SAD najavljuju 150 miliona dolara nove vojne pomoći za Ukrajinu dok se bliži sastanak Putin-Biden

US vojska
7 komentara

Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od 150 miliona dolara, potencijalno podižući tenzije sa Moskvom samo nekoliko dana prije sastanka na vrhu predsjednika Joea Bidena sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

Najnoviji poklon Washingtona ima za cilj jačanje “ubojitosti, komandovanja i kontrole i svijesti o situaciji” snaga u Kijevu, rekao je Pentagon u izjavi u petak. U praksi se to pretvara u protiv-artiljerijske radare, protiv-dron sisteme, sigurnu komunikacionu tehnologiju i opremu za elektronsko ratovanje.

Ukrajina će takođe dobiti medicinsku opremu za evakuaciju, kao i obuku i opremu za poboljšanje sigurnosti i kapaciteta svojih vazduhoplovnih baza. Novi sistemi treba da dopune paket pomoći u iznosu od 125 miliona dolara koji je najavljen u martu, a koji je obuhvatao protiv-artiljerijske radare i patrolne čamce Mark VI koje SAD polako ukidaju.

Dva paketa pomoći odobrio je američki Kongres kao dio zakona o finansiranju odbrane, ali je bilo uslovljeno da Pentagon potvrdi da Kijev postiže dovoljan napredak u preporučenim reformama.

Washington je obećao više od 2,5 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini od 2014. godine, kada su vladu u Kijevu srušili nacionalisti koje SAD podržavaju. Puč je pokrenuo otcepljenje poluostrva Krim i glasanje za ponovno pridruživanje Rusiji, što SAD do danas odbijaju da priznaju. Dva regiona Donjeck i Lugansk u području Donbasa na istoku Ukrajine takođe su se pobunila i proglasila nezavisnost i pobijedili u dva pokušaja da ih silom slome. Kijev tvrdi da ovo predstavlja „rusku agresiju“.

Tenzije su porasle posljednjih mjeseci, a borbe u regionu Donbasa su eskalirale, a Rusija i NATO izvodile su velike vojne vježbe u Evropi. Planirano je da se Biden sastane sa Putinom 16. juna. Kako se očekuje, Ukrajina će biti na dnevnom redu, zajedno sa pitanjima kao što su kontrola naoružanja, sajber bezbjednost i nuklearna saradnja.

OružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosnjak
2 godine prije

Na osnovu cega bi se Ukrajina trebala “vratiti”pod rusku cizmu da je gazi,a da joj se ne da pravo da bira zeli li mozda u EU i NATO..?
Zasto Rusija primjenjuje recept srpske politke iz devedesetih”gdje zivi i jedan srbin,to je Srbija”,pa su tako pravili SAO Krajina,SAO Slavonija,SRPSKA Bosna,SAO ovo,SAO ono..
Zasto su Ukrajinci “nacionalisti”ako vole svoju drzavu i ne zele pod rusku cizmu,a isti ti koji govore da Ukrajina treba da se “ponovno pridruzi Rusiji”nisu odselili u Rusiju vec su jedva cekali da se domognu EU i njenih sloboda,dobrih plata,komfora,bogatstva,demokratije i ugodnog zivota.
Greska je samo sto se ne dozvoli da se raspise referendum u Ukrajini i time konacno stavi tacka na to gdje zeli da zivi ukrajinski narod,da li u Rusiji ili EU…..

Bosnjak
2 godine prije

Koliko god gresaka pravila EU i Amerika,nasa buducnost,buducnost naroda na prostorima bivse SFRJ je u Americi,EU,NATO,sa nasim dragim europskim zemljama u kojima rade stotine hiljada nasih gradjana koji salju milijarde eura u svoju BiH,svoju Srbiju,Hrvatsku,Kosovo,Crnu Goru…
Neka nabroje komentatori koliko poznaju nasih ljudi koji rade u Rusiji,Kini,Turskoj,Arabiji….nasa buducnost je EU,NATO,USA…

Bosnjak
2 godine prije

Portal pise o globalnim zlocincima,ali brise moje komentare kad napisem podsjecanje na zlocine lokalnih zlocinaca koji su vec osudjeni za dozivotne robije za svoja nedjela,a ne brise i ne sankcionise one koji napadaju istinu dokazanu na sudu u Hagu,vrijedjaju bosnjacke zrtve i nihove familije i dopustaju komentatorima da pisu odvratne uvrede za bosnjacki narod.
Ocito Bosnjaci nemaju mjesta na ovom potralu i ovim se odjavljujem jer ne zelim vise pisati istinu koju ce neko brisati ali i dopustati drugima uvrede i napade na Bosnjake i njihove zrtve.Toliko o slobodnim,nepristrasnim medijima.

Lucija, prva
2 godine prije

Putin i Biden će razgovarati o tome kako održati one cijevi kroz Ukrajinu.

A koje bi uskoro mogle biti barem dijelom otkupljene, od Amera.

Pa im nije u interesu da budu prazne.
Svi znamo za investicije Bidena &sinčića.

nessy
2 godine prije

Da USA svojim ukrajinskim psima, pokloni i 150 miljardi, a ne miljuna, rezultat bi bio isti. Barem 90% ide na korupciju, a ono jada sto ostane, slabo pomaze. Stanovnistvo ‘odmetnutih republika’ se bori za svije domove, na domacem teritoriju, a jos nije postojala vojska koja bi trajno pokorila naoruzani narod. Dakle, ‘uzalud vam trud, sviraci’.

lurker
2 godine prije

150 mil USD? To je sitniš ua vojne potrebe… Osim ukoliko ispod stola ne daju 10 puta toliko…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI