SAD obećavaju rat članicama NATO na „istočnom krilu“

vjezbe vojske SAD i clanica NATO
27 komentara

SAD neće slati trupe u sukob između Rusije i Ukrajine, rekao je Washington uoči sastanka američkog predsjednika Joe Bidena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u četvrtak.

Međutim, Washington je obećao da je spreman da „ojača“ članove svog vojnog bloka NATO.

„Ne znamo da li je Putin donio odluku o daljoj vojnoj eskalaciji u Ukrajini, ali znamo da on postavlja kapacitete da se uključi u takvu eskalaciju ukoliko odluči da to učini“, rekao je visoki zvaničnik Bidenove administracije novinarima u ponedjeljak, navodi Reuters.

SAD ne traže scenario u kojem bi njihova vojska bila korištena u sukobu između Moskve i Kijeva, ali bi bile “spremne da ojačaju saveznike na istočnom krilu NATO”, rekao je zvaničnik. Kremlj je odbacio ideju da se ruske trupe spremaju za „invaziju“ na Ukrajinu, repliciranu u mejnstrim medijima u posljednjih nekoliko dana.

Biden namjerava da kaže Putinu da će biti „veoma jasnih žrtava“ ako Rusija napadne Ukrajinu, dodao je zvaničnik. Takođe je otkriveno da će američki državni sekretar Anthony Blinken razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim prije telefonskog razgovora sa Putinom, a poslije toga će ga pozvati i sam Biden.

Moskva je odbacila tvrdnje američkih obavještajnih službi da se Rusija sprema da napadne Ukrajinu krajem januara kao „lažne vesti“.

„Vidimo mnogo lažnih vijesti o navodno planiranoj ‘agresiji’ Rusije na Ukrajinu“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RT u ekskluzivnom intervjuu uoči predsjedničkog telefonskog razgovora.

„Vidimo da NATO pokazuje krajnje neprijateljski stav, čujemo retoriku generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, retoriku raznih predstavnika SAD, koji kažu da NATO može i da će raditi šta hoće i da ne priznaje nijednu od ruskih „ crvenih linija“, dodao je Peskov.

U međuvremenu, primijetio je, ne postoji nijedna riječ upozorenja sa Zapada Ukrajini da ne pokušava silom da riješi spor u dvije istočne pokrajine.

Dvije samoproglašene republike Donbasa, Donjeck i Lugansk, odvojile su se od Ukrajine nakon puča koji je podržavao Zapad, kojim su odbacile vladu u Kijevu u februaru 2014. Sljedećeg mjeseca, Krimljani su na referendumu glasali za otcjepljenje od Ukrajine i ponovno priključenje Rusiji. Referendum nisu priznale UN.

NATOrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jery
2 godine prije

Čuj nebuloze senilnog kretena! Ojacat če istočni blok. Opet guraju u pogrom druge! Pa do kada če ti narodi na istoku Evrope nasjedati jebenim imperijalistom. Imperijalisti bi, ali previše puta do sada su se napusili k…. u ratu na istoku!

Dokurčilomi
2 godine prije

Rat je najveća zarada američana i bez njega im je jako tanka kasica prasica. Pa gospodo imate izbor. Da li ćete slati svoju djecu u rat kako bi američani zaradili i živjeli svoj američki san na grbači drugih.

Zozo
2 godine prije

Opet odvratni amerikenjci provode svoju “demokraciju”.O Bože gdje si da uništiš ovo zlo?!

Marko
2 godine prije

kaze moj necak, natovac, bit ce novaca…hahahaha

grom iz vedra neba
2 godine prije

Sve se svodi na to da li je marionetsko vodstvo ukrajinskog naroda spremno da s*ebe svoj narod za interese drugih. Kao i vodstva NATO banana država.

Poznavalac prilika
2 godine prije

Amerikanci su odlučni braniti demokraciju u istočnoj Europi do zadnjeg Poljaka, Ukrajinca, Litvanca…

švejk
2 godine prije

am. hoče u rat odvesti eu

Ivan Grozni
2 godine prije

Rat je uskoro moguć ne na istočnom već na zapadnom o južnom krilu Jamerike.

Japanac
2 godine prije

Američka demokracija: Slomim ti noge i ruke i onda te lijećim tvojim novcem koji ćeš platiti prodajom sopstvene kuće…. živjela demokracija

Nena
2 godine prije

Najbolja analiza koju sam dosad procitala…

2 godine prije

“Kurtona ne bude isla po planu (a ne ide ocito!) – iskoristice STARU i oprobanu strategiju za gojime… “Geopolitiku” – tj RAT…” Pisao sam već o ovome, ali nije zgoreg ponoviti. Da ne ide po planu, dokaz je i Swe. Kada je nedavno premijer neočekivano dao otkaz na sve funkcije, rekao sam da haos dolazi i ovdje. Ko je došao? Njegova ministrica finansija koja je odmah, juče, krenula kao i ostale žene premjerke. Zašto, ako je 85% odraslih vakcinisano, ako je ovaj omikron dokazano ništa? Znači, nešto im ne ide po planu. Demostracije posvuda…čini mi se da, uprkos svemu, ljudi sve više počinju sabirati 2 i 2. I već smo pisali o tome… Sada bi trebala geopolitika vaditi stvar, prije nego mase skuže i ostalo, naime da postoje i veće glavuše za odstrijel. Ove male, ala stožeraške, glavuše će lako pustiti niz vodu, ali, ako uvide da se mase neće zadovoljiti… Čitaj više »

Karma
2 godine prije

KABALA VAM OBECAJE VELIKO KLANJE I MASAKR ZA GOYIMSKE PRAZNIKE. DIVNO KOJU PRICU SLAVENI PUSE.
NEKOLIKO MENTALNO BOLESNIH FAMILIJA UZ TO SLJEDBENICI OKULTNE SEKTE GAZE CIJELI SVIJET.
AFRIKO NEDAJ SE.

Гавран
2 godine prije

Ovima na fotki treba egzoskelet ili invalidska kolica da bi potrčali pod punom opremom.

Mark
2 godine prije

Ako Rusija napadne Ukrajinu raspasti će se NATO- u EU- razbjezati ce se EU drzave koo misevi, a onda ce lagano poceti i raspad EU na žalost, uništiiše EU birokrati za osobne interese. odnosno svi će gledati samo svoju guzicu kao i pri pojavi pandemije!

Uno
2 godine prije

“Ipak, najvažniji je novac. On čini skoro sve. Novac je vlast, snaga. Ko ima novca ima oružje. Najsavremenije. Ima najamnu armiju, novac podčinjava medije, a oni izvrću ludosti narodnu stoku. Podkupljivaćemo potrebne ljude i ubijati nepokorne. Sve će rešiti kapital i vlast. U ovome niko nije bolji od nas. Zato nijedan slovenski narod neće imati svoj novac, jer mi nećemo dati da imaju. Mi neizmerno mrzimo Slovene i ta mržnja nam daje snagu da im se smejemo u lice, da imamo vaše poverenje, da se družimo i rukujemo s njima, da pokazujemo kako smo “zabrinuti” za njih i njihovu decu, posebno unuke i praunuke, koji se nikada neće pojaviti. Učinićemo Slovene poslušnima, jer ih neće ostati više od 40 do 45 miliona.”

M.M. Šneerson

Hercegovac
2 godine prije

Svaka ti je na mistu👍

Max
2 godine prije

NATO ŽEli rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI