SAD na svoju crnu listu stavile i proizvođača čipova SMIC te tvrtku CNOOC zbog njihovih navodnih povezanosti s kineskom vojskom

SMIC
9 komentara

Pentagon je u svoju crnu listu, u koju uvrštava kineske tvrtke koje su navodno povezane s vojskom, dodao najvećeg kineskog proizvođača čipova SMIC i naftnog diva CNOOC. Ovaj potez dio je širih pokušaja smanjenja pristupa kineskih tvrtki američkom tržištu.

Američko Ministarstvo obrane na listu je uključilo još četiri tvrtke, koje su navodno u vlasništvu ili pod nadzorom kineske vojske; druge dvije su China Construction Technology i China International EngineeringConsulting. S četiri novo-dodane tvrtke, broj kineskih tvrtki koje su SAD uvrstile na svoju crnu listu iznosi 35.

Popis u početku nije doveo ni do kakvih sankcija ili kazni, ali nedavna izvršna zapovijed, koju je izdao predsjednik Donald Trump onemogućit će američke ulagače u kupnji vrijednosnih papira svih tvrtki koje se nalaze na crnoj listi, s početkom sljedeće godine. Konkretno, taj bi potez američkim tvrtkama mogao otežati izvoz tehnologije onim kineskim tvrtkama koje su na crnoj listi.

U rujnu je Pentagon izjavio kako razmatra treba li SMIC dodati na popis entiteta Odjela za trgovinu, što u osnovi ograničava tvrtke koje se nalaze na tom popisu, dobivanje određene robe, koja je proizvedenu u Sjedinjenim Državama.

U srijedu je američki Zastupnički dom usvojio zakon kojim kineskim tvrtkama zabranjuje sudjelovanje u američkoj burzi, ako se ne budu pridržavale propisa koji se odnose na reviziju u zemlji.

Prema medijskim izvještajima, Trumpova administracija također bi trebala najaviti daljnje sankcije za dodatnih 89 kineskih zrakoplovnih i drugih tvrtki, za koje se sumnja da su povezane s kineskom vojskom. Nove sankcije ograničile bi ih na kupnju samo određene američke robe i nekih tehnologija.

CNOOCPentagonSMIC
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jomla
3 godine prije

E jbg, i proizvođači toalet papira su povezani s vladama i vojskama širom svijeta… molim sankcije!

Umpah Pah
3 godine prije

Dže SAD SMICA i CNOOCA ?
Pa dokle ?
Covida mu ?

ANTINWO HR
3 godine prije

Sve ista bagra Kinezi ,Pentagon(Pentagram) i sve će to uskoro biti uništeno

crodaemonx
3 godine prije

Usa će udrit sankcije i proizvođaću wc papira koji opskrbljuje vojsku

Max
3 godine prije

Nije li ovaj članak već bio?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI