SAD optužuju jedinice izraelske vojske za kršenje ljudskih prava

IDF napad na bolnicu u Gazi
9 komentara

Američka vlada je utvrdila da je najmanje pet izraelskih sigurnosnih jedinica počinilo gruba kršenja ljudskih prava prije posljednjeg rata s Hamasom, ali Washington ne planira uvesti sankcije ili ograničiti vojnu pomoć zapadnom Jerusalemu.

Saopštenje od ponedjeljka je prvi put da je Washington iznio takve optužbe protiv izraelskih trupa. Sve optužbe potiču iz incidenata koji su se dogodili mnogo prije početka rata između Izraela i Hamasa prošlog oktobra. Većina incidenata dogodila se na Zapadnoj obali, a nijedan nije uključivao pojas Gaze.

Sve izraelske jedinice i dalje ispunjavaju uslove za američku pomoć, uprkos zakonu koji zabranjuje SAD-u pružanje oružja ili druge pomoći grupama za koje se utvrdi da su počinile kršenje ljudskih prava. Bidenova administracija ostaje u skladu s takozvanim Leahyjevim zakonom jer je Izrael poduzeo mjere protiv većine jedinica optuženih za nedjela, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel novinarima u Washingtonu, ne navodeći imena jedinica.

„Četiri od ovih jedinica su efikasno sanirale ove prekršaje, što očekujemo od partnera“, rekao je on. Što se tiče pete jedinice, portparol je rekao da se američki zvaničnici konsultuju sa svojim izraelskim kolegama o rješavanju ovih zloupotreba. „Uključujemo se s njima u proces i donijet ćemo konačnu odluku kada je u pitanju ta jedinica kada taj proces bude završen.”

Stejt department nije ponudio informacije o tome koje akcije je preduzela izraelska vlada.

Upitan zašto je odjel čekao deset dana da otkrije svoje nalaze protiv Izraela, Patel je naveo “proces koji je u toku”. Dodao je: “Ako se u bilo kojem trenutku utvrdi da su napori na sanaciji ili slične stvari u suprotnosti sa standardima koje pronađemo, naravno da će postojati ograničenje primjenjive pomoći SAD-a. Namjeravamo da budemo uprava koja će se pridržavati propisanih zakona.”

Izvještaji medija navode da su zlostavljanja uključivala “vansudska ubistva” od strane izraelske granične policije, kao i mučenje i silovanje. Drugi slučaj se odnosio na starijeg palestinskog Amerikanca koji je umro nakon što je bio vezan i zapušen na kontrolnom punktu na Zapadnoj obali. Bataljon uključen u taj incident, Netzah Yehuda, formiran je 1999. godine za smještaj ultraortodoksnih Jevreja i drugih vjerskih nacionalista u izraelskoj vojsci. Prebačen je na Golansku visoravan sa Zapadne obale 2022.

Izraelske snage našle su se pod pojačanim međunarodnim nadzorom usred trenutnog sukoba u Gazi, u kojem je poginulo više od 34.000 Palestinaca, prema vlastima Gaze. Međunarodni sud pravde donio je presudu u januaru u kojoj se kaže da je “vjerovatno” da su izraelske snage počinile djela genocida u Gazi.

Nakon izvještaja da se američki državni sekretar Antony Blinken sprema objaviti sankcije zbog kršenja prava koje je počinio Netzah Yehuda, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da bi bio “vrhunac apsurda” kazniti snage zapadnog Jerusalema u vrijeme kada su ” borba protiv terorističkih čudovišta.”

gazaIDFSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
17 dana prije

😂😂😂 DA DAAA MOŠŠ MOSLIT

tuf
17 dana prije

Ovim prividnim istragama valjda žele napraviti kontrabalans međunarodnom kaznenom sudu.
Kao, ne treba nam ICC, vidite da mi detektiramo ‘nepravilnosti’ i izraelci ih rješavaju. U praksi s mjesec-dva suspenzije, nakon čega slijedi nagrada. Tko će od tih zlotvora strpati svoju krvožednu životinju u kavez.
Možete biti sigurni da ako čak i ameri navode “gruba kršenja ljudskih prava” da se radi o najtežim i najkrvavijim zločinima koji potpuno sigurno uključuju djecu. Oni će skrivati detalje ali probajte zamisliti najgore od najgoreg i doći ćete otprilike na razinu na kojoj djeluju IDF i Mossad.
Pokušaj SAD-a da utječe na odluke međunarodnog kaznenog suda, da im otvoreno prijete i upozoravaju na posljedice, mora biti povod za konačni i jednosmjeran proces izopćenja te terorističke tvorevine iz međunarodne zajednice.

Bruno
17 dana prije

Ma ja. Za novine ,javno optužuju cioniste, a onda im nasamo šapnu, samo mrtav Palestinac je dobar palestinac. Već viđeno od američkog smeća.

Nenad
17 dana prije

Koje vrijeđanje zdravog razuma i čiste logike i koje mazanje očiju talmudviziranog mnoštva … dok ih KAO osuđuju u nastavku “osude” kažu da će i dalje oružjem snabdjevati te snage?!?! Izjave se ne bi postidjeo ni trajni pacijent klinike Vrapče

Max
17 dana prije

Farsa

Bato
17 dana prije

malo su palestinki silovali !!! dosta da neko dite baci kamen

Moe
15 dana prije

Američka vlada optužuje nekoga za nešto zlo?
O, kako veliko srce imaju, i boli ih svaka nepravda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI