SAD koriste NATO da ‘apsorbuju’ zemlje

Nikolai Patrushev
22 komentara

Beskrajno širenje NATO-a omogućilo je SAD da mnoge nacije pretvore u svoje marionete, pomažući Washingtonu da se drži svoje hegemonije, rekao je Nikolay Patrushev, sekretar ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U tekstu za časopis Razvedčik koji je izdala ruska Spoljna obavještajna služba (SVR) i objavljenom u petak, Patrušev je tvrdio da Zapad često pribjegava vojnoj sili, prinudi, ‘privatizaciji’ elita i obojenim revolucijama kako bi postigao globalnu dominaciju.

Stalna ekspanzija Sjevernoatlantske alijanse u osnovi daje SAD-u mogućnost da apsorbira države i liši ih nezavisnosti u smislu odbrane svojih nacionalnih interesa.

Zvaničnik je također osudio vojni blok koji predvode SAD zbog onoga što je nazvao “licemjernosti”, tvrdeći da, iako je NATO uvijek tvrdio da se zalaže za mir, on je vodio rat ili prijetio vojnom akcijom protiv zemalja koje se protive politici Washingtona.

“NATO-ova vojna moć se koristi za održavanje zapadne hegemonije, ekonomskog porobljavanja i političkog pritiska na države koje ne predstavljaju vojnu prijetnju alijansi”, rekao je Patrušev, dodajući da su članice bloka učestvovale u više od 200 sukoba širom svijeta proteklih sedam decenija.

U međuvremenu, nastavio je Patrušev, Vašington smatra armije saveznika „kolonijalnim“ trupama i željno bi ih koristio kao „topovsko meso“ ako je potrebno, a da svoje „izuzetne ljude“ ne dovede u opasnost.

Zapad “doživljava Rusiju kao stalnu prijetnju” jer se sjeća da je Sovjetski Savez odigrao ključnu ulogu u razbijanju kolonijalnog sistema, kaže Patrušev. Kao rezultat, rekao je, Zapad koristi čitav niz alata koji su mu na raspolaganju protiv Rusije, uključujući sankcije i njen masivni sistem medijskih resursa koji mu pomažu da smišlja “kampanje informativnog ludila” širom svijeta.

Moskva je u više navrata protestovala protiv širenja NATO-a, videći to kao glavnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i tvrdeći da pojačano gomilanje vojske na njenim granicama dovodi do pojačanih tenzija u Evropi. Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je rizik pridruživanja Kijeva vojnom bloku kao jedan od ključnih razloga za sukob u Ukrajini.

NATONkolay PatrushevSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
11 dana prije

Da li nato osvaja ili zemlje se same prijave? Zašto zemlje žele u nato? Zašto svi koji su imali veze sa Rusijom bježe od nje?

Nekoime
11 dana prije

Sredili ste naciste, pa budete i njihove gospodare.

Schwarze Hunderte
11 dana prije

Nikolaj ! Ne klepetaj ! Više je vaša centralna banka u tom smjeru učinjela no sav NATO – od stvaranja !

tihobl
11 dana prije

Crna Gora je primjer koliko ima suvereniteta u NATO – ambasada je izasla sa listom imena koja mogu uci u vladu.

kokain
11 dana prije

rusija absorbira zemlje,absorbirali su malo moldavije, gruziju skoro progutali pa je izpljunuli natrag a ukrajina je vec do pojasa u grlu

Max
11 dana prije

To je točno.

Ivan HR
11 dana prije

Dobili su one zemlje gdje su se glupace dokopale vlasti ko u Finskoj i Svedskoj. Rekli bi nasi one su samo za madrace a ne za politiku i dobrobit svojih zemalja..

Karma
11 dana prije

Nisu se zemlje ni narod pridruzili nego kucke od masonskih prokletnika za saku srebrnjaka. Judas X 100000 danas

Ivan Bgd
11 dana prije

Svaka zemlja kad postane clanica NATO, gubi svoju samostalnost i nezavisnost u spoljnoj politici. Mozda je jedini izuzetak Turska, zato su vec pokusali da smaknu Erdogana… svi drugi su poslusne sluge duboke drzave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI