SAD i Ukrajina raspravljaju o sigurnosnim jamstvima

Amerika i Ukrajina
12 komentara

Zamjenik pomoćnika tajnika vodit će virtualne razgovore kasnije ovog tjedna

Washington i Kijev uskoro će započeti virtualne razgovore o sigurnosnim jamstvima koje je G7 obećao Ukrajini na summitu NATO-a u Litvi, potvrdio je u ponedjeljak State Department. “Ti će razgovori započeti ovaj tjedan”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller novinarima na dnevnom brifingu, opisujući ih kao “proizvod izjave koju je G7 objavio na marginama posljednjeg summita NATO-a u Vilniusu”. Pitanje se postavilo jer je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Andrej Ermak, rekao novinarima o predstojećim pregovorima u nedjelju. Ermak je rekao da Ukrajina očekuje da će jamstva osigurati njezinu “sposobnost pobjede” u sukobu s Rusijom.

Miller je, međutim, tvrdio da se jamstva ponuđena u Vilniusu odnose na “dugoročne obveze prema sigurnosti Ukrajine”. Ovo je proces “odvojen i odvojeno od sigurnosne pomoći koju sada redovito pružamo”, rekao je novinarima, a namijenjen je pomoći Ukrajini u “uspostavi dugoročne vojske koja može služiti kao sredstvo odvraćanja”.

SAD i njegovi saveznici uložili su oružje, opremu i streljivo u Ukrajinu u vrijednosti više od 100 milijardi dolara od eskalacije neprijateljstava s Rusijom u veljači 2022., dok inzistiraju na tome da nisu strana u sukobu. Moskva je upozorila Zapad da su takve isporuke legitimne mete za rusku vojsku i da postoji opasnost da postanu de facto sudionici u ratu. ‘Sigurnosna jamstva’ G7 trebala su biti utješna nagrada Ukrajine jer nije dobila pozivnicu za pridruživanje NATO-u, nešto zbog čega je Zelenski više puta izrazio razočaranje. Ministar obrane Aleksej Reznikov rekao je u to vrijeme da želi vidjeti “detalje i cijene” prijedloga prije nego što procijeni njegovu vrijednost.

Prema Milleru, američko-ukrajinski razgovori kasnije ovog tjedna trebali bi se pozabaviti detaljima “sigurnosnih obveza”. Glasnogovornik State Departmenta precizirao je da će se razgovori voditi “virtualno, na razini zamjenika pomoćnika tajnika”. Također je istaknuo da neće uključiti Victoriju Nuland, koja je prethodno bila pomoćnica tajnika zadužena za Ured za europska i euroazijska pitanja, ali je prošli tjedan unaprijeđena u vršiteljicu dužnosti zamjenice tajnika.

Nuland je bila ključni igrač u državnom udaru u Kijevu koji je 2014. godine podupirao SAD, a koji je doveo ukrajinske nacionaliste na vlast i pokrenuo sadašnji sukob. U svibnju je otkrila planove SAD-a za početak rasprava o “dugoročnoj budućnosti” Ukrajine istodobno s vojnom ofenzivom Kijeva, u čijem je planiranju Washington pomagao “nekih 4-5 mjeseci”.

SADSigurnosne Garancijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
9 mjeseci prije

Da, a polučiti će obveznim virtualnim rješenjem i garancijom.

tihobl
9 mjeseci prije

Vazniji pregovori se vode u NY. Vodi ga Blek Rok sa rusima. Pokusavaju da dogovore da im rusi isplate imovinu koju su pokupovali po bivsoj Ukrajini. Traze punu cijenu, a rusi im govore da je to ionako njihovo i da nemaju sta placati.
Vjerujem da ce se nagoditi da im rusi isplate po cijeni po kojoj su kupovali (bagatela), a onda Blekrok izlazi iz rata. Prepustice rusima svu imovinu u bivsoj Ukrajini, a to je skoro sve.

zeus
9 mjeseci prije

Prema Milleru, američko-ukrajinski razgovori kasnije ovog tjedna trebali bi se pozabaviti detaljima “sigurnosnih obveza”.
——————–

još jedan dokaz za to da ništa nije besplatno osim naravno sira u mišelovki …..

bobic
9 mjeseci prije

a sta bi ta jamstva trebala uraditi ? odvratiti potencijalni napad rusije ?

Max
9 mjeseci prije

Isti vrazi kolo vode.

Darko
9 mjeseci prije

Majmuni glupi, pola ih je familija sa Rusima, graniče s Rusima, koriste i transportiraju ruski plin, ekonomija im je bila usko vezana, a oni su predali Ukrajinu u ruke američkim usrancima? Pa stvarno onu kretenčinu Zelenskog trebaju sami zatući kao štakora..

zubenelakrab
9 mjeseci prije

Da li će u tim tzv “virtualnim razgovorima” AI biti na američkoj, ukrajinskoj ili na obe strane?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI