SAD: “Mi smo se uplitali u strane izbore više od 80 puta”

12 komentara

“Vreće novca isporučene u hotele u Rimu kako bi se favorizirali kandidati na izborima u Italiji. Skandalozne priče dijeljene stranim novinama da se utječe na izbore u Nikaragvi. Milijuni pamfleta, plakata i naljepnica tiskanih kako bi se porazili nepoželjni kandidati u Srbiji. Duga ruka Vladimira Putina? Ne, samo mali dio povijesti intervencije Sjedinjenih Država na stranim izborima”, početak je članka kojeg je za nedjeljno izdanje The New York Timesa napisao Scott Shane.

Prilično čudno, obzirom na histeriju koja trese Sjedinjene Države od predsjedničkih izbora 2016. Ipak The New York Times piše kako je dokazano da se CIA više od 80 puta uplitala u izbore drugih zemalja.

Od svog početka je CIA pomagala u svrgavanju izabranih lidera u drugim zemljama, podržavala udare, organizirala ubojstva iz političkih razloga i podržavala antikomunističke vlade, piše The New York Times.

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) je intervenirala na izborima u različitim državama od početka njezine rada, otkriva Scott Shane, pozivajući se na američke stručnjake i bivše vladine dužnosnike.

“Mi radimo to, jer je CIA osnovana je 1947. godine. Mi dijelimo plakate, brošure, distribuiramo promotivne materijale i objavljujemo ​​lažne informacije u stranim novinama”, rekao Loch Johnson, koji je karijeru u Senatu započeo ’70-ih istražujući rad CIA-e.

Prema članku, zahvaljujući CIA-i, SAD su svrgnule izabrane vođe u Iranu i Gvatemali ’50-ih, podržale državne udare u nekoliko zemalja ’60-ih. CIA je također organizirala politička ubojstva i podržavala antikomunističke vlade u Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Dio članka je posvećen Italiji, prvom laboratoriju američkog uplitanja na izbore drugih zemalja.

Glasanje - Austrija - Italija
FOTO: Ilustracija, glasanje

Presedan je bila Italija pomažući nekomunističke kandidata od kasnih ’40-ih do ’60-ih godina. Imali smo dosta novca kojeg smo dostavili odabranim političarima da pokriju svoje troškove”, izjavio je u intervjuu iz 1996. godine F. Mark Wyatt, bivši časnik CIA-e.

“Antiruske optužbe su licemjerne, jer i mi to radimo i trebamo nastaviti raditi”

Dov Levin, istraživač na Sveučilištu Carnegie Mellon, podsjeća na 81 poznati slučaj američkog uplitanja na strane izbore. The New York Times piše kako je Washington intervenirao u ruske izbore 1996. godine, koju sada optužuje s toliko energije, samo kako vođa Komunističke partije, Genadij Zjuganov ne bi pobijedio Borisa Jeljcina.

Steven Hall, koji je nakon 30 godina radnog staža u CIA-i umirovljen 2015. godine, gdje je bio šef ruskih operacija, također je potvrdio da su SAD izvodile operacije intervencije na izborima, izrazivši nadu da će to i dalje učiniti.

U petak je američka savezna porota podnijela optužnicu protiv 13 građana i tri ruska subjekta zbog uplitanja na izbore i političke procese u Sjedinjenim Državama.

“Ako pitate bilo kojeg obavještajca krše li Rusi pravila ili da li čine nešto loše, odgovor je ne,… uopće ne”, tvrdi Steven Hall, komentirajući brojne optužbe protiv Moskve za uplitanja u izbore u drugim zemljama.

NYT

CIANATOSteven HallThe New York Times
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Haris
6 godine prije

Da mi je samo znati gdje se vi niste uplitali kad otvorim frižider očekujem Amerikanca da šta njuha

Good Old Rebel
6 godine prije

Od II svjetskog rata nije bilo izbora u svijetu gdje USA nije “gurala nos”..Negdje je uspjela, negdje nije…..40-desetih je najbitnija bila Evropa i pokušaj na vlast dovesti u Kini Čang Kai Šeka. Dakle Zapadna Evropa je bila oslobođena od nacizma, ali okupirana ne od “saveznika” već od USA. Napr. Franca u Španjolskoj se nije diralo, da lijevi republikanci ne dođu na vlast. U Francuskoj se podržavao Charles de Gaulle, ali im ni on, kao snažna i svojevoljna ličnost nije odgovarao. De Gaulle je 20. siječnja 1946. podnio ostavku, žaleći se na sukobe između političkih stranaka i na ustav Četvrte Republike, za koji je mislio da previše ovlasti daje Parlamentu. Njegovi nasljednici su bili slabije ličnosti, koje su kroz 4. Republiku više odgovarale USA, a svim sredstvima utjecali su da se suzbiju komunisti. Zahvaljujući učešću u antifašističkoj borbi tokom rata, popularnost KPF je porasla u periodu neposredno nakon kraja rata. Nakon… Čitaj više »

igi
6 godine prije

…ne razumijete..nije zabranjeno uplitanje u izbore ukoliko to ne rade rusi ili bilo tko drugi izuzev izuzetnih.Ameri su odlučili staviti šape na čitav svijet ali ovaj put bez rukavica jer ih bezobrazni rusi na to prisiljavaju koristeći metode koji izuzetni upražnjavaju zadnjih 25 god…i dulje.Bolest je uhvatila maha kod izuzetne elite…želja za nesputanom moći nailazi na prepreke….mislim ono. koji kuhac se dešava daju na oružje koliko i čitava planeta a beskučnici im zauzmaju ulice po gradovima a gradska infrastruktura im se raspada…bolest uzima maha i puška na zidu će eksplodirati.

Ive
6 godine prije

USA je najvece ZLO svijeta.

pippo444
6 godine prije

Amerikanci su se hvalili kako su doveli Jeljcina na vlast. O tome je čak snimljen i film. Da nije bili njih na vlast bi došao Zjuganov, koji je pred izbore imao ogromnu prednosr pred Jeljcinom.

shumadinac
6 godine prije

Hmmmm – rekao bih da se “penzionisanje” nepoželjnih kandidata ne računa u onaj 81 slučaj. A i zašto bi, pa to su neprijatelji demokratije, zločinci…

Majk Majers
6 godine prije

Ako nista, Putin je uspija istirat vraga iz pecine da svima pokaze svoje pravo lice. I to se upravo dogajda, Jasno, ako zelis vidit, sta jos uvik ljudi ne zele

Zadranin
6 godine prije

Ma vidi ti to, i Ameri se upliću u izbore drugih zemalja. A o čemu smo mi trubili sve ove godine? Oni to rade za dobrobit demokracije i tih zemalja u koje su svoje šugave prste uplićali. Moš mislit. O švabo ti majku hebem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI