SAD otvoreno priznaju da su digle u zrak Sjeverni tok

Sergej Lavrov
38 komentara

Američki zvaničnici u osnovi priznaju da su stajali iza sabotaže gasovoda Sjeverni tok, koja je izvršena kako bi se spriječilo približavanje Moskve i Berlina, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

„SAD su odlučile da mi previše dobro sarađujemo sa Nemačkom u poslednjih 20 ili 30 godina; ili bolje rečeno, Nijemci su previše dobro sarađivali s nama”, rekao je on u intervjuu objavljenom na web stranici Ministarstva vanjskih poslova u nedjelju.

” Moćni savez” zasnovan na ruskim energetskim resursima i njemačkoj tehnologiji “počeo je ugrožavati monopolski položaj mnogih američkih korporacija”, objasnio je Lavrov.

Dakle, Vašington je odlučio da uništi ovaj savez između Moskve i Berlina, i to “bukvalno” napadom na gasovode, koji su izgrađeni za dopremanje ruskog gasa u Evropu preko Nemačke, dodao je on.

“Američki zvaničnici u osnovi priznaju da su eksplozije koje su se dogodile u Sjevernom toku 1 i 2 bile njihovo djelo. Čak i sa radošću govore o tome”, naveo je ministar spoljnih poslova.

Lavrov je vjerovatno mislio na priznanje koje je dala podsekretarka američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland tokom saslušanja u Senatu krajem januara. „Ja sam, i mislim da je administracija, veoma zadovoljna što znam da je Severni tok 2 sada… komad metala na dnu mora“, rekla je tada.

„Podlost zapadnih političara je dobro poznata“, nastavio je Lavrov, sugerirajući da „plan, koji se sada sprovodi kroz ‘huškanje’ Ukrajine protiv Rusije i vođenje rata od strane čitavog Zapada protiv Rusije putem Ukrajine, predstavlja u velikoj mjeri usmjeren na sprječavanje novog približavanja Njemačke i Rusije.”

Komentari najvišeg ruskog diplomate dolaze samo nekoliko dana nakon što je legendarni američki istraživački novinar Seymour Hersh objavio bombaški izvještaj u kojem optužuje Washington za sabotiranje plinovoda Sjeverni tok prošle godine.

Prema upućenom izvoru koji je razgovarao s Hershom, ronioci američke mornarice su pod plaštom vježbe NATO-a još u junu 2022. postavili eksploziv na cjevovode u Baltičkom moru. One su detonirane krajem septembra, čime je ključna evropska energetska infrastruktura postala nefunkcionalna.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson demantirala je izvještaj novinara koji je dobio Pulitzerovu nagradu, nazvavši ga “potpuno lažnom i potpunom fikcijom”. Niko od visokih američkih zvaničnika nije ni komentarisao optužbe koje je iznio Hersh.

Ruske vlasti su mjesecima ukazivale na činjenicu da je jedina strana koja je imala koristi od uništenja Sjevernog toka bile SAD, koje su doživjele masovni porast isporuke skupljeg tečnog prirodnog gasa Evropi od eksplozija.

LavrovrusijaSADSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Jasno kao dan,to su uradili amerikanci jer samo oni imaju interes od toga.Pokusali su optuziti Ruse,ali eksplozije su bile u Nato teritorijalnim vodama gdje Rusi nemaju prilaz.To bi isto bilo da neko napravi kucu i zatim je zapali,nema logike.

Gjuro1977
1 godina prije

Amerika puca po šavovima

Šele
1 godina prije

Od vremena raspada Sovjetskog Saveza, od kako je stariji Bush govorio o novom svjetskom poretku, prošlo je tridesetak godina,tadašnji mladi globalni lideri su bili u srednjim godinama,što znači da su danas već omatorili,oni bi ipak ,pa skoro po svaku cijenu da za svog života ostvare svoje zamisli i planove,malo se bojim da su spremni na sve,pa i na genocid,atomski rat,geo oružje,da uspiju u naumu,jer kako ja vidim,koliko ova dešavanja pratim,sve se vrti oko 30tak poznati imena, koja se stalno pojavljuju

user
1 godina prije

gotova tema.
sad su vanzemaljci.

znači ovako:
2020: korona
2021: cepivo
2022: ukrajina
2023: vanzemaljci
2024: klimave promjene

Mila
1 godina prije

da li ih to čini terorističkom državom?

Max
1 godina prije

Jasno da jesu.

Ivan
1 godina prije

I kod nas se neki pretvaraju da ne znaju tko je AP.

Max
1 godina prije

Evo prije sat vremena kod nas bio potres . 4. 3 dobro smo i nema štete.

Kit
1 godina prije

Nije mi prošao komentar jučer na vijest o obaranju nlo-a, da dodam ovdje i usput da vas obavijestim da je i danas oboren još jedan balon/nlo/lopata/, i onaj potres u Turskoj-vijest i tamo mi nije prošao komentar je povezan sa ovom kometom, nikakav haarpung, čemeri, rusi i ostale teorije što su napisane ne piju vodu, odnosno potureno da se zametne trag uzroka, a vi si mislite nešto je od nabrojanog istina. Jer balon leti kao što vidite, a letit će još, a ameri će da ga “obaraju” “Da bit će balona! Danas je 6.2., a kometa ztf će proći i sutra i prekosutra i evenutalno 10.2. jer se putanja svaki dan pomjera prema istoku, pa tako odmiče od kontinetna čemerika, ALI vraća se u suprotnom smjeru, pa će opet letit preko kontinenta. Da ponovim bit će balona, kojeg autora, ko da je bitno, priča se puši pošteno baš iz razloga… Čitaj više »

Sardelino
1 godina prije

To je bila jednostavna matematika koju su svi dobronamjerni razumjeli. I znali.
Da će Njemačka tehnologija i nešto slabija ruska tehnologija ali sa moćnim ruskim resursima doći glave američkim težnjama za vladanje svijetom.
Nažalost, Njemačka vlast je iz bezrazložnog straha poklekla pred ispraznim američkim prijetnjama.

Ivan
1 godina prije

Cudi me da im Rusi jos nisu sprzili New York? Ja bih im to odmah ucinio za odmazdu..

nessy
1 godina prije

Najveca paranoja USA vladara je osovina Moskva-Berlin. Uz tehnologiju jednih, i resurse drugih, sve ostale svijetske sile padaju u drugu klasu. Ameri to nece dozvoliti, cijena nije u pitanju. A sto se priznanja tice, pa tko im sto moze? Bombardirati ih? Nema sanse. Suditi im? Isto tako. Neka se kurche dok jos mogu, moglo bi biti kratko.

tihobl
1 godina prije

Према информацијама медијског портала Вијести Црна Гора је Украјини послала укупно 226 лаких преносних ракетних ПВО система 9К32 “Стрела-2М”.
Укупна војна помоћ Црне Горе која је послана Украјини је еквивалента 10.62 милиона евра.

tihobl
1 godina prije

Кадиров:
Да смо почели бар са 20 одсто, онда ови градови који су тамо, сва њихова места где су распоређени, никог нигде не би остало.

Da nije Putin usao u igru sa 10% snaga jesenas bi se vratila “pandemija”. Ovako razvukao je igru sve do dolaska NLO.

Mate
1 godina prije

Koju sam ja stvoria averziju prema americi i zapadu da sam dobia ptsp prije nego sam pusku uzea

on nije relevantan vise
1 godina prije

Ovaj lik je dosao u Bosnu, sastao se s Dodikom u predgradju Sarajeva, kasnije dosao u predsjednistvo BiH gdje nije primljen, a onda se kao pokisli mis vratio u Rusiju sa poklonom od Dodika, koji mu je uvalio ukradenu ukrajinsku ikonu. Lik se tu isprofanisao i sebe obezvrijedio na svjetskoj politickoj sceni kada je ukradenu robu vratio Dodiku. Izvozase ga bosanske lole ko seosku mladu.

Klica
1 godina prije

Glavno da glupavi Svabe slave Ukrajinu i pisu da he rat Putinov. A idioti nisu ni svjesni koji su imbecili naivni i glupi

Ivan
1 godina prije

Amerika je najvece govno od tvorevine sazdane u lopovluku i pljacki..

hogar stršni
1 godina prije

e sad da je pameti između Njemačke i Rusije da započnu razgovor poprave sjeverni tok i počnu surađivati a Ukrajinu odkantaju. Ameri bi onda otvoreno započeli rat u Europi

dragi
1 godina prije

Valja nama južnim Slavenima gledati kako se izvući iz ovoga jer kad ovi krvopije budu padali to će biti za pamćenje.Sebe ćusmatreti privilegiranim ako doživim ovo epohalno taslačenje koje ih izvjesno čeka što bi oni i voljeli vjerojatno obzirom na sklonosti

Velimir
1 godina prije

Naravno da su ameri,usput su i potres izazvali koji nije prirodan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI