SAD ne mogu spasiti EU od energetske krize

Energetska kriza
15 komentara

Predstavnici industrije škriljevca kažu da ne mogu povećati proizvodnju u kratkom roku

SAD nije u stanju ublažiti energetsku krizu EU povećanjem svojih isporuka nafte i plina, izvijestio je u srijedu Financial Times, citirajući direktore industrije škriljevca.

“Nije da SAD mogu pumpati još hrpu. Naša proizvodnja je takva kakva je. Ne dolazi nikakvo spašavanje, ni na strani nafte, ni na strani plina”, rekao je Wil VanLoh, čelnik privatne dioničke grupe Quantum Energy Partners, jednog od najvećih investitora u industriju škriljevca. Europa se bori s rastućim nedostatkom energije, pokušavajući osigurati nove izvore opskrbe dok se udaljava od ruske energije. Analitičari strahuju da će nadolazeći embargo EU na rusku naftu dovesti do novih rekordnih cijena. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, prodaja nafte iz Rusije mogla bi pasti za gotovo 20 % kada embargo EU-a stupi na snagu, što je veliki gubitak za globalno tržište jer je Rusija jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci Europa je povećala kupnju nafte i ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a, ali prema riječima rukovoditelja industrije škriljevca, ne mogu učiniti puno više.

“Mi ne dodajemo platforme za bušenje i ne vidim da itko drugi dodaje platforme”, rekao je za FT Scott Sheffield, izvršni direktor Pioneer Natural Resources, jednog od najvećih proizvođača nafte u SAD-u. Prema izvješću, ukupni broj operativnih naftnih platformi u SAD-u nije porastao tjednima, dok je produktivnost onih u pogonu pala.

Štoviše, unatoč nedavnim pozivima iz Washingtona industriji škriljevca da poveća proizvodnju kako bi snizila cijene na crpkama kod kuće, stručnjaci kažu da ulagači to vjerojatno neće dopustiti. “Ulagači općenito ne žele da tvrtke iz škriljevca slijede model rasta… Dostupnost kapitala je izuzetno ograničena”, citiran je Ben Dell, izvršni direktor privatne dioničke grupe Kimmeridge Energy. Drugim riječima, ne postoji način da budemo sigurni da će cijene ostati dovoljno dugo da nadoknade trošak bušenja novih bušotina.

euNaftaPlinSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zgubidan
1 godina prije

ma nema potrebe da nas itko spašava..evo ja prvi dajem cijelu plaću ako treba samo da mi zaštitimo svoje slobode i svoju “demokraciju” u ovoj prčiji od EU..

Tupko Glupko
1 godina prije

“Naša proizvodnja je takva kakva je. Ne dolazi nikakvo spašavanje, ni na strani nafte, ni na strani plina.”
“Mi ne dodajemo platforme za bušenje i ne vidim da itko drugi dodaje platforme.”

Ne da nećete dobiti više iz države izuzetnih, nego i manje – podsjećam na havariju najvećeg američkog izvoznog pogona za proizvodnju ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Freeportu u lipnju prošle godine, vratit će se na stare kapacitete tek u ožujku sljedeće godine.
Prije havarije je oko 70 posto mjesečnih zaliha Freeporta išlo u Europsku uniju i Britaniju.

Kako je jednostavno raditi budalama njemačke političare na vlasti (Sveto Trojstvo njemačke “semafor” koalicije SPD-FDP-Zeleni) već godinu dana, to je nevjerojatno.

SPD je prije vladao sa Merkelinim CDU, a onda je njemački narod rekao svoje.
Zbog čega svi narodi Europske Unije sada jedu vnago.

darijoman
1 godina prije

Prvo ćemo malo prčkati, pa malo spašavati pa sad nam nešto ide. Tako mi taj američki narativ djeluje. Europa je se pretvorila u Titanik

LZN
1 godina prije

Zašto bi SADisti eu spašavali kad su joj namjerno i uvalili…..
Sjetite se samo na NS2.
Master plan: razbijanje rusije i sjebati eu….ovo drugo su već ostvarili. dok će ono prvo ići malo teže.

Nekoime
1 godina prije

Zašto bi ih spašavali od krize koju je Amerika i izazvala?

borjana
1 godina prije

“Ne dolazi nikakvo spašavanje, ni na strani nafte, ni na strani plina…”
Tako je, tako pravi državnici govore, koji točno znaju šta hoće i šta žele.

Ljubomorna sam na amere, šta oni imaju prave državnike, a mi tovare.
Zajedno ste jači, zato tovari svih eu zemalja – ujedinite se i primaknite jedni drugima! More bit da vam bude malo toplije.
Narod će se već nekako snać. Priživili smo mi i gore…

none
1 godina prije

“unatoč nedavnim pozivima iz Washingtona industriji škriljevca da poveća proizvodnju” je čudna informacija s obzirom na to da se pisalo kako Biden ne dozvoljava izdavanje novih Fracking dozvola a pokušava zatvoriti i aktivne.. što je istina?

Ako j' zima nije lav
1 godina prije

Ne razumijem, zašto bi USA spasavala EU?! Pa oni su ih i gurnuli u taj pakao.

bruegel the elder
1 godina prije

Ali,možete kupiti naše bombe i rakete……i dobro se grijati cijelu zimu….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI