SAD izdaje upozorenje Hezbolahu

Hezbollah
51 komentar

SAD su upozorile treće strane da se ne pokušavaju umiješati u sukob između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela, otkrio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Upozorenje je posebno upućeno militantnoj grupi Hezbolah sa sjedištem u Libanu, rekao je Blinken u nedjelju za CNN Stanje unije. Njegov glavni cilj je osigurati da se Izrael ne suoči s problemima na drugim frontovima, objasnio je visoki diplomata.

“Pa, jedan od razloga zašto je predsjednik Biden od prvih trenutaka bio vrlo jasan da niko drugdje ne bi trebao pokušati iskoristiti ovu situaciju je upravo da učinimo sve što možemo da osiguramo da u ovom sukobu ne bude drugog fronta, uključujući Hezbolah u Liban”, naveo je Blinken.

Državni sekretar je priznao granatiranje izraelske teritorije, uočeno ranije tokom dana na sjeveru zemlje i pripisano aktivnostima Hezbolaha. Napadi su naizgled prestali nakon izraelske odmazde, primijetio je Blinken.

“Vidjeli smo ograničeno ispaljivanje projektila koji su dolazili iz Libana prema Izraelu. Čini se da je to za sada prestalo. Izraelci su odmah odgovorili. I za sada je to tiho, ali to je nešto što veoma pažljivo posmatramo”, rekao je Blinken.

Velika eskalacija između Izraela i Hamasa sa sjedištem u Gazi tokom vikenda počela je rano u subotu, kada je militantna grupa pokrenula iznenadni napad na južni Izrael. Operativci su se probili kroz više tačaka duž granice, pregazili vojne instalacije i napali izraelska naselja. Tokom napada ubijeno je ili oteto više izraelskih vojnika i civila, a više od 600 je već potvrđeno mrtvih, prema podacima ZAKA, dobrovoljačke grupe koja se bavi ljudskim ostacima nakon terorističkih napada u Izraelu.

Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu, kao i preraspoređivanjem dodatnih trupa na jug zemlje dok je pozivao rezerviste da dodatno ojačaju redove. Zemlja je službeno ušla u ratno stanje u nedjelju, kada se vlada pozvala na član 40 svog Osnovnog zakona u očiglednoj pripremi za kopnenu operaciju u Gazi. Ranije je Hezbolah upozorio da će ući u neprijateljstva punom snagom ako Izrael pokrene takvu operaciju protiv palestinske eksklave.

HezbollahIZRAELLibanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Joj ! Jesu se ovi prepali 🤣 …. Prije ovi , ovima mogu poslat upozorenja 😎

lulu
6 mjeseci prije

Hezbolah se bori u ime boga a ne u ime amerikanaca tako da upozorenje ne znaci nista.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Fedbolah

Nenad
6 mjeseci prije

Samo ameri smiju da budu treca strana i da se umjesaju.?!

eks
6 mjeseci prije

Američko upozorenje : Niko ne sme , samo mi smemo .

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Izraelu nije pametno ratovati na dvije strane – Gazi i Libanonu. Sa Libanonom su imali 34-dnevni rat u ljeti 2006. Rat je odnio 1.200 libanonskih i 165 izraelskih života, a unatoč tome što su Libanon napali iz kopna, mora i zraka, Izraelci su morali pristati na primirje zbog gerilskog načina ratovanja Libanonaca gdje su raketama gađali izraelske granične gradove. Milijun Libanonaca i pola milijuna Izraelaca je iseljeno zbog rata, a Libanon je doživio teška oštećenja infrastrukture. Izrael je ispalio preko 170.000 granata na Libanon, što je duplo više nego tijekom Jom-Kipurskog rata 1973. godine. Inače je Izrael napadnut jedan dan nakon 50-godišnjice ovog rata. Nakon svih tih ispaljenih granata i avionskih napada, procjena je da je tek 100 od 12.000 lansera za Kaćuša kratkometne rakete uništeno i Libanonci su i dalje tijekom čitavog rata granatirali pogranična izraelska mjesta i vojne ciljeve sa njima, stotinjak dnevno. Izraelci su u Libanonu uništili… Čitaj više »

lulu
6 mjeseci prije

Samo da znate ko nije upucen za Hamas , clanovi su sve izbjeglice koje su protjerane sa svojih posjeda sada okupiranog teritorija Palestine stim da ima i logike njihova operacija.

Dado
6 mjeseci prije

Pitanje za Srbe, zasto podrzavate palestince i zasto opravdavate ovo sto su ubijali redom civile i strane turiste?
Hrvatske nacionaliste razumijem, fasizam jos zivi u HR-u

Odisea
6 mjeseci prije

Nek usa sisa rane ukrainske,ispuhali su sada ih održava samo Mit a i on će polako idpuhsti kada krenu oružani sukobi unutar usa.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Ne zaboravimo da su mjesecima u Izraelu trajali masovni prosvjedi protiv pravosudnih reformi koje su ipak usvojene prije dva i pol mjeseca u izraelskom parlamentu gdje je vladajuća koalicija na čelu sa Netanyahuom uspjela na maratonskoj sjednici izraelskog parlamenta progurati zakon kojim se oduzima pravo da se blokiraju ili preispituju odluke tamošnje vlade.

Drugim riječima, Knesset jednostavnom većinom glasova može ukinuti bilo koju odluku Vrhovnog suda, a vladajući političari su na to bi dobili i presudni utjecaj u imenovanju sudaca Vrhovnog suda.

Naime, Izrael nema ni Ustav ni Ustavni sud, a samim time niti diobu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Iz svega navedenog vidljivo je da Izrael više nije demokratska država, i neće biti dok je Netanyahuova koalicija na vlasti.

A njemu rat u Gazi odgovara da se održi na vlasti.

Ime
6 mjeseci prije

Mozda je i bolje da te nema. Bolesno brate…

Kancer
6 mjeseci prije

Najprije otmeš ljudima kuću i zemlju, zatim ih istjeraš i zatvoriš visokim zidom u Gazi, uzmeš im potom svjetlo i vodu – što čini štakor stjeran u čošak…?

Istina
6 mjeseci prije

Kada budu jedinstveni tada će nešto i napravit.Ovako samo pričaju zadnjih 50 godina i nisu se makli sa nule. Previše njihove vođe vole život na zapadu.

Max
6 mjeseci prije

Blimken očito ne čita ni Wilikpediju pa ne zna da je Hezbollah libanonska šijitska militantna organizacija osnovana kako bi se borila protiv Izraela i saveznika mu SAD čija mu upozorenja baš ništa ne znače. U slučaju napada na države ili organizacije koje su članovi osovine otpora Hezbollah će slijediti svoj ratni plan što je i sposoban činiti vrlo djelotvorno a pritom su Blinkenove izjave značajne koliko i vibrator njegove supruge s netom ispražnjenim baterijama.

hiber
6 mjeseci prije

Nekako mi se čini da ne razumijete veličinu događaja koja je identično nerecipročna sa 09/11, sa omjerom 3000 na veličinu Amerike, i 1.000 na veličinu Izraela. Dakle, očito je Gaza osuđena, a Americka flota je tu da neutralizira Libanon. A Libanon je davno na samrti otkad su ih napustili Saudi.

404
6 mjeseci prije

Izrael je 51. judeo-američka država

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

….Svinjski prč 😉! 🍸

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Opet dvostruka mjerila a oni su odmah poslali nosač aviona prema Izraelu za pomoć isto kao što su poslali pomoć glavosjecima u oružju i novcu koji su Salopeku odrubili glavu. Sjeća li se još itko maskiranih koji odsijecaju glave ljudima u narančastom? Sjeća li se itko slika ponosnih maskiranih terorista s poklonom toyota vozilima? Sjeća li se itko još kako su kao slučajno milijuni dolara pomoći završili na računu terorista? Sve se zaboravlja u korist lažne demokracije.

Sardelino
6 mjeseci prije

Ako Izrael u svojoj odmazdi pokrene etničko čišćenje palestinskih civila iz Gaze sa totalnim rušenjem stambenih jedinica i uz primjenu elemenata genocida, anglosasi bi bili prvi koji bi ih trebali zaustaviti. Ako oni pušu u isti rog sa Židovima onda je legitimno pravo svih istinoljubljivih država da zaustave taj genocid. Ako raspolažu takvom mogućnošču.
Pa bili to Iranci, Sirijci ili Libanonci (Hezbolah).

oli
6 mjeseci prije

U nas Hdzbolah djeluje svaki dan i nema panike

Мунгос
6 mjeseci prije

Чујеш,
Блинкен цитира Џоа Бајдена.
Позива се на оно шта је рекао Џо Бајден.

Gad
6 mjeseci prije

Dečki, vi trenutno idete niz kanalizacijski ispust. Shvatite. Prošlo je doba prijetnji s nosača aviona.

Gad
6 mjeseci prije

Kao njegov tatica i uzor otprije par desteljeća?

Gad
6 mjeseci prije

E pa, projekat im otišao ukrivo.

Captain
6 mjeseci prije

Židovski lobij je prejak unutar tzv američke duboke države i naravno da će poslati nosače i prijetiti svima.
Dok god Izrael ima tu snagu iza leđa neće dati povoljne pregovore drugoj strani.
Nikad mira,na žalost nasilje rađa nasilje i tako u krug.

Trajko
6 mjeseci prije

Namještenika, dosadno već.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI