SAD i Kina vode ‘direktne i jasne’ vojne pregovore

Kina jaca od SAD
9 komentara

Američki i kineski odbrambeni zvaničnici sastali su se ove sedmice na Havajima kako bi razgovarali o tome kako flote obje nacije mogu bezbedno raditi u pacifičkoj regiji. Sastanci su bili prvi te vrste otkako je Peking prije dvije godine prekinuo vojne odnose sa Washingtonom.

Razgovori radne grupe o vojnom pomorskom konsultativnom sporazumu (MMCA) održani su u srijedu i četvrtak u Honoluluu, navela je američka indo-pacifička komanda u saopćenju u petak. Učestvovalo je 18 zvaničnika Narodne oslobodilačke armije Kine (PLA), kao i predstavnici američke indo-pacifičke komande, američke pacifičke flote i američkih pacifičkih vazdušnih snaga.

MMCA je “primarno sredstvo Indo-pacifičke komande za direktan razgovor o zračnoj i pomorskoj operativnoj sigurnosti s PLA”, rekao je šef američke delegacije pukovnik Ian Francis. „Otvorena, direktna i jasna komunikacija sa PLA – i sa svim drugim vojnim snagama u regionu – je od najveće važnosti da bi se izbegle nesreće i pogrešna komunikacija.”

Kinesko ministarstvo odbrane nazvalo je sastanke “iskrenim i konstruktivnim”.

MMCA je formiran 1998. i sastajao se svake godine do 2021. Sljedeće godine, Peking je prekinuo sve vojne kontakte s Washingtonom kao odgovor na posjetu tadašnje predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu. Kako je Pelosi članica Demokratske stranke američkog predsjednika Joea Bidena, Peking je tu posjetu smatrao prešutnim odobravanjem tajvanske nezavisnosti i kršenjem politike ‘Jedne Kine’, prema kojoj Washington priznaje, ali ne podržava, suverenitet Pekinga nad ostrvom .

Međutim, odnosi između dvije supersile bili su zategnuti nekoliko godina prije Pelosijevog puta na Tajvan, gdje je Južno kinesko more bilo posebno žarište. SAD su optužile Kinu za militarizaciju mora i zadiranje na teritoriju na koju polažu pravo Filipini, Malezija i još četiri zemlje. S druge strane, Kina je osudila takozvane američke operacije “slobode plovidbe” – koje uključuju slanje ratnih brodova kroz kinesku ekskluzivnu ekonomsku zonu – kao “provokacije”.

U jednom susretu prošlog ljeta, kineski ratni brod presjekao je američki razarač u Tajvanskom moreuzu, prisiljavajući američki brod da uspori kako bi izbjegao sudar.

Izjave obje strane u petak upućuju na ovu napetost. Američka indo-pacifička komanda saopštila je da će “nastaviti da deluje bezbedno i profesionalno u Indo-Pacifiku gde god to dozvoljava međunarodno pravo”, dok je kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo da se “Kina odlučno protivi svim akcijama koje ugrožavaju njen suverenitet i bezbednost pod maskom slobodu plovidbe” i da će PLA “nastaviti da odgovara na sve opasne i provokativne akcije”.

Dok su razgovori o MMCA bili prvi takve vrste od zamrzavanja diplomatije 2022., američki i kineski vojni predstavnici sastajali su se jednom u godinama nakon toga. U januaru su visoki zvaničnici Pentagona i ministarstva odbrane održali razgovore u Washingtonu kako bi razgovarali o odnosima između dvije zemlje.

kinapregovoriSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tысяча = Tisuća
22 dana prije

JANET YELLEN u Kini Prema prvim vijestima Yellen nudi Kini neku koegistenciju. Jel to znaci da po misljenju americke vlade slavenska, europskska Rusija mora umrijeti a ova azijatska nacija ce koegzistirati s Amerikom? Jel to znaci u Europi Hladni Rat, tenzije i napetosti na granici nuklearnog rata a u Aziji mir? Jel ovo znaci da ce Kina zabiti noz u ledja Rusiji da bi dobila par godina varljivog mira s Amerikom. Zar Kina ne vidi da Amerika zabija klin izmedju Rusije i Kine? Zar ne vidu da svi ovi sporazumi s Yellen ne vrijedu papira na kojima su napisani i ne vrijedu vrimena koje je utroseno s njome? Zar nova americka vlada, administracija Trumpa, ne moze sve to ponistiti u roku par minuta, zar Biden administracija isto tako ne mora se toga ni malo pridrzavati. Neka Rusija suradjiva s Kinom, neka prova ojacati suradnju, neka prova prosiriti odnose s Kinom,… Čitaj više »

trolling queen
22 dana prije

Jesu li razgovori vođeni u Pearl Harbouru? ….. ha, da nije žalosno sa svim tim njihovim distekcijama, bilo bi i više nego smiješno

trolling queen
22 dana prije

Redakcijo, ne bi bilo loše kada bi ovdje objavili ona pitanja Danijela Klarića, koji se u tom momentu btw predstavio kao novinar redakcije logično….ono kad se zaustavio i postavio pitanja Benčićki i Tomaševiću…mislim kako je to bilo jučer. Hajde, molim vas, to je baš bio interesantan događaj.

Max
22 dana prije

Uvijek i jesu u dogovoru.

FELIX
21 dana prije

MOZDA VEC POSTOJI PLAN DA UMERIKA UZ POMOC KINE UNISTI OSLABLJENU RUSIJU. NEMA SAMO UKRAINA GUBITKE U LJUDSTVU I RESKI MLADICI VOJNICI GINU NA BOJNOM POLJU I CEGA SE RADUJU AMERIKANCI VODZENI OD GLOBALISTA – SATANISTA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI