SAD neodlučne u vezi pridruživanja operativnoj skupini za Crveno more

Americki ratni brod
18 komentara

Nekoliko pripadnika predvođenih SAD-om za zaštitu brodova od napada Hutija tek treba potvrditi svoje sudjelovanje, izvještava agencija

Nekoliko američkih saveznika uskratilo je potporu pomorskoj koaliciji koja ima za cilj zaštititi pomorske rute u Crvenom moru od napada Huti militanata u Jemenu, izvijestio je Reuters. Kada je Bidenova administracija ranije ovog mjeseca najavila radnu skupinu od 20 zemalja, tražila je čvrst međunarodni odgovor na akcije Hutija, ali do sada je samo 12 zemalja potvrdilo svoje sudjelovanje u tim naporima, izvijestila je novinska agencija u četvrtak. Dva saveznika SAD-a u EU-u, Španjolska i Italija, koje su na kraju imenovane sudionicima operacije ”Prosperity Guardian”, od tada su se distancirali od radne skupine.

Madrid je inzistirao na tome da će sudjelovati samo u misijama pod vodstvom NATO-a ili operacijama koje koordinira EU. “Nećemo jednostrano sudjelovati u operaciji na Crvenom moru”, rečeno je. Rim je potvrdio da šalje ratni brod na to područje, ali je naglasio da je to na zahtjev talijanskih brodovlasnika, a ne u sklopu operacije ”Prosperity Guardian”.

“Nespremnost nekih američkih saveznika na suradnju djelomično odražava pukotine nastale sukobom u Gazi”, navodi Reuters.

Washington nastavlja podržavati izraelsku vojnu operaciju u palestinskoj enklavi, unatoč sve većoj međunarodnoj kritici izraelskog bombardiranja, u kojem je više od 21.000 Palestinaca ubijeno, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

Huti, koji kontroliraju veliki dio jemenskog teritorija, uključujući glavni grad Sanu, rekli su da će gađati plovila povezana s Izraelom, kao odgovor na izraelske zračne napade i kopnenu invaziju na Gazu. Od 19. studenog desetak brodova je napadnuto ili oteto duž prometne rute. Crveno more je ulazna točka za brodove koji koriste Sueski kanal, kroz koji prolazi oko 12% svjetske trgovine, prema Američkom pomorskom institutu. Glasnogovornik Huta Mohammed Abdulsalam rekao je ranije da “koalicija koju je formirala Amerika štiti Izrael i militarizira more bez ikakvog opravdanja”, dodajući da neće moći spriječiti skupinu u gađanju brodova koji idu prema Izraelu.

Središnje zapovjedništvo SAD-a objavilo je kasno u četvrtak da je razarač američke mornarice s navođenim projektilima oborio bespilotnu letjelicu i protubrodsku balističku raketu koje su ispalili Huti. Nijedan od 18 brodova koji su bili u tom području nije oštećen u incidentu, dodaje se.

HutiJemenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Svi se boje Hutija.

Kopf
4 mjeseci prije

Operacija Prosperitet koje sprdanje s jezikom

tihobl
4 mjeseci prije

A sta bi sa slanjem brodova da stite crnomorski koridor do Odese?

Nekoime
4 mjeseci prije

Protiv strašne vojne velesile kao što su Houtiji, ipak se mora okupiti koalicija od najmanje 35 članica. Navodno su sandale počeli praviti od autoguma ruske proizvodnje, što izaziva još veći pritisak na USA. U redovima Houtija zapažene su i ruske borbene lopate,Kramp-1, koje bi mogle izazvati značajne žrtve u redovima koalicijskih snaga. Ursula je blokirala izvoz veš mašina iz EU, u nadi da još nije prekasno. Kanada se pridružila sankcijama na izvoz zimskih jakni i opreme za čišćenje snijega u Yemen.

Red Dog
4 mjeseci prije

Propadaju svi planovi jenkija.
Bliski Istok su trebali patrolirati Saudijska Arabija i Izrael. Propalo. Evropu EU. Propalo.
Da bi se oni mogli koncentrisati na Kinu. Trebalo ju je gusiti blokadom Hormuza. Dok Kina prima koliko hoce nafte iz Rusije, a sad mogu huti i Iran blokirati Hormuz – troskovi koji ce se prebaciti na vec napacene zapadne konzumente. A ljuti konzumenti imaju tendenciju da se bune.
Tacka broj 1 u prirucniku za Obojene: Sjebi im ekonomiju…
Sad se kuva zapadna zaba.

Red Dog
4 mjeseci prije

Vratite ocenjivanje da mogu lajkovati ljudima postove jer zbore pametno.

Bruno
4 mjeseci prije

Pa što sami ne napadnu Hute? Oni šire demokraciju i štite svijet. Pa nije valjda da se najjača sila boji bosonogih Huta?

Nenad
4 mjeseci prije

Najnovije vijesti::: Husi to jest Jemenci-čitaj ponos svakog normalnog gradjanina svijeta-pogodili Danski brod koji je čuvala tzv koaliciju (naravno nakon nekoliko upozorenja da se neće tolerirati one koji su u službi proklete sotonističke zločinačke terorističke GAMADI) i tako ponizili Amerikance. Od svih spomenutih članova tzv koalicije jedino USA i nekad V. Britanija (a sad mala) su ostali u koaliciji ili su se prihvatili nemoguće misije🤣🤣🤣

HEKPCT
4 mjeseci prije

Šta ono beše s koalicijom protiv Nigera? Hm, da…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI