SAD planiraju pomoći u ”uništavanju” ruske flote

Ruska flota
20 komentara

Najviši ukrajinski savjetnik je tvrdio da Sjedinjene Države sastavljaju planove za potapanje ruskih ratnih brodova i ”uništenje’‘ svoje Crnomorske flote, nakon izvještaja da Washington nastoji da ukrajinskoj vojsci obezbijedi napredne protivbrodske rakete. Pentagon je odbacio optužbe.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko dao je  izjavu  na društvenim mrežama u četvrtak, rekavši da su sada u toku razgovori o tome kako bi SAD mogle pomoći da se razbije ruska blokada crnomorskih luka.

“SAD pripremaju plan za uništenje Crnomorske flote” , napisao je. “Efikasan rad Ukrajinaca na ruskim ratnim brodovima uvjerio je SAD da pripreme plan za deblokiranje luka. Razgovara se o isporuci moćnog protubrodskog oružja (Harpun i Naval Strike Missile dometa 250-300 km).

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi demantovao je tvrdnje kijevskog zvaničnika, rekavši tokom brifinga za štampu u petak  „Mogu vam definitivno reći da to nije istina“.

Geraščenko je citirao nedavni izvještaj Reutersa u kojem se navodi da je Bajdenova administracija “radila na stavljanju naprednih protivbrodskih projektila u ruke ukrajinskih boraca kako bi pomogla u porazu ruske pomorske blokade”, poimenuvši rakete Harpun i Naval Strike.

U izvještaju su, međutim, navedene neke prepreke u slanju takvog oružja u Kijev, uključujući “ograničenu dostupnost platformi za lansiranje Harpuna s obale”, s obzirom da se uglavnom radi o projektilima morskog baziranja. Neimenovani američki zvaničnici rekli su da Bijela kuća traži rješenje, uključujući “izvlačenje lansera s američkog broda”.

Kada su ga pitali o protivbrodskim projektilima, Kirby je rekao da neće “pretrčati odluke koje nisu donesene”.  On je istakao da su SAD “razgovarajući s Ukrajincima svaki dan”, dodajući da je američki ministar odbrane Lloyd Austin u petak razgovarao s ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom .

“Kada imamo odluke, dolazimo odmah ovdje i izdajemo saopštenje za javnost”, rekao je Kirby.

Prijavljene rasprave oko protivbrodske municije uslijedile su nakon medijskih izvještaja da je Washington možda pomogao ukrajinskim snagama da potopi ruski vodeći brod na Crnom moru – krstaricu s navođenim projektilima „Moskva“ – kod obale Odese prošlog mjeseca. Američki zvaničnici su odbacili te sugestije, a Kirby je izjavio da Kijev ima “osobne obavještajne sposobnosti za praćenje i gađanje ruskih mornaričkih brodova, kao što su to učinili u ovom slučaju”, te da američki obavještajni podaci nisu bili dostavljeni da pomognu u lociranju i napadu na brod.

Moskva je ponudila drugačiju verziju događaja, tvrdeći da je ”Moskva” potonula nakon što je požar izazvao eksploziju u magacinu za municiju, ali je potvrdila smrt jednog mornara i da se 27 drugih trenutno vodi kao nestalo u akciji otkako je brod izgubljen.

Iako američki zvaničnici tek treba da javno potvrde da li je protivbrodsko oružje predviđeno za Ukrajinu, američka vojna pomoć toj zemlji stalno je eskalirala od početka ruskog napada krajem februara. Nedavno usvajanje ogromnog novog paketa pomoći od 40 milijardi dolara dovelo je ukupnu pomoć SAD na skoro 54 milijarde dolara od marta. Hardver koji se trenutno obezbjeđuje uključuje protivtenkovske projektile Javelin, protivavionske Stingerse, artiljeriju dugog dometa, oklopna vozila, dronove, lako oružje i municiju i drugu opremu. Očekuje se da će najnoviji zakon o pomoći također obezbijediti  baterije za protivvazdušne rakete Patriot , uprkos prethodnim komentarima zvaničnika Pentagona koji su rekli da oružje nije na stolu.

“Nema rasprave o postavljanju baterije Patriot u Ukrajinu. Da biste to učinili, morate uključiti američke trupe da bi njime upravljale”, rekao je visoki zvaničnik odbrane medijima u martu. “To nije sistem s kojim su Ukrajinci upoznati i kao što smo jasno rekli, neće se boriti američke trupe u Ukrajini.”

Nejasno je šta se od tada promijenilo, a zvaničnici Bijele kuće i Ministarstva odbrane ponudili su nekoliko detalja o tome čije će snage upravljati baterijama Patriot ili tačnu lokaciju njihovog raspoređivanja tokom nedavnih brifinga.

OružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pero/stipe
1 godina prije

opet ukrainski mokri snovi 😉

Hiber
1 godina prije

Ameri javno pomazu ruskog neprijatelja ali to rusi nesmiju u cemu je fazon i koja je slabost rusa?

1 godina prije

Napisao ranije.
Eskalacije neče biti, jer u fazi tri, Ukrajina ostaje bez dostupa do mora.
More če moči gledati samo na TV.
Iz onog ostatka bit če najmanje 100km Ruske teritorije do Odese.
Pa neka onda razmišljaju, kako če švercovati američke protivbrodske rakete…

1 godina prije

eh,eh ta Amerikaaaa !
helou mister Mišo T.,brzo listaš web pa imam dojam da si nasljednik Z.Milić a pošto L.R. nije spomenuo zašto ga nema bi li ti šapnuo razlog,Naravno da je primjećena rasprava o nlo u SAD kongresu di je ova obrada u prilogu od vrsnog tragaoca za one koje zanima i odlične usporedbe tog istupa sa Lolek i Bolek a što očekivati od am.vojske………pa poneki će i vidjeti,čuti ali ..”Neki” nam napisaše ovu poruku:
-Čovjek će se uskoro suočiti sa nestankom svijeta kakvog poznaje.(viđeno 2013)
svježa vijest i obrada istog;
https://youtu.be/SlCKwuudiuE

1 godina prije

SAD planiraju pomoći u ”uništavanju”………………………..he,he a znate li o čemu je Buš lanuo svim državnicima pozvanim 2003 u Francuskoj….dobro promotrite moj prilog na snimku a to isto promatra i vatikanski lucifer iz Arizone i tvrdo šute…..jer “to” ima i naziv od kojeg se stišće i šupak ne samo srce……ma svašta se tamo …planira…..ali ima i taj A L I
gadan naslov ali koliko se istine ipak valja iza medijske zavjese…….a valja se oko glavnog igrača za Zemlju=S U N C E
PA EVO SVJEŽI SNIMAK AMATERA KOJI NUDI SVOJE SNIMKE….
https://storage.ning.com/topology/rest/1.0/file/get/10506106864?profile=original

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Mislim da će Rusi u tom slučaju poraditi na pretvaranju nosača aviona i podmornice. A to onda znači taj totalno rat kraj kojega je nema više Jamerike.

Mirko
1 godina prije

To je precedens, sad kad god budu Amerikanci ratovali Rusi mogu slobodno naoruzat npr. Irance, Hezbolah, Venezuelu…s naprednim sistemima, info etc.

Throne
1 godina prije

Gdje ima dima ima i vatre. Ma samo lazi i lazi od usa – isl demokratske vlasti.

Max
1 godina prije

A što će biti ako Rusija dade svoje napredne sustave npr Siriji Iranu S Koreji itd?

nessy
1 godina prije

Ova zapadna velikodusnost sa Javelinima, Stingerima i slicnim oruzjem, mogla bi zavrsiti kao sto je zavrsila u Afganistanu, nakon povlacenja Rusa. CIA ljudi su na trznici oruzja u Punjabu otkupljivali (po 50.000$) Stingere koje su prije podijelili talibanima. Stingeri su se pojavili na ‘slobodnom trzistu’, i bili su zabrinuti da i USA letjelice ne nastradaju. Po izvorima britanskih obavjestajaca, trecina oruzja isporucenog Ukrajini zavrsi, samo Bog zna gdje, dakle bilo kome tko je spreman odrijesiti kesu. Spektar potencijalnih kupaca je sirok, a malo tko od njih voli USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI