SAD iz Sirije pod okriljem noći planiraju prokrijumčariti 35 teretnih kamiona-cisterni napunjenih naftom

Tranzit cisterni
48 komentara

Na sjeveroistoku Sirije, u kojoj se nalazi velika većina nafte koja postoji u zemlji, također je koncentrirana većina američkih postrojbi. Damask je u više navrata optuživao američke snage i njihove kurdske saveznike za krađu nafte. Naime, obavještajni podaci potvrđuju isporuku ”crnog zlata” u vrijednosti od desetine milijuna američkih dolara, koje se iz zemlje krijumčari svakoga mjeseca.

Konvoj od 35 kamiona-cisterni iz regije Jazira na sjeveroistoku Sirije probio se iz zemlje u sjeverni Irak, izvijestila je Sirijska arapska novinska agencija pozivajući se na lokalne izvore. Konvoj je navodno napustio provinciju Hasakah u srijedu navečer.

Uz ilegalni izvoz sirijske nafte, rečeno je da su američke snage dovezle šest vojnih vozila s 50 vojnika iz Iraka u Siriju, čime su te snage dodatno pojačale američku prisutnost na improviziranoj zračnoj luci Kharab al-Jeer, na sjeveroistoku Hasake.

U međuvremenu, stanovnici sela Tal Sateeh izašli su u četvrtak na ulice Qamishlija noseći nacionalne zastave, portrete sirijskog predsjednika i natpise koji zahtijevaju da se turske i “američko-cionističke, okupacijske snage” odmah povuku iz tog područja te da prestati pljačkati njihovu zemlju, naftu i pšenicu.

Prosvjedi lokalnih stanovnika eskalirali su prije mjesec dana, nakon što je vojnik sirijske vojske ubijen na kontrolnoj točki u blizini sela Tal Al-Zahab.

SAD posljednjih tjedana sve više jačaju svoju prisutnost u Siriji, unatoč obećanjima predsjednika Trumpa iz 2019. godine da će se povući iz ratom zahvaćene zemlje. Prošli su tjedan američki dužnosnici i sirijski mediji izvijestili o isporuci dodatnih vojnika i vozila u zemlju iz susjednog Iraka.

Prošle je godine ruska vojna obavještajna služba objavila izvještaj o američkim švercerskim aktivnostima u Siriji, otkrivajući da su Pentagon, CIA, privatni vojni dobavljači i kurdske milicije sudjelovali u ilegalnoj pošiljci sirijske nafte vrijedne više od 30 milijuna dolara iz te ratom zahvaćene zemlje svakog mjeseca.

Prije početka građanskog sukoba koji je počeo 2011. godine, a kojeg podržavaju inozemne snage, Sirija je dnevno proizvodila oko 400.000 barela nafte, dovoljno da zemlji osigura energetsku samo-dovoljnost i do 20 posto državnih prihoda. Proizvodnja je dramatično pala tijekom rata. Sirija i njezini saveznici povratak nacionalnih energetskih resursa vide kao presudan uvjet za obnovu zemlje od procijenjene štete koja iznosi između 200 i 400 milijardi dolara, koja je nastala tijekom sukoba. Međutim, predsjednik Trump više puta se obvezao da će “uzeti” i “zadržati” sirijsku naftu i tako spriječiti da ona padne u ruke terorista ili sirijske vlade.

NaftaSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
3 godine prije

Razbojnici i kriminalci bili i ostali

zagorye
3 godine prije

To americka vlada, americki predsjednik Trump, americki narod, americki kongress, americki senat i sva americka rezhimska medija podrzavaju, oni to opravdavaju da je Amerika donila “slobodu” Siriju.

Kon
3 godine prije

Ako se radi o sirovoj nafti onda je 35 kamiona cca 150 000 dolara. Stvarno alarmantan podatak. A možda tu naftu izvoze Sirijci koji ne podržavaju diktatora Asada. Tata mu ostavio državu, a on pomoću tajne policije i represije pokušao vladati. E neće ići. Došli Rusi u pomoć ali ni to nije dosta.

Neko ime
3 godine prije

Kako se ono zvaše program “nafta za hranu”? Izgleda da se više nema ni za hranu, al se ne odustaje od nafte…

nessy
3 godine prije

Pa, 35 cisterni i nije puno. Red je da USA na neki nacin pokrije troskove postrojbi koje su Siriji donijele mir i boljitak. Kad bi danasnju USA drzavu mogli opisati pridjevima koje bi dali nekom pojedincu, to bi izgledalo otprilike ovako “lazov, pohlepan, nasilnik, varalica, ne drzi datu rijec, razvratnik, ne postuje susjede, lopov, egomanijak, itd., itd.”.

davor3
3 godine prije

Video s Engleskim Textom

From Follower To Leader: The Story Of China’s RiseSeptember 17, 2020

Poruka je, Amerika nece uspijeti satrti Kinu.

Martin Jacques discusses China’s raise in today’s drastically changing international environment. He navigates China’s position under the context of the COVID-19 pandemic and the China-US Cold War. This talk is delivered on Vision China on September 17 2020

Dokurčilomi
3 godine prije

Ali to je dozvoljeno, to je demokratska krađa za razliku od totalitarne koja nije dozvoljena.

Max
3 godine prije

Nije ni čudo što svijet ide kvragu najveća svjetska sila je obični kradljivac nafte!

Tak
3 godine prije

Zašto pod okriljem noći?

SULE
3 godine prije

Samo kradite to vam dozvoljava Rusija saveznik -sutra će Turci pa Kurdi itd-a ti narode gladuj

Pleše S Vukovima
3 godine prije

Zločesti jenkiji…

Tomislav
3 godine prije

SAD su zemlja koja je pretnja miru i stabilnosti u svijetu.To je zemlja stvorena na kriminalu i pljačci,ukrali su indijancima zemlju i zatvorila ih u rezervate,zemlja terora i represije.Vidi se kako prolaze afroamerikanci,zemlja koja živi od ratova i pračke tuđih resursa od nafte i zlata.Zemlja koja je stvorila alkaidu i isil,američki saveznici.SAD je zemlja kojoj su saveznici terorističke skupine.Zemlja koja je najviše napravila ratnog zločina,pogledajte samo Jemen gdje se brane od jedne fašističke saudiske arabije koja ima zakone kamenog doba!Jadna je ta zemlja gdje sad dođe!Podledajte samo koliko je katolika bilo prije intervencije u Iraku i Siriji a koliko sada.SAD je sotonska zemlja zemlja demona.SAD je zemlja saveznil ISILA koja je preuzela iz sirije 900kg zlata od Iraka i Sirije.SAD je teroristička zemlja.Jadna je to zemlja gdje oni nose demokraciju!!!!

gigi pinna
3 godine prije

I zar je toliki problem dočekati ih ATGM-ovima? Gubici u ljudstvu je jedino što će natjerati zio-nazi šljam i ološ na povlačenje iz Sirije – uključujući i Golan.

Stara kuka
3 godine prije

Ma prestanite više s tim dezinformacijama. Ispada da su Amerikanci na Bliskom istoku pa tako i u Siriji prisutni zbog nekakve nafte. Gluposti. Oni su tamo zato jer su po prirodi duboko humani i nesebični pa žele narode tih područja osloboditi tiranije njihovih lokalnih diktatora i donijeti im slobodu, demokraciju i zapadne vrijednosti za kojima ovi toliko žude.

Maximo
3 godine prije

Logično je da previše serete…objavljujete sliku staru dvije godine…manite se čorava posla.

Tomi
3 godine prije

Meni samo nije logično čemu to ? To su mizerne kolicine a cijene su jos mizernije , znaci puno posla za malo para

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI