SAD ohrabruju terorističke akte protiv Rusije

Anatolij Antonov
12 komentara

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov upozorio je na buduće ukrajinske napade na poluostrvo Krim, insistirajući da će njegova zemlja odgovoriti na snazi ​​nakon što je Washington sugerirao da bi Kijev mogao upotrijebiti svoje zapadno oružje za napad na regiju.

Upitan da prokomentariše nedavne primjedbe glasnogovornika američkog State Departmenta Neda Pricea, koji je insistirao da je Krim i dalje ukrajinska teritorija uprkos ruskoj kontroli nad tim područjem veći dio decenije, Antonov je upozorio na “militantnu” retoriku Sjedinjenih Država, rekavši da je to samo rizikuje dalju eskalaciju.

“Stejt department, kroz tvrdnje bez kontakta da je ‘Krim Ukrajina’ i da Oružane snage Ukrajine mogu koristiti američko oružje da zaštite svoju teritoriju, u suštini gura režim u Kijevu da izvrši terorističke napade u Rusiji . rekao je izaslanik u srijedu navečer. „Čuvši takve opaske iz Vašingtona, kriminalci u Kijevu će ponovo osetiti potpunu permisivnost. Rizici od eskalacije sukoba će se samo povećati.”

Tokom brifinga za novinare ranije u srijedu, Price je upitan o tome da li je Washington ikada postavio “ograničenja” ukrajinskim udarima, tvrdeći da SAD “naravno ne donose ciljane odluke u ime naših ukrajinskih partnera” i da “te odluke teku njima.” On je rekao da je Kijev slobodan da bira svoje mete, uključujući i Krim, za koji je tvrdio da je “Ukrajina” – ponavljajući odbijanje Vašingtona da prihvati polaganje prava Moskve na region.

Komentari glasnogovornika uslijedili su nakon izvještaja New York Timesa koji ukazuje da je Bijela kuća sve spremnija pomoći Kijevu da udari na poluostrvo, pozivajući se na brojne neimenovane američke zvaničnike. Predsjednik Joe Biden, međutim, navodno još uvijek odbija pružiti rakete dugog dometa potrebne za potpuni napad, umjesto toga nadajući se da bi lakše oružje i vozila mogli biti dovoljni za veliku kontraofanzivu.

Antonov je dalje rekao da nikakva zapadna pomoć neće zaustaviti vojnu operaciju Moskve, tvrdeći da ćemo „uništiti svako oružje koje režimu Zelenskog isporuče ili Sjedinjene Države ili NATO“.

“Da li je ikome drugome zaista neshvatljivo da će upumpavanje oružja u Ukrajinu, bilo da se radi o američkoj ili drugim zemljama NATO-a, samo dovesti do povećanja civilnih žrtava i stvoriti dodatne poteškoće u bivšoj sovjetskoj republici?” dodao je.

Na Krimu je održan referendum za ponovno ujedinjenje sa Rusijom 2014. godine, nakon ukrajinske revolucije na Evromajdanu i svrgavanja izabranog lidera zemlje Viktora Janukoviča. Region je istorijski ruska teritorija i služio je kao štab moskovske Crnomorske flote od kasnog 18. veka, iako je pod sovjetskom vlašću prebačen pod administrativnu kontrolu Kijeva 1954. godine. Zajedno sa Vašingtonom, zapadni pristalice Ukrajine odbili su da priznaju rusku kontrolu nad poluostrvom.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

U riolomatiji je bitan reciprocitet.
Mogu rusi uzvratiti po okupiranom Kraljevstvu Havaji.

Max
1 godina prije

Prošli put su ih Rusi vratili u 19 stoljeće.

Lucija, prva
1 godina prije

“OBUKS – osoba bitno umanjenih kognitivnih sposobnosti – osobu karakterizira ukrofilstvo, ovisnost o iglama i nedostatak osobne higijene.

Do veljače ’22-e obukse je karakteriziralo covidiotstvo, maskerstvo i multi vakserstvo … tvrde najnonovija istraživanja iz oblasti psihopatologije.
Poželjno izbjegavati svati kontakt sa obuksima a u slučaju da to nije moguće onda ih treba ignorirati, prditi i/ili pljuvati u njihovom smjeru te pozvati šintere ako se uoči veći broj obuksa na jednom mjestu.

Bog nam svima pomogao”.

😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Lucija, prva
1 godina prije

“Emmanuel Todd. Speaking to Le Figaro last week, the anthropologist and historian claimed that, contrary to the prevailing idea that Russia has more to lose than its liberal opponents, the West, too, has entered into an “existential” conflict.  “It’s obvious that the [Ukraine] conflict, which started as a limited territorial war and escalated to a global economic confrontation between the whole of the West on the one hand and Russia and China on the other hand, has become a world war,” Todd told the French newspaper. He acknowledged that Vladimir Putin had made a miscalculation at the beginning of the conflict, assuming that Ukraine would roll over at the first sign of aggression, but made clear that Russia has itself exceeded expectations, including those of its own people, who “did not anticipate” that they would be able to withstand economic pressure from NATO.  Todd, who has in the past been critical of the western… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Zasto bi vrijedile granice ustanovljene 1990? Zasto ne bi vrijedile one prije nego je Krim pripojen Ukrajini, bespravno, na osnovu akta predsjednika? Ameri nece da shvate, prije ce doci do atomskog holokausta, nego sto ce se Rusi odreci Krima. Cijeli poluotok je izbusen bazama za podmornice, brodove i avione. Predati to NATO-u, je jednako samoubojstvu. Taj film nece gledati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI