SAD i Njemačka sklapaju “dogovor” Sjeverni tok 2 u Ukrajini – Putin i Merkel su “zadovoljni” skoro završenim gasovodom

Sjeverni tok 2 - Merkel i Putin
16 komentara

Vašington i Berlin postigli su dogovor kojim bi SAD odustale od suprostavljanja skoro završenom gasovodu Sjeverni tok 2 za ruski gas, u zamjenu za obećane investicije Njemačke u Ukrajini.

Zvaničnici administracije američkog predsjednika Joe Bidena potvrdili su u srijedu postojanje sporazuma, čiji su detalji ranije procurili u štampu. Prema planu od četiri tačke, Njemačka i SAD će ulagati u energetsku sigurnost i zelenu energiju u Ukrajini i Evropi i podržati „Inicijativu tri mora“ predvođenu Poljskom i Hrvatskom.

Berlin se takođe obavezao da će nagovoriti Rusiju da produži trenutni gasni aranžman sa Ukrajinom, koji Kijevu obezbjeđuje 3 milijarde dolara godišnjih tranzitnih naknada, do 2034. godine – i obećao da će podržati sankcije protiv Moskve ako izvrši „agresiju“ na Ukrajinu.

„Ako Rusija pokuša da koristi energiju kao oružje ili počini dalje agresivne radnje protiv Ukrajine, Njemačka će preduzeti mjere na nacionalnom nivou i zalagati se za efikasne mjere na evropskom nivou, uključujući sankcije za ograničavanje ruskih izvoznih mogućnosti u Evropu u energetskom sektoru ”, rekao je novinarima neimenovani zvaničnik State departmenta, ponavljajući izjavu podsekretarke za politička pitanja Viktorije Nuland pred Komitetom za spoljne odnose Senata ranije tokom dana.

Tačan govor takođe se pojavljuje u zajedničkoj izjavi koju je objavilo njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

U međuvremenu, Kremlj je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u vezi sa aranžmanom i da su oboje bili „zadovoljni“ činjenicom da se Sjeverni tok 2 bliži završetku. Mogućnost produženja tranzitnog sporazuma između ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogasa nakon 2024. godine „pomenuta je“, rekao je Kremlj.

Rani izvještaji o američko-njemačkom sporazumu govorili su o investiciji od 50 miliona dolara u zelene i druge energetske projekte u Ukrajini. Opisujući ovo kao napor u borbi protiv klimatskih promjena, Berlin je rekao da će dvije zemlje “nastojati da promovišu i podrže investicije od najmanje milijardu dolara, uključujući i treće strane, kao što su subjekti privatnog sektora.” Početna donacija Njemačke iznosit će najmanje 175 miliona američkih dolara i možda će biti povećana u budućim budžetima.

Njemačka je takođe obećala 70 miliona dolara investicija kako bi pomogla Ukrajini da pređe sa uglja i modernizuje gasnu infrastrukturu, uključujući stvaranje kapaciteta za obrnuti protok gasa, ukoliko Moskva iz bilo kog razloga ukine isporuke gasa Kijevu.

Američko-njemački dogovor je u pripremi već neko vrijeme, ali nije najavljen prošle nedelje tokom posjete Merkelove Vašingtonu. Prema Wall Street Journalu, SAD su zahtjevale „klauzulu prekidača za gašenje“ u pravilima rada gasovoda, ali Njemačka je to odbila, rekavši da je to komercijalni projekat i da bi takva akcija bila nezakonita.

Vašington insistira da su se SAD po tom pitanju „blisko konsultovale“ sa Ukrajinom i Poljskom. Obje zemlje će izgubiti značajne ekonomske i političke poluge – uključujući sposobnost da zaustave protok prirodnog gasa iz Rusije u EU – kada se gasovod završi, dok godinama grozničavo rade na njegovom zaustavljanju.

Bivši savjetnik za politiku Pentagona Derek Chollet, sada visoki zvaničnik State departmenta, otputovao je ove nedelje u Kijev da bi vladu predsjednika Vladimira Zelenskog obavijestio o detaljima sporazuma – i pozvao ga da posjeti Bijelu kuću 30. avgusta.

Nuland je u srijedu rekla Senatu da su izvještaji – objavljeni u utorak u Politico, pozivajući se na neimenovane zvaničnike – da je Bidenova administracija pokušavala da izvrši pritisak na Kijev da šuti o američko-njemačkom sporazumu “kategorički netačni”. Iako je gasovod „loš“ za Ukrajinu, rekla je ona, sporazum im daje „više nego što su imali juče“.

Dogovor s Berlinom čuva obraz Bidenu, čija je administracija de facto odustala od pokušaja da blokira završetak gasovoda u maju. Rekavši da bi dalji pritisak na Njemačku bio kontraproduktivan i udaljio saveznika, State department se odrekao sankcija protiv Sjevernog toka 2 i njegovog njemačkog izvršnog direktora, dok umjesto toga vrši napad na ruske građevinske brodove.

Bijela kuća tvrdi da ne može zaustaviti gasovod koji je već bio završen 95% u vrijeme kada je Biden stupio na dužnost. Njegov prethodnik Donald Trump uspio je da odloži gasovod za dvije godine, uspješno zastrašujući švajcarsko-holandskog izvođača sankcijama, sve dok se nisu uključili ruski građevinski brodovi.

njemačkarusijaSADSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
2 godine prije

Njemačka daje stotine milijuna eura pomoći a istovremeno ne pomaže svojem vlastitom stanovništvu ugroženom poplavama???
Globalno zatopljenje je važnije od pomaganja vlastitih građana???
Hraaaaaak…. Pljuc!!!
Ispričavam se zbog ove nekulturne geste!!

emi
2 godine prije

Amerikanci polako ali sigurno odlaze u povijest, nasa je zadaca, da ne odu nekaznjeno.

Perun
2 godine prije

Katarina II. Velika…..stekla je veliku popularnost (“Majka domovine”), dajući Rusima prednost u odnosu prema strancima. Život te “Semiramide Sjevera”, u kojem su važno mjesto imali brojni ljubavnici, obrađen je u nizu književnih djela.Vodila je dva rata protiv Turske u u kojima je Rusija dobila crnomorsku obalu od Dnjepra do Dnjestra….i stekla slobodu trgovanja u turskim vodama. Za njena vladanja su se ….bila je prosvjetitelj i narod ju je volio …..P.S.. Malo gasa iz Russije nece skoditi nikome .. .Katarina Velika …pjesma … Ovo je zemlja za nas ovo je zemlja za sve naše ljude ovo je kuća za nas ovo je kuća za svu našu decu pogledaj me, o pogledaj me očima deteta   U zemlji vidim spas iz sna me budi glas koji prepoznajem dok grane miluju naša tela dok senke prave pokrov za nas   Ref. Čujem, vrati se, čujem, ostani čujem, vrati se, oprosti mi ne idi,… Čitaj više »

Bosanac
2 godine prije

Sjeverni tok 2 je imao više epizoda u medijima nego ove (latino američke, turske, američke domaće) serije što se vrte po TV-u.

Scorpiorex
2 godine prije

Ufff njemacka muda u procijepu izmedju usa risije,Ukraine je dodatak,jako neslavno za njemacku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI