SAD najavljuju vojne aktivnosti u blizini Tajvana

Americka vojska u Juznom Kineskom moru
18 komentara

Brodovi i avioni američke mornarice proći će kroz Tajvanski moreuz u naredne dvije sedmice, objavila je Bijela kuća u četvrtak. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby osudio je kineske vojne vježbe u toj oblasti i rekao da je Pentagon naredio nosaču aviona USS Ronald Reagan i njenoj pratnji da ostanu u blizini Tajvana kako bi “pratili situaciju”.

Reagan i njeni prateći brodovi nalaze se u Japanu i raspoređeni su u Istočno kinesko more posljednjih dana, dok je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi boravila u posjeti Tajpeju protiv kineskih prigovora. Peking je odgovorio na Pelosijevu posjetu pokretanjem opsežnih vježbi oko Tajvana i ispaljivanjem desetak projektila širom ostrva.

Usred pojačanih tenzija, američki predsjednik Joe Biden odlučio je da bi bilo “razborito” narediti američkoj udarnoj grupi nosača aviona da ostane u tom području “malo duže nego što je prvobitno planirano”,  navodi Kirby. Glasnogovornik je također osudio kineske raketne testove kao “neodgovorne” i “u suprotnosti s našim dugogodišnjim ciljem održavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i u regionu”.

“Nećemo biti odvraćani od djelovanja na morima i nebu zapadnog Pacifika, u skladu s međunarodnim pravom, kao što smo to činili decenijama, podržavajući Tajvan i braneći slobodan i otvoreni Indo-Pacifik”, rekao je.

Kao dio tih napora, SAD će “sprovesti standardne vazdušne i pomorske tranzite kroz Tajvanski moreuz u naredne dvije sedmice”, dodao je Kirby.

Bijela kuća je također potvrdila ranije izvještavanje da je američko ratno zrakoplovstvo odgodilo zakazano testiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III (ICBM), ali Kirby je insistirao da će se test dogoditi u bliskoj budućnosti i da je američko nuklearno odvraćanje “sigurno, siguran i efikasan.”

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Proci ce ako od druga Kima dobiju dozvolu. Ako im kaze da bas tu vrsi probu pobjeci ce daleko.

Josip
1 godina prije

A recimo da Kina sada napravi vojne aktivnosti na u blizini obale NY?

nekoime
1 godina prije

Mogli bi Rusi dati Kinezima nekoliko Cirkona u svrhu testiranja…

tata mata
1 godina prije

nista ,sad nek kinezi objave da je citav moreuz podrucje vojnih vjezbi ,i da se ocekuje testno ispaljivanje svih vrsta projektila ,i da svi koji prolaze to rade na vastitu odgovornost

Fabijan
1 godina prije

Đavli opet provociraju! Ti sotonistički Ameri stvarno trebaju uništavanje! Ali mislim da PRC ne smije odgovoriti. Dokazali su ne obaranjem pelosijevog aviona! PRC nije odlučna a takvi gube na svim poljima!

Max
1 godina prije

Sve smo bliže ratu.

hiber
1 godina prije

Kinezi se možda spremaju za invaziju na Tajvan, ali nisu spremni za rat sa USA. Uskoro ce Ameri prolaziti kroz Tajvanski kanal a Kinezi će to morati trpjeti. U protivnom, ako Kinezi naprave grešku i napadnu američki brod, jednostavno ce nestati. Međutim, čisto sumnjam da ce kinezi napraviti previd kao Putler.

Josip
1 godina prije

Sve ih potopiti čim uđu u kineske vode..

Josip
1 godina prije

Sada Kina treba potopiti sve brodove koji uđu i kineske teritorijalne vode..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI