SAD forsiraju Ukrajinu na poduzimanje odlučujućeg proboja

Ukrajina municija
52 komentara

Washington se boji da protuofenziva Kijeva možda neće moći zadati onako snažan udarac kao što se ranije očekivalo.

Američki dužnosnici navodno su zabrinuti da Ukrajina ne postiže dovoljan napredak u svojoj toliko hvaljenoj protuofenzivi, izvijestio je u utorak Washington Post, pozivajući se na anonimne izvore. Prema izvješću, Washington poziva Kijev neka se više posveti odlučnom proboju, budući da ukrajinski zapovjednici tek trebaju primijeniti ofenzivne taktike velikih razmjera, kojima su ih naučili zapadni instruktori.

Neimenovani američki dužnosnik objasnio je Washington Postu da je Zapad obučavao ukrajinske snage u integriranim ofenzivnim manevrima, kao i da je osigurao opremu za čišćenje mina, i naglasio da je “najvažnije” da kijevske postrojbe brzo primijene te sposobnosti, kako bi probile rusku obranu. Zapadni dužnosnici navodno su kritizirali ukrajinsku vojsku zbog prihvaćanja pristupa temeljenog na iscrpljivanju, s ciljem ispaljivanja topništva i projektila na zapovjedne, transportne i logističke lokacije u pozadini ruskih položaja, umjesto korištenja operacija “kombiniranog naoružanja” u zapadnom stilu, koje uključuju manevre velikih razmjera, koji uključuje tenkove, oklopna vozila, pješaštvo, topništvo i zračne snage, navodi se u izdanju. Analitičari Instituta za proučavanje rata istaknuli su da su ukrajinski zapovjednici odlučili prihvatiti napredovanja manjeg profila, koja uključuju skupine od 15 do 50 vojnika, kako bi sačuvali ljudstvo. Washington Post je također primijetio da je Kijev do sada postavio samo “četiri od desetak obučenih brigada u trenutnoj kampanji”.

Pokušaji Kijeva da probije rusku obranu do sada su nailazili na “nenadmašnu artiljeriju, protutenkovske rakete, lebdeće streljivo i helikoptersku vatru” koja je uzrokovala značajne gubitke. Ruska ekstenzivna uporaba bespilotnih letjelica također je predstavljala izazov s kojim se “čak ni američke snage, usprkos svom borbenom iskustvu u posljednjim desetljećima, nisu suočile u takvim razmjerima”, piše Post.

Stručnjaci su rekli da bi napredovanje pješice vjerojatno smanjilo iscrpljenost ukrajinske vojske, ali bi takve taktike bile puno sporije i bilo bi manje vjerojatno da će pružiti priliku za brzi proboj.

Ukrajinski dužnosnici su pak odbacili zahtjeve svojih zapadnih kolega da se operacija ubrza i umjesto toga su naglasili potrebu izbjegavanja nepotrebnih gubitaka i žalili se na nedostatak zračne potpore. Kijev je opetovano molio svoje zapadne podupiratelje da svojim snagama opskrbe borbene zrakoplove F-16 koje je dizajnirao SAD, tvrdeći da će oni igrati ključnu ulogu u suprotstavljanju ruskim zračnim snagama. Zapadni dužnosnici su, međutim, navodno inzistirali na tome da zrakoplovi neće biti “mjenjač igre”, dok je Rusija odgovorila rekavši da će zrakoplov biti uništen kao i svaka druga strana vojna oprema u Ukrajini.

SADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
9 mjeseci prije

Ameruku je nuzno izvesti pred medunarodni sud i suditi joj kao fasistickoj Njemackoj. Tom zlu se mora stati na kraj.

Gad
9 mjeseci prije

Kakav proboj, jedva da se prvoj crti obrane mogu približiti. Smiješno.

Zorule
9 mjeseci prije

budući da ukrajinski zapovjednici tek “trebaju primijeniti ofenzivne taktike velikih razmjera, kojima su ih naučili zapadni instruktori.”
ti zapadni instruktori se ne znaju ni popišati bez apsolune zračne kontrole, koju nemaju u Ukrajini, tako da ne znam što su ih korisno uopće mogli naučiti.

tihobl
9 mjeseci prije

Koji proboj? Pa rusi su ih isprobijali na sjevernom frontu na 4 mjesta. Jos 3-4 dijela fronta su istanjena i rusi ih lako mogu probiti. Sve rezerve bacaju da krpe rupe.

Toni
9 mjeseci prije

Jeste čuli da se vrtni patuljak kojega obožavate boji ići u južnu afriku?

Velika sila, osta posran…

NOVI STARI
9 mjeseci prije

bi oni kad bi išlo!

tihobl
9 mjeseci prije

Gledam termovizijski snimak sa zaporoskog fronta. Idu ukri u koloni, padne granata u sred kolone. Oni na celu nastave dalje ne obaziruci se, a oni sa zacelja okrenu nazad. Totalna otupjelost, niko se ne obazire na ranjenike. Svjesni su da ih je Zapad otpisao i da su mrtvi ljudi.

Dragan bumbar
9 mjeseci prije

Jedini proboj ce im biti sa ledja dok su pogureni prema naprijed. Tuzno je sto navijacki pratimo kako nevini ginu, s obzirom da smo svi ista stoka sutra je moguce to i kod nas. Naravno politicari ne ginu…

tihobl
9 mjeseci prije

Захарова: Велика Британија је саучесник у украјинским злочинима

Ante
9 mjeseci prije

Fact-checking nije istina da Ukrajinci nisu napravili dobru kontraofanzivu! Ako pogledate sve one blogove i medijske članke o Ukrajinskom napretku na bojištu onda su što se tiče ratne propagande Ukrajinci su jako dobro napredovali. Ukrajici su dosada osvojili pet sela jednu kuću tri tenka zarobili su sve Ruske vojnike. Ali nezahvalni nato još nije zadovoljan sa napretkom, jer Ukrajincima bježi jedan Ruski vojnik i ne mogu ga nikako uhvatiti već dva mjeseca. Taj jedan jedini vojnik drži frontu od 1000 kilometara i sam samcat već dva mjeseca zaustavlja svaki Ukrajinski napredak.

darijoman
9 mjeseci prije

Ovi se stvarno nisu šalili kad su rekli do posljednjeg Ukrajinca. Strašno

Vale
9 mjeseci prije

E ameri, gamadi pogana. Lako je tuđim k****m gloginje mlatiti i filozofirati. Aj kad već znate sve o tome kako se vodi rat, probajte vi na licu mesta pokazati kako se to radi. Vuna kićo!

Max
9 mjeseci prije

Proboj u smrt.

Dux
9 mjeseci prije

Već se odavno vidi da NATO i Anglosasi spremaju nešto protiv Rusa i Ukri su samo paravan, Putin to shvaća i ne da im povod za veću eskalaciju, ali ovim smradovima se ne može vjerovat i ko zna na što su sve spremni, pogotovo sad kad dolaze izbori u SAD- u, mislim da će se ključne stvari dogoditi vrlo brzo, čak i do kraja ove godine, a onda ili nekakav mir ili rat u EU, nadam se da nisam u pravu…..vrijeme će pokazati.

hiber
9 mjeseci prije

Čemu nekakvi proboji? Putin je ionako pohapsio i smjenio pola generala. Sada upravo NMVD likvidira sve do bojnika. Do kraja kolovoza cijela vojska ce biti u gulazima. Kao sto rekoh sami ce otići.

Ivan
9 mjeseci prije

Kad ce staviti ovu svinju Zelenskog na celo proboja?

9 mjeseci prije

Kodno ime operacije je K.urcem u čelo..

Plan ide ovako :

Dvi ure san dobivala k.urcem u čelo
Tri ure san dobivala k.urcem u čelo
Pet uri san dobivala k.urcem u čelo
Šest uri san dobivala k.urcem u čelo

K.urcem u čelo…

9 mjeseci prije

Украјинска команда је признала да су руске ракете оштетиле инфраструктуру у једној од лука у Одеској области

Šta nisu ih sve srušili ? 😆…

Gledam sinoć luka svijetli kao da je dan..Kazu od krhotina oborenih Onix-a 😎..

Eh Tiho , ovaj onix je brahmos…

Malcom
9 mjeseci prije

A tko moze tocno da pogodi koliko Rusija ima linija obrane?

nessy
9 mjeseci prije

Debeloguzi NATO Gospodari Rata nisu zadovoljni dnevnim zbrojem mrtvih, iskasapljenih, ranjenih i ozlijedjenih. Koja strana i koja uniforma, manje je bitno, bitno da stalno nahebavaju slaveni, uz svesrdnu pomoc “zapadnih partnera”. Svrbi ih sto ukri idu na drugaciju taktiku, od one koja im je savjetovana. A to bi bilo, glavom kroz zid, mrtvi nisu vazni, kada zapnu u ‘poljima smrti’, gazi se po mrtvima i ide se dalje. Koliko god su ukri dobro iskoristili pauzu do proljeca, ni rusi nisu spavali, napravili su doslovno, neprobojni obrambeni bedem u nekoliko slojeva, sto miniranih, sto fizickih prepreka. Razminirati strojevima je manje-vise, nemoguce, samoubojstvo, dronovi ne spavaju, a ici polako, rucno, nosi ogromne zrtve, i vrlo, vrlo spor napredak. Kako god okrenes ‘warlords’ trljaju ruke, slaveni ginu, oruzje se trosi, lova stize, ne u potocima, nego u rijekama. Jos da ti glupi slaveni pozure malo, da im poprave bilancu, to bi bila prava… Čitaj više »

Rimtutituki
9 mjeseci prije

Najnuznije je u skoroj buducnost, suditi nato kao SS i usa kao hitlerov njemacku. Od 20014 su napravili 45 milions mrtvih po svijetu( izvor je njihov,usa)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI