fbpx

SAD: “Mi smo se uplitali u strane izbore više od 80 puta”

SAD: "Mi smo se uplitali u strane izbore više od 80 puta" 1

“Vreće novca isporučene u hotele u Rimu kako bi se favorizirali kandidati na izborima u Italiji. Skandalozne priče dijeljene stranim novinama da se utječe na izbore u Nikaragvi. Milijuni pamfleta, plakata i naljepnica tiskanih kako bi se porazili nepoželjni kandidati u Srbiji. Duga ruka Vladimira Putina? Ne, samo mali dio povijesti intervencije Sjedinjenih Država na stranim izborima”, početak je članka kojeg je za nedjeljno izdanje The New York Timesa napisao Scott Shane.

Prilično čudno, obzirom na histeriju koja trese Sjedinjene Države od predsjedničkih izbora 2016. Ipak The New York Times piše kako je dokazano da se CIA više od 80 puta uplitala u izbore drugih zemalja.

Od svog početka je CIA pomagala u svrgavanju izabranih lidera u drugim zemljama, podržavala udare, organizirala ubojstva iz političkih razloga i podržavala antikomunističke vlade, piše The New York Times.

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) je intervenirala na izborima u različitim državama od početka njezine rada, otkriva Scott Shane, pozivajući se na američke stručnjake i bivše vladine dužnosnike.

“Mi radimo to, jer je CIA osnovana je 1947. godine. Mi dijelimo plakate, brošure, distribuiramo promotivne materijale i objavljujemo ​​lažne informacije u stranim novinama”, rekao Loch Johnson, koji je karijeru u Senatu započeo ’70-ih istražujući rad CIA-e.

Prema članku, zahvaljujući CIA-i, SAD su svrgnule izabrane vođe u Iranu i Gvatemali ’50-ih, podržale državne udare u nekoliko zemalja ’60-ih. CIA je također organizirala politička ubojstva i podržavala antikomunističke vlade u Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Dio članka je posvećen Italiji, prvom laboratoriju američkog uplitanja na izbore drugih zemalja.

Glasanje - Austrija - Italija

FOTO: Ilustracija, glasanje

Presedan je bila Italija pomažući nekomunističke kandidata od kasnih ’40-ih do ’60-ih godina. Imali smo dosta novca kojeg smo dostavili odabranim političarima da pokriju svoje troškove”, izjavio je u intervjuu iz 1996. godine F. Mark Wyatt, bivši časnik CIA-e.

“Antiruske optužbe su licemjerne, jer i mi to radimo i trebamo nastaviti raditi”

Dov Levin, istraživač na Sveučilištu Carnegie Mellon, podsjeća na 81 poznati slučaj američkog uplitanja na strane izbore. The New York Times piše kako je Washington intervenirao u ruske izbore 1996. godine, koju sada optužuje s toliko energije, samo kako vođa Komunističke partije, Genadij Zjuganov ne bi pobijedio Borisa Jeljcina.

Steven Hall, koji je nakon 30 godina radnog staža u CIA-i umirovljen 2015. godine, gdje je bio šef ruskih operacija, također je potvrdio da su SAD izvodile operacije intervencije na izborima, izrazivši nadu da će to i dalje učiniti.

U petak je američka savezna porota podnijela optužnicu protiv 13 građana i tri ruska subjekta zbog uplitanja na izbore i političke procese u Sjedinjenim Državama.

“Ako pitate bilo kojeg obavještajca krše li Rusi pravila ili da li čine nešto loše, odgovor je ne,… uopće ne”, tvrdi Steven Hall, komentirajući brojne optužbe protiv Moskve za uplitanja u izbore u drugim zemljama.

NYT

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Haris
Gost
Haris
2 godine prije

Da mi je samo znati gdje se vi niste uplitali kad otvorim frižider očekujem Amerikanca da šta njuha

žrec
Gost
žrec
2 godine prije
Reply to  Haris

Strpi se, uskoro stižu “pametni” frižideri. 😀

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Od II svjetskog rata nije bilo izbora u svijetu gdje USA nije “gurala nos”..Negdje je uspjela, negdje nije…..40-desetih je najbitnija bila Evropa i pokušaj na vlast dovesti u Kini Čang Kai Šeka. Dakle Zapadna Evropa je bila oslobođena od nacizma, ali okupirana ne od “saveznika” već od USA. Napr. Franca u Španjolskoj se nije diralo, da lijevi republikanci ne dođu na vlast. U Francuskoj se podržavao Charles de Gaulle, ali im ni on, kao snažna i svojevoljna ličnost nije odgovarao. De Gaulle je 20. siječnja 1946. podnio ostavku, žaleći se na sukobe između političkih stranaka i na ustav Četvrte Republike, za koji je mislio da previše ovlasti daje Parlamentu. Njegovi nasljednici su bili slabije ličnosti, koje su kroz 4. Republiku više odgovarale USA, a svim sredstvima utjecali su da se suzbiju komunisti. Zahvaljujući učešću u antifašističkoj borbi tokom rata, popularnost KPF je porasla u periodu neposredno nakon kraja rata. Nakon oslobođenja Francuske 1944, KPF je ušla u vladu Šarla de Gola. Do 1945. godine, broj članova partije bio je oko 500.000. Na izborima održanim 1945, KPF je osvojila 159 od 586 poslaničkih mesta u parlamentu. Godine 1947, vlada Ramadjea prisilila je francuske komuniste da napuste parlament, kako bi dobili američku pomoć preko Maršalovog plana. Njemačka je bila okupirana i tamo su za zastrašivanje bila dozvoljena sva sredstva…U italiji je bilo kao u Francuskoj…Tamo su komunisti bili još ječi..Nakon abdikacije Viktora Emanuela III 1946. godine, njegov sin i novi kralj Umberto II je pod prijetnjom građanskog rata, bio prisiljen raspisati referendum o budućnosti monarhije. Nakon referenduma na kojem je 58% glasača glasovalo za republiku. Među republikancima najjači su bili komunisti. CIA potiče politička zastrašivanja i “mrvljenje Talijanske političke scene”. Bilo je i atentata (korištena i mafija). Van Evrope nije bilo ni skrivanja niti tajnosti, niti malo etike. Van Evrope su carevali vojni udari i po Latinskoj Americi i po Aziji i Africi. Posljedice uplitanja su Korejski i Vijetnamski rat. Stanje uplitanja postoji i danas, Libija, Sirija, Irak…..sve “banana države”. Također budno se pazi tko je na vlasti i kod “velikih” saveznika. Popularne postaju obojene revolucije. I što reći? NIŠTA ili DOSTA (kako i tko?)? Postavlja se pitanje što je slobodni svijet danas?..Možda samo oni koji su jaki odupirati se tim uplitanjima tipa – Ambasade USA prodaju i određuju poslovne partnere u firmama malešnih i nedoraslih.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…ne razumijete..nije zabranjeno uplitanje u izbore ukoliko to ne rade rusi ili bilo tko drugi izuzev izuzetnih.Ameri su odlučili staviti šape na čitav svijet ali ovaj put bez rukavica jer ih bezobrazni rusi na to prisiljavaju koristeći metode koji izuzetni upražnjavaju zadnjih 25 god…i dulje.Bolest je uhvatila maha kod izuzetne elite…želja za nesputanom moći nailazi na prepreke….mislim ono. koji kuhac se dešava daju na oružje koliko i čitava planeta a beskučnici im zauzmaju ulice po gradovima a gradska infrastruktura im se raspada…bolest uzima maha i puška na zidu će eksplodirati.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

USA je najvece ZLO svijeta.

pippo444
Gost
pippo444
2 godine prije

Amerikanci su se hvalili kako su doveli Jeljcina na vlast. O tome je čak snimljen i film. Da nije bili njih na vlast bi došao Zjuganov, koji je pred izbore imao ogromnu prednosr pred Jeljcinom.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  pippo444

Preciznije,uplitali su se vise od 8080 puta!

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Grijesis umpah….mislim da nema ni plemensko/rodovskih izbora u prasumi Brazila a da nema Americkog misljenja!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Hmmmm – rekao bih da se “penzionisanje” nepoželjnih kandidata ne računa u onaj 81 slučaj. A i zašto bi, pa to su neprijatelji demokratije, zločinci…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Ako nista, Putin je uspija istirat vraga iz pecine da svima pokaze svoje pravo lice. I to se upravo dogajda, Jasno, ako zelis vidit, sta jos uvik ljudi ne zele

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Da, i to je karizma Putana i tajna njegove popularnosti, simpatija prema njemu, ne samo u Rusiji, nego i svijetu, Njemačkoj..i što je nekima najgore, u samoj Americi.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Ma vidi ti to, i Ameri se upliću u izbore drugih zemalja. A o čemu smo mi trubili sve ove godine? Oni to rade za dobrobit demokracije i tih zemalja u koje su svoje šugave prste uplićali. Moš mislit. O švabo ti majku hebem.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik