SAD drže ‘više od 100’ ruskih državljana u zatvoru

Anatolij Antonov
13 komentara

Više od stotinu ruskih državljana trenutno se nalazi u američkim zatvorima , otkrio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov. Komentari su uslijedili nakon što je u srijedu posjetio dvojicu Rusa zatvorenih u New Yorku, u sklopu svojih diplomatskih dužnosti.

“Svakako ćemo nastaviti sa praksom posjećivanja naših sunarodnika koji su završili u američkim tamnicama”, rekao je Antonov novinarima. “Prema nekim izvještajima, zapravo imamo više od 100 ljudi.”

Antonov je otputovao iz Vašingtona u Bruklin u Njujorku da poseti dvojicu ruskih državljana, Anatolija Legkodimova i Dmitrija Ukrajinskog. On je rekao novinarima da je većina optužbi sa kojima se ruski građani suočavaju u SAD politički motivisana.

„Čuo sam više puta da ako si Rus, to znači da treba da dobiješ dužu kaznu nego da si, na primer, Italijan, Francuz ili Britanac“, rekao je Antonov .

Legkodymov je u januaru optužen za nepoštivanje američkih bankarskih zakona dok je upravljao mjenjačnicom kriptovaluta Bitzlato iz Hong Konga. Bio je stanovnik Kine, ali je navodno neko vrijeme živio u Majamiju na Floridi – što su SAD smatrale dovoljnim da polažu pravo na nadležnost.

Prema federalnim tužiocima, Legkodymov je „svjesno dozvolio Bitzlatu da postane sigurno utočište za sredstva koja se koriste za različite kriminalne aktivnosti i koja su rezultat različitih kriminalnih aktivnosti“ i „nije ispunio američke regulatorne mjere, uključujući zahtjeve protiv pranja novca“. Ako bude osuđen, prijeti mu do pet godina zatvora.

Ukrainski je optužen za pranje novca na Tajlandu. On se izjasnio da nije kriv, ali je 2019. osuđen na deset godina. Očekuje se da će biti pušten na uslovnu slobodu, ali su ga tajlandske vlasti umjesto toga izručile SAD-u u junu 2022. godine. Iako Ukrainski tvrdi da nikada nije ni bio u SAD-u, američke vlasti tvrde da je ukrao preko 300.000 dolara sa računa američkih građana.

Ranije ove sedmice, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se trenutno nalazi “više od 60” ruskih državljana u američkim zatvorima, mnogi pod “sumnjivim” optužbama, a nekoliko koje su “otele” američke vlasti iz trećih zemalja. On je iznio slučaj Marije Butine, ruske aktivistkinje za pravo na oružje koja je bila zatvorena u SAD-u pod izmišljenim optužbama.

Butina je uhapšen na vrhuncu histerije ‘Russiagate’ i optužen za zavjeru da djeluje kao neregistrovani strani agent. Provela je više od 18 mjeseci u zatvoru, a zatim u saveznom zatvoru, prije nego što je deportovana u Rusiju u oktobru 2019.

rusijaSADzatvorenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
užio
11 mjeseci prije

Rusi moraju nauciti lekciju da za njih nije sigurna ni SAD ni nikoja zemlja koja je americki satelit ili koja ce pod americkom batinom napraviti bilo sto. Sigurno da medju tim Rusima ima kriminalaca, problem je sto Amerika prosiriva svoju jurisdikciju na nekih 150 drzava sirom svijeta. Tako da danas FBI ima vlast sirom svijeta koje Amerika koristi za svoju dominaciju. Na kraju ce Amerika stvoriti od svijeta jedan veliki Wild West, jer ce to biti legalno sto ona radi kontraproduktivno.

Casa
11 mjeseci prije

FBI je izdao potjernicu za Yevgeny Prigozhin LOL……Neka ruska FSB izda potjernicu za Soros…Cirkus sve skupa

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Ajde bogati, trpaju svoje a di neće Ruse…

P.S.
Poslije tri godine zbriše iz zatvora i pozvoni na kućna vrata.
Otvori žena i: ”Pa gdje si do sad? Na vjestima rekli da si pobjegao jutros u 5, a sad je 10 navečer…”
Nazvao policiju da dođu po njega…

Max
11 mjeseci prije

Strašno.

Motorola
11 mjeseci prije

Ima po američkim zatvorima mnogo političkih zatvorenika ali se to taji punom medijskom diktaturom Zatvorenim političnim osobama se pridaje naziv kriminalaca, kojima se podmetnu izmišljene kriminalne radnje. Mnogi umiru u čudnim okolnostima. Ponajviše u nesrečama i od bolesti.

Ivan
11 mjeseci prije

Vratit ce sve Rusi Amerima desetorostruko i s kamatama..

Drago
11 mjeseci prije

Tako su hapsili japanezere na pocetku 2 sv.rata

Gnostic
11 mjeseci prije

Adolf iz Braunau- je bio generalna proba za ovo što jeste i šta su im planovi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI