SAD napao Siriju u ‘samoobrani’

F-15E-Strike-Eagle
34 komentara

Predsjednik Joe Biden naredio je američkoj vojsci da udari na dva objekta u istočnoj Siriji

Američke snage pokrenule su višestruke zračne napade na neodređene vojne objekte u Siriji, priopćio je Pentagon u četvrtak, tvrdeći da je operacija odgovor na nedavne napade na ilegalne američke ispostave od strane naoružanih skupina navodno “povezanih” s Iranom.

Ministar obrane Lloyd Austin rekao je da su “samoobrambeni” udari, koje je naredio predsjednik Joe Biden, pogodili “dva objekta u istočnoj Siriji koje koristi Korpus čuvara iranske revolucije (IRGC)” i srodne skupine, ali je naglasio da nisu povezani s tekućim borbama između Izraela i palestinskih militanata.

“Ovi usko skrojeni napadi u samoobrani bili su namijenjeni isključivo zaštiti i obrani američkog osoblja u Iraku i Siriji”, ustvrdio je u izjavi, dodajući da je misija bila “odvojena i različita” od neprijateljstava u Gazi.

Šef Pentagona je dalje izjavio da Washington “ne traži sukob”, ali da će odgovoriti na “napade koje podupire Iran protiv američkih snaga”, obećavajući da će poduzeti “dalje potrebne mjere za zaštitu našeg naroda”.

Do 1000 američkih vojnika trenutačno je raspoređeno u Siriji, okupirajući ključna naftna polja i prijelaze rijeke Eufrat uz potporu milicije koju predvode Kurdi. Vlada u Damasku više je puta prosvjedovala da njihova prisutnost krši međunarodno pravo.

Objava u četvrtak navečer došla je samo nekoliko sati nakon što je američka vojska rekla da će rasporediti dodatnih 900 vojnika negdje na Bliskom istoku kako bi ojačala svoje “sposobnosti zaštite snaga”.

Pentagon je potvrdio još najmanje tri pokušaja napada dronovima i raketama na američke baze diljem Iraka i Sirije, nakon niza napada posljednjih tjedana. U posljednje vrijeme, američke snage bile su gađane u Iraku u četvrtak, ali prema dužnosnicima napad nije uspio. Od 17. listopada američke trupe bile su meta ukupno 16 puta, prema Središnjem zapovjedništvu SAD-a.

Washington je također poslao mornarička sredstva na Bliski istok usred rastućih regionalnih napetosti zbog najnovijeg izbijanja sukoba u Gazi, uključujući dvije udarne grupe nosača zrakoplova i amfibijski jurišni brod koji prevozi 2000 marinaca i mornara.

Dužnosnici su rekli da je svrha raspoređivanja snaga odvratiti Teheran i milicije od sudjelovanja u borbama ili raspirivanja šireg rata, a Austin je inzistirao na tome da udari u Siriji ne označavaju “promjenu u našem pristupu sukobu Izraela i Hamasa”.

NapadSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Vratit će im ovi ! Positive 😉

Darko
5 mjeseci prije

Mater im jebem usranu američku, stvarno ih treba zasuti s termo nuklearnim sa svih strana,

nastran
5 mjeseci prije

oni se već 100 godina samo brane!!!?????

tuf
5 mjeseci prije

Kako može biti samoobrana kada se ilegalno nalaziš na teritoriju druge države? Da li bi ameri tolerirali ruske ili kineske trupe u Teksasu dok vade naftu iz njihove zemlje?

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Dobar komentar: “Približavanje islamskih država, a i šire stvara veliku zabrinutost “izuzetnih” koji principom “zavadi pa vladaj” održavaju svjetsku hegemoniju koja im već desetljećima, a nekima od njih čak i stoljećima omogućava ugodan i prosperitetan život temeljan na pljački i manipulaciji, koristeći perfidno upakirano sredstvo pod nazivom “demokracija”. Pažljivo izgrađena hegemonija se ruši, pri čemu se stvaraju dva nova svijeta: svijet stare demokracije koji sve više uvodi cenzuru i kontrolu svojih građana, te novi svijet, koji nije “savršen” i ugodan za život kako na Zapadu, ali daje nadu svima koji su do sada bili klasično moderno roblje, manipulirano od strane izuzetnih. Islamske zemlje Bliskog istoka prate i zemlje Afrike, koje otvoreno govore o stoljetnoj manipulaciji i iskorištavanju ovog resursima bogatog kontinenta. Kina ima plan razvoja temeljen na trgovini i miru, gradeći Novi put svile u kojeg su također uključene Hrvatska, ali i Srbija. Novi put svile ima za cilj povezati… Čitaj više »

tihobl
5 mjeseci prije

Stalno pokusavaju da prosire sukob i da zapale BI.

Gregor Samsa
5 mjeseci prije

I potpuno su Ameri u pravu kad ih samoobrambeno raketiraju. Odakle Sirijcima uopće ideja i pravo natrčiti onomad svoju državu baš na mjesto gdje će jednog dana Amerikanci sagraditi svoju 796. i 797. humanitarnu vojnu bazu iz koje će izvoziti demokraciju potlačenim narodima koji ju tako željno očekuju. Što uopće jadnim Amerimna preostaje nego demokratski okupirati i raketirati, isključivo u samoobrani naravno, Sirijce koji mrze demokraciju i “naše vrijednosti”. E pa dragi Sirijci, što ste tražili to ste i dobili. Srećom vidim da polako dolazite pameti pa ste odlučili Siriju (a za početak nekoliko milijuna sirijskih muškaraca) premjestiti u Europu gdje više neće smetati američkim centrima za distribuciju demokracije tj vojnim bazama.

Rudar
5 mjeseci prije

Lako je napasti nekoga koji nema sredstva i načina da ti vrati, vrati udarac na tlo SAD (USA) a ne napadom na svoj teritorij koji su kriminalci zaposjeli.
Samo udar na jedan od većih gradova USA i to prezentirati kao samoobanu će dati rezultate.

tabula
5 mjeseci prije

Pojačali širiti “demokraciju”…

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Bashar al-Assad bi trebao uz pomoć Rusa uništiti nove američke baze u Siriji koje štite američke kompanije koje Assadu godinama kradu naftu.

Buničar
5 mjeseci prije

SAD je “u samoobrani” napal Vijetnam, Irak, Siriju, Libiju itd. Interesantno je da ih najvise ugrozavaju oni koji su najdalje od njih… Jos vise ih ugrozavaju ako si im amei nesto duzni (Libija) ili jos uz to imaju naftu (ili druge vrijedne sirovine). Ako ja napadnem neku banku zato kaj me njihove kamate na kredit ugrozavaju jel se i to racuna kao samoobrana?

Max
5 mjeseci prije

Čin agresije na Siriju.

Panonicus
5 mjeseci prije

Shizofrenija se bliži vrhuncu.
Ameri smeta:Kimova posjeta Rusiji,plovidba kineza Arktikom,put svile,
urod krumpira u Bjelorusija,cijena goriva u Venecueli,zdravstveni sistem na Kubi,bla,bla…
Cifuti bi protjerali hamasovce iz Moskve,pobili bi zivotinje(palestince) i dobro im ide…,Makabi ce biti “domacin” u Begisu,estonci bi oduzimali ruska vozila,Kokainski &co bi???votdfak?
Cijela ta ekipa,cije je zemljopisna odrednica “zapad”,skupa s Vlahovom,rumunjskom zurnalistkinjom,zaljeganjem njemačke delegacije,iskrcavanjem američkih padobranaca me podsjeca:
-cas na urokanog dzankija
-cas na grogi boksaca
-cas na srndaca,koji nakon primljenog metka napravi još 2-3 skoka

Alex Keller
5 mjeseci prije

Okupirali s duo Sirije,kraduin naftu,a sada ih ubijaju u samoobrani. Živjela demokracija!

Hogar
5 mjeseci prije

Usa je cancer koji metastazira

Kosir je bat
5 mjeseci prije

Pa da i njihove okupacijske trupe u tudzoj zemlji imaju pravo da se brane…

Jomla
5 mjeseci prije

Amerikance u Siriji ima pravo da napada bilo tko kome se navije, jer su tamo ad1: ilegalno; ad2: okupatori…

Jos jucer
5 mjeseci prije

1.500.000 Palestinaca je u roku 24 sata deportirano iz svojih domova. Nakon toga je uslijedilo njihovo sustavno ubijanje u svakodnevnom izraelskom bombardiranju. Od deportiranih Palestinaca polovinu čine djeca. Onima koju prežive uskraćuje se hrana, voda i liječenje.

Dervo
5 mjeseci prije

Zamisljam medijski natpis:

Ruski avioni napali dvije lokacije “povezane s Poljskom” u Češkoj.

Ruski ministar odbrane rekao je da su “precizni samoodbrambeni napadi” izvedeni kako bi se zaštitilo rusko osoblje u Češkoj i Slovačkoj, te da su bili odgovor na nedavne napade militantnih skupina koje podržava Poljska.

Red Dog
5 mjeseci prije

I tako vec 300 godina.
Prema Ustavu imaju samo pravo na samoodbranu. Ali oni su „tumacili“ to da se brane na drugoj strani planete.
I Kongres treba da odluci dali da se ide u rat. Predsednik ima samo pravo na odluke o samoodbrani.
Zato je njima sve samoodbrana.

Tim
5 mjeseci prije

Je, SAD inače samo i napada u samoobrani.

držnedaj
5 mjeseci prije

‘Sad napao Siriju u samoobrani” – čuj samoobrani ? – Dođe ti u kuću pljačkat i ubijat i onda to nazovu svjetski kriminalci samobrana, e svašta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI