SAD odbijaju da ukinu oznaku prijetnje za kinesku tehnološku kompaniju ZTE

ZTE
7 komentara

Odbijen je zahtjev kineske softverske kompanije ZTE da se oslobodi američke oznake nacionalne bezbjednosti, navodi se u saopštenju Federalne komisije za komunikacije (FCC).

FCC je u junu objavio da je zvanično označio ZTE i kinesku kompaniju Huawei Technologies Co kao prijetnje nakon što je u avgustu 2018. godine američki predsjednik Donald Trump potpisao ukaz kojim je američkim odjeljenjima zabranjeno korištenje mrežne opreme koju su proizveli Huawei i ZTE iz razloga nacionalne bezbjednosti.

„Biro za javnu bezbjednost i unutrašnju bezbjednost Savezne komisije za komunikacije odbio je danas peticiju za preispitivanje naredbe Biroa od 30. juna 2020. kojom se ZTE proglašava kompanijom koja predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti za integritet komunikacionih mreža ili lanac snabdjevanja komunikacijama“, FCC je rekao u utorak. „Nakon pregleda zapisnika, Biro nije našao osnovu za ponovno razmatranje“.

Kao rezultat, FCC fond za univerzalne usluge od 8,3 milijarde dolara godišnje ne može se koristiti za kupovinu, pribavljanje, održavanje, poboljšanje, modifikovanje ili na bilo koji drugi način podržavanje bilo koje opreme ili usluga koje proizvodi ili pruža ZTE, kao ni njegove matične kompanije, pridružene kompanije i podružnice, dodaje se u saopštenju.

Washington je uvjerio nekoliko evropskih zemalja da Huawei navodno sarađuje sa kineskom vladom, pošto su naknadno zabranili 5G tehnološkom gigantu državne ugovore, pozivajući se na strah od špijunaže i druge rizike po nacionalnu bezbjednost. Isto tako, vlada Velike Britanije rekla je da će 5G mreže u zemlji biti bez Huaweija od januara 2021. do kraja 2027. godine.

FCC će glasati 10. decembra o pravilima koja pomažu prevoznicima da uklone i zamijene nepouzdanu opremu iz mreža.

kinaSADZTE
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Vrhunac despotskog režima je kada se više i ne trudi predočiti bilo kakve dokaze nego grubom silom provodi svoje planove i ispunjava vlastite interese.

davor3
3 godine prije

Prema švedskoj vladi, nacionalni regulator telekomunikacija, PTS, dao je tvrtkama koje sudjeluju u dražbi spektra sljedećeg mjeseca rok do 1. siječnja 2025. godine da uklone Huawei i ZTE opremu iz postojeće infrastrukture.

PTS je dodao da je njegova odluka uslijedila po savjetima oružanih snaga i sigurnosnih službi zemlje, koje su Kinu opisale kao “jednu od najvećih prijetnji Švedskoj”.

U srpnju je Britanija naredila da se Huawei oprema potpuno očisti iz svoje 5G mreže do 2027. godine, postavši jedna od prvih europskih zemalja koja je to učinila.

Novak
3 godine prije

Globalizam je ‘dobar” samo onda kad americke kompanije vodu, cim pocmu da gube vodstvo, Amerika poseze – i prisiljava svoje vazale da krenu – u protektionizam.

Joe
3 godine prije

Kad je drug Zoka u pitanju, možda bi bilo dobro pogledati jedan stari film (mislim da se zvao “Telefon”) sa Charlesom Bronsonom u glavnoj ulozi…, isto vrijedi i za sve podguzne briselske muhe…

Max
3 godine prije

A dotad oni špijuniraju čitav svijet..

Alex
3 godine prije

Još samo kineske prostitutke nisu pod embargom… ostali…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI