‘SAD nema snage i pameti u obračunu sa nezavisnim zemljama’

Sjeverna Koreja i SAD
32 komentara

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje optužio je SAD za “nepravedno i nečuveno neprijateljstvo” prema Pjongjangu i Moskvi, rekavši da to pokazuje hegemonistički mentalitet Washingtona zasnovan na logici hladnog rata.

“Nenamjerno odbojnost SAD prema odnosima Sjeverne Koreje i Rusije samo otkriva da im nedostaje snage i pameti u obračunu s antiimperijalističkim nezavisnim zemljama”, rekao je Im Chon Il u izjavi u nedjelju.

Bezbjednosni savez između SAD-a, Južne Koreje i Japana – kao i vojnog bloka NATO-a predvođenog Washingtonom – su “subjeti slični raku koji ugrožavaju međunarodni poredak”, tvrdi diplomata, opisujući NATO kao “mozak ukrajinske krize”. ”

Im je dalje rekao da su odnosi između Sjeverne Koreje i Rusije dostigli ” visinu razvoja” zbog akcija SAD-a i njihovih saveznika, koji su “otišli do krajnosti u svojim konfrontacijskim i podjelnim potezima za stjecanje hegemonije”.

Sjeverna Koreja namjerava dalje jačati svoje veze s Rusijom i drugim ” nezavisnim suverenim zemljama” kako bi “odvratila vojnu prijetnju imperijalista… i čvrsto branila mir i sigurnost na Korejskom poluostrvu i u ostatku svijeta” , insistirao je diplomata.

Prošlog mjeseca, sjevernokorejski lider Kim Jong-un proveo je skoro nedelju dana u Rusiji, stigavši ​​na Daleki istok te zemlje vozom. Tokom posete, sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ministrom odbrane Sergejem Šojguom i drugim zvaničnicima. Između ostalog, Kim je obišao kosmodrom Vostočni, pregledao postrojenje vojne i civilne avijacije, te su mu pokazali ruske strateške bombardere i borbene avione koji imaju nuklearne sposobnosti, uključujući i avion MiG-31 naoružan hipersoničnom raketom Kinzhal.

Posjeta je izazvala ozbiljnu zabrinutost u Seulu i Washingtonu, a južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol tvrdi da je “vojna saradnja između Sjeverne Koreje i Rusije nezakonita i nepravedna jer je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i raznim drugim međunarodnim sankcijama”.

Slične komentare dali su i američki zvaničnici, koji su također spekulirali da su Putin i Kim razgovarali o isporuci granata od strane Sjeverne Koreje Rusiji usred sukoba u Ukrajini. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby upozorio je da ako Moskva i Pjongjang budu “odlučili da krenu naprijed s nekom vrstom sporazuma o oružju, pa, očigledno ćemo poduzeti mjeru toga i pozabaviti se na odgovarajući način”.

Putin je prošlog mjeseca rekao da Rusija namjerava izgraditi “dobrosusjedske odnose” sa Sjevernom Korejom. “Mi nikada ništa ne kršimo i u ovom slučaju ne planiramo ništa da prekršimo”, rekao je ruski lider, pozivajući se na tvrdnje da je saradnja Moskve i Pjongjanga kršenje sankcija UN-a Severnoj Koreji. Nije bilo reči o potpisivanju ugovora o oružju tokom Kimove posete Rusiji, bilo od strane Moskve ili Pjongjanga.

PjongjangSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Pa i nemaju.

borjana
6 mjeseci prije

Mater nas je rodila kod staroga placa,
ćim smo oči otvorili za ❤️Hajduk smo bili,
odmah su nas tamo motali u bilo,
to je naša povist, tako je to bilo.

❤️Hajduk živi vječno, šta bilo da bilo!!!❤️

eks
6 mjeseci prije

USA je imperija laži i zla

goran
6 mjeseci prije

joj joj joj joj pun kurac mi je više i amerike i njihovih vazala.
južna koreja ima obzira srati da je nepošteno da sjeverna koreja suradjulje sa rusijom,ali je zato jako pošteno da južna suradjulje sa amerikom,bravo licemjerna govna.
nadam se stvarno da če rusija dobro naouružati sjev korejutako kad počne rat i u koreji vidjet čemo čije oružlje je bolje,američko ili rusko,a svi znamo čije je bolje.

Yugo 45 neregistrovan
6 mjeseci prije

Molio bih redakciju portala da ne izbjegavaju”DOMAĆE” teme,bolje je po nas sviju da ih obradi Logično nego “fini i objektivni portali”.
Događaju se stvari koje su očito uvod u novo stanje,ima tu i dobrih komentatora koji će možda malo i dati svoje gledište drugačije od uredničkog ali dobit će i odgovore kroz komentare.
Hvala
Vjerni čitatelj portala

Zoro
6 mjeseci prije

bjesomučno naouružavat ukrajinu i držati lekcije Sjevernoj Koreji da ne smije slati oružje Rusiji je drskost do neba, drskost bez presedana. ma šta oni sebi umišljaju da mogu raditi šta požele a drugima će oni diktirat, hau jes nou
malo sutra anglosaksi, ako ste izabrani od koga (izabrana nacija posebna kako sebi tepaju) onda je to od samog sotone, a to nije za dobre ciljeve
veseli šta bi prije 30 godina oni to riješavali napadom i bombardiranjem, sada ne smiju, odnos snaga se prominija, rizikovali bi i svoj poraz i sam opstanak zato cvikaju
a Rusija mi nije jasna sa tim međunarodnim pravom, anglosaksi su ga pokopali, mrtvo je, mrtvaci su pod zemljom ne vračaju se, surađuj sa prijateljima naoružavaj se i ne osvrći se na ništa
a još kad anglosaksi počmu govorit o međunarodnom pravu to već postaje nepodnošljivo zajeb…nje u zdrav mozak

Bruno
6 mjeseci prije

52milijuna Južnokoreaca, 330 milijuna Amerikanaca i 125 milijuna Japanaca i njih će napasti 25 milijuna Sjevernokoreanaca. Zamislimo jednog čovjeka koji iz čista mira napadne dvadeset grdosija izuzetno obučenih . Nešto mi ta priča ne drži vodu. Ako se ove hijene boje Sjevernokorjaca, nešto je trulo u državama zapada. Isto tako im je prijetnja Rusija. Jedan na sedam. Normalan čovjek, zdravog razuma nikada neće napasti sedam malih japanaca, a kamo li 7 grdosija. Zna se tko je prijetnja.

Bruno
6 mjeseci prije

Ma puši li neko ovu američku spiku. Južna KOreja ne smije prodavati Rusima ni dijabole za zračnu pušku, ali mi smojemo prodati sve vrste naoružanja uključujući i nuklearno. Zar stvarno misle da je narod glup. Osim Plenkovića, Radmana i Banožića.

Prediktivno programiranje uma
6 mjeseci prije

…preko američkih filmova a i ostalih masmedija najlakše se razaznaje u realno gledano – bezumnom odobravanju da SAD radi 100 puta gore šta nitko drugi ne smije.
Jer su kroz filmove – svima u svaku sivu ćeliju mozga uklesane bezbrojne scene kako neki američki vojnik/narednik/general/političar/analitičar/junak… ima pravo napraviti potrebno ds spasi ameriku/poredak/svijet/čovječanstvo od svega drugoga šta nije u skladu s američkim narativom.

Ko omađijani su ljudi…

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Svoje su na svjetskoj sceni odigrali ! Niti prvi , niti poslednji ….

Гавран
6 mjeseci prije

Kada su napali Severnu Koreju uništili su 85% svih objekata. Kada je nestalo ciljeva unišili su brane. Piloti su se na kraju žalili da najveći deo vremena lete tražeći neki metu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI