao da će za slobodno vršenje svoje profesije završiti na ruskoj televiziji, odgovorio bi mu da je lud“.

S brojnim se problemima suočavaju i kineski novinari i medijske kuće u Americi.

Početkom ovog mjeseca je Kina osudila i usprotivila se političkom suzbijanju američkih ureda kineskih medija od strane američkog State Departmenta, koji donosi odluke hladnoratovskim mentalitetom i na temelju ideoloških predrasuda bez ikakvih argumenata nestabilnim temeljima, rekao je 4. ožujka Zhao Lijian, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Američki State Department je tada objavilo kako će vlada Sjedinjenih Država ograničiti broj kineskih građana kojima je dozvoljen rad za pet kineskih medijskih grupa koje su označene kao “inozemne agenture”, a mjera protjerivanja kineskih novinara i medijskih djelatnika je stupila na snagu 13. ožujka.

”S obzirom gdje sad stoje odnosi Kine i SAD-a, ono što su Sjedinjene Američke Države napravile će imati ozbiljan negativan utjecaj i naštetit će bilateralnim odnosima,” rekao je Zhao u razgovoru s novinarima.

”Pozivamo Sjedinjene Američke Države da smjesta promjene kurs i isprave pogreške. Kineska strana zadržava pravo na odgovor i poduzimanje daljnjih akcija”, dodao je, ali SAD očekivano nisu povukle ili revidirale svoju odluku.

Zhao je rekao da se kineski novinari u Sjedinjenim Američkim Državama strogo pridržavaju američkih zakona i pravila i provode novinska izvještavanja prema principima objektivnosti, poštenja, istine i točnosti.

“Njihov profesionalizam je široko prepoznat. SAD nemaju temelja ni razloga za poduzimanje takvih akcija protiv kineskih novinara”, rekao je 4. ožujka Zhao Lijian, ali State Department je ostao pri svojoj odluci.

Sada China Radio International javlja kako je Peking odlučio uzvratiti na napad.

Kina je u srijedu najavila protumjere protiv restriktivnih mjera za kineske medijske agencije u Sjedinjenim Američkim Državama, stoji u službenoj izjavi Pekinga.

U izjavi stoji kako je posljednjih godina američka vlada nametnula neizazvane restrikcije za kineske medijske agencije i njihovo osoblje u Sjedinjenim Američkim Državama, namjerno im otežavajući normalne izvjestiteljske zadatke i izlažući ih rastućoj diskriminaciji i politički motiviranoj opresiji.

U izjavi stoji da Kina objavljuje mjere koje stupaju na snagu odmah.

Prvo, u odgovor na američko proglašavanje pet kineskih medijskih agencija “stranim agenturama“, Kina u duhu reciprociteta zahtijeva da podružnice medija Voice of America, The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post i Time u Kini u pisanom obliku vlastima dostave informacije o svom osoblju, financijama, poslovanju i nekretninama u Kini.

Drugo, kao odgovor na smanjivanje broja osoblja kineskih medijskih predstavništva u Sjedinjenim Državama, koje se doslovno protjeruje bez objašnjenja, Kina zahtijeva da novinari s američkim državljanstvom koji rade za The New York Times, The Wall Street Journal i The Washington Post, a novinarske akreditacije im ističu prije kraja 2020., obavijeste Odjel informiranja Ministarstva vanjskih poslova unutar četiri dana, počevši od srijede i vrate novinarske iskaznice unutar 10 kalendarskih dana. Neće im biti dozvoljen nastavak rada kao novinarima u Narodnoj Republici Kini, kao ni u posebnim upravnim regijama Hong Kong i Makao.

Treće, kao odgovor na diskriminirajuće restrikcije koje su Sjedinjene Američke Države nametnule kineskim novinarima po pitanju viza, administrativnih revizija i izvještavanja, Kina će poduzeti recipročne mjere protiv američkih novinara.

U izjavi stoji kako su navedene mjere apsolutno nužne i recipročne protumjere koje je Kina prisiljena poduzeti kao odgovor na nerazumnu opresiju kineskih medijskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Ove su mjere legitimna i opravdana samoobrana u svakom smislu“, poručilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

CRI

Cenzuraspecijalni rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vozd je stigo janice
4 godine prije

Kina, zemlja kopija mora da je i sars kopirala pa sad izbjeglo kontroli i nismo mi vec zapad je kriv.

Kažun
4 godine prije

«Kad se u balkanskoj krčmi pogase svjetla, onda sijevaju noževi.»
Miroslav Krleža

Gadno će biti u usra kada se ugasi svijetlo.

Noć dugih cijevi.

CAN
4 godine prije

1.4.2020?
Od aljaske do mexica…gore dolje lijevo desno…Molim vojsku da izađe na ulice,ugasi Internet i podijeli tablete na globalnoj razini.simptomi panike ne ostavljaju nam drugi izbor.
P.S.jel ima neki lijekova za suzbijanje panike,osim zdravog razuma ,kojeg ima manje nego tariguza…

Umpah Pah
4 godine prije

Foto :
Jeftina kineska kopija americkog mahanja lijevom rukom ?

Dopizdilomi
4 godine prije

Tako je Kinezi. Tucite ih njihovim, demokratskim oružjem. Reciprocitet.

eks
4 godine prije

Demokratija – sloboda govora, ljudska prava, tržišna privreda – to su velike prevare i laži kojima je zapad rušio nezavisne i suverene države . Jer, kako se tržišnom privredom može nazvati pretnja Amerikenjaca da ne smeš kupovati nešto od drugoga, nego moraš od njih. Sloboda govora na zapadu važi za one koji govore ono što se uklapa u mantru vladarske elite . Ljudska prava ne važe za nevine civilne žrtve bombardovanja američkih i NATO aviona . Samo budale veruju u tu zapadnu lažnu demokratiju , ljudska prava, slobodu govora ,…

netman
4 godine prije

Stigla maca na vratašca, total war started… America is going down, China is going up, the war is coming…

tuf
4 godine prije

Voice of America, The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post i Time ionako nisu neovisni mediji nego glasnogovornici vladajućih i obavještajnih struktura te interesnih skupina u SAD-u. Svatko tko dnevno proleti kroz te medije doći će do istoga zaključka, nema tu govora o neovisnosti ili novinarskoj etici. Tako da realno gledano Kina ne traži ništa više nego da navedene agenture priznaju svoju stvarnu pozadinu i agendu. Isto se zbiva u SAD-u, kao i nekim europskim zemljama, po pitanju ruskih i kineskih medija tako da ne znam zašto reciprocitet ikoga uzbuđuje (osim ako je pristran ili ima određene interese).

Max
4 godine prije

Pa tako i treba milo za drago.

Starina
4 godine prije

To je sve samo zabava za raju! Bacanje prašine u oči. Svi oni služe istom gospodari, istovjetne akcije na korona program jasno to pokazuju. Zli vladar stišće čovječanstvo putem svojih marionete. Jedini spas nam može doći od samog Boga jer su raji isprali mozak.

Vuk
4 godine prije

Ovo je bitno spijune stopirat.

tata
4 godine prije

bravo , b ravo i jos jednom bravo ako je to istina,krajnje je vrijeme da se zapadni posebno americki kapital povuce iz Kine i pusti tom naradu neka zajese biciklete ponovno jer ocito im sjedala u zapadnjackim automobilima nisu dovoljno udobna, uz pretpotaku da se sistem urusi unutar sebe

Ive
4 godine prije

U nekoliko recenica:
JEDNOUMLJE je izravan put u bezumlje.
DEMOKRACIJA svak’ govori sto hoce, ali ga nitko ne slusa.
Na ZAPADU demokratska prava pojedinca ovise o kolicini kapitala koju taj pojedinac kontrolira.
DIKTATURA nesmijes govoriti jer ce naci nacina da ti zatvore usta, dusu, pamet i tijelo.
JEBOKRACIJA je sistem koji sada vlada na zapadu, bogati jebu siromasne.
PROPAGANDA; Mine stream media su u stavri propaganda interesnih skupina, u nekim objavama nema ni 1% istine.
NEMA objektivnih medija svak navija za svoje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI