SAD koriste NATO da ‘apsorbuju’ zemlje

Nikolai Patrushev
21 komentar

Beskrajno širenje NATO-a omogućilo je SAD da mnoge nacije pretvore u svoje marionete, pomažući Washingtonu da se drži svoje hegemonije, rekao je Nikolay Patrushev, sekretar ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U tekstu za časopis Razvedčik koji je izdala ruska Spoljna obavještajna služba (SVR) i objavljenom u petak, Patrušev je tvrdio da Zapad često pribjegava vojnoj sili, prinudi, ‘privatizaciji’ elita i obojenim revolucijama kako bi postigao globalnu dominaciju.

Stalna ekspanzija Sjevernoatlantske alijanse u osnovi daje SAD-u mogućnost da apsorbira države i liši ih nezavisnosti u smislu odbrane svojih nacionalnih interesa.

Zvaničnik je također osudio vojni blok koji predvode SAD zbog onoga što je nazvao “licemjernosti”, tvrdeći da, iako je NATO uvijek tvrdio da se zalaže za mir, on je vodio rat ili prijetio vojnom akcijom protiv zemalja koje se protive politici Washingtona.

“NATO-ova vojna moć se koristi za održavanje zapadne hegemonije, ekonomskog porobljavanja i političkog pritiska na države koje ne predstavljaju vojnu prijetnju alijansi”, rekao je Patrušev, dodajući da su članice bloka učestvovale u više od 200 sukoba širom svijeta proteklih sedam decenija.

U međuvremenu, nastavio je Patrušev, Vašington smatra armije saveznika „kolonijalnim“ trupama i željno bi ih koristio kao „topovsko meso“ ako je potrebno, a da svoje „izuzetne ljude“ ne dovede u opasnost.

Zapad “doživljava Rusiju kao stalnu prijetnju” jer se sjeća da je Sovjetski Savez odigrao ključnu ulogu u razbijanju kolonijalnog sistema, kaže Patrušev. Kao rezultat, rekao je, Zapad koristi čitav niz alata koji su mu na raspolaganju protiv Rusije, uključujući sankcije i njen masivni sistem medijskih resursa koji mu pomažu da smišlja “kampanje informativnog ludila” širom svijeta.

Moskva je u više navrata protestovala protiv širenja NATO-a, videći to kao glavnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i tvrdeći da pojačano gomilanje vojske na njenim granicama dovodi do pojačanih tenzija u Evropi. Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je rizik pridruživanja Kijeva vojnom bloku kao jedan od ključnih razloga za sukob u Ukrajini.

NATONkolay PatrushevSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
7 mjeseci prije

Da li nato osvaja ili zemlje se same prijave? Zašto zemlje žele u nato? Zašto svi koji su imali veze sa Rusijom bježe od nje?

Nekoime
7 mjeseci prije

Sredili ste naciste, pa budete i njihove gospodare.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Nikolaj ! Ne klepetaj ! Više je vaša centralna banka u tom smjeru učinjela no sav NATO – od stvaranja !

tihobl
7 mjeseci prije

Crna Gora je primjer koliko ima suvereniteta u NATO – ambasada je izasla sa listom imena koja mogu uci u vladu.

kokain
7 mjeseci prije

rusija absorbira zemlje,absorbirali su malo moldavije, gruziju skoro progutali pa je izpljunuli natrag a ukrajina je vec do pojasa u grlu

Max
7 mjeseci prije

To je točno.

Karma
7 mjeseci prije

Nisu se zemlje ni narod pridruzili nego kucke od masonskih prokletnika za saku srebrnjaka. Judas X 100000 danas

Ivan Bgd
7 mjeseci prije

Svaka zemlja kad postane clanica NATO, gubi svoju samostalnost i nezavisnost u spoljnoj politici. Mozda je jedini izuzetak Turska, zato su vec pokusali da smaknu Erdogana… svi drugi su poslusne sluge duboke drzave.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Da je Putin dobio ovaj rat, kakav bi to znak bio? Kakav bi to znak bio za druge diktatore u svijetu, poput Xija, predsjednika Kine?”
Annalena Baerbock rekla je u intervjuu za Fox News

dw. com china- outraged- baerbock- called- president-xi- dictator ”

Čudim se da su outraged.
Prvi put su to bili Nijemci, kad im je rekla da uopće nisu bitni kao glasači.
Onda je Milanović bio zaprepašten da ne zna da smo u ratu s Rusijom.
Onda ne cijeli svijet raspravljao o okretu od 360°…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI