SAD pokušava obuzdati Kinu

Kina - Xi Jinping
121 komentar

Kineski predsjednik Xi Jinping javno je kritizirao SAD i optužio ih da predvode pokušaj Zapada da “obuzda” njegovu zemlju. Ministar vanjskih poslova Qin Gang također je upozorio Washington da “pritisne kočnice” ili rizikuje “sukob i konfrontaciju”.

“Zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama sprovele su svestrano obuzdavanje, okruživanje i potiskivanje Kine, što je donijelo neviđene ozbiljne izazove razvoju naše nacije”, rekao je Xi u rijetkom verbalnom napadu u ponedjeljak, a prenijeli su državni mediji.

Kineski lider se sastao sa industrijskim i poslovnim grupama tokom godišnjeg okupljanja savetodavnog tela Komunističke partije. Njegov govor se fokusirao na nacionalnu ekonomiju, uz opasku o politici Washingtona koja ilustruje ono što je nazvao „neizvjesnim i nepredvidivim faktorima“ u međunarodnom okruženju, uključujući i pandemiju Covid-19.

Xi se inače suzdržava od ciljanih kritika SAD-a. Michael Swaine, viši istraživač na Quincy institutu za odgovornu državu, rekao je za New York Times da je, prema njegovim saznanjima, to bio prvi put da je kineski lider “javno izašao i identificirao SAD kao poduzimanje takvih akcija”.

U međuvremenu, drugi visoki kineski zvaničnik optužio je Washington da koristi prikrivenu taktiku u utorak.

“SAD tvrde da nastoje nadmašiti Kinu, ali ne traže sukob. Ipak, u stvarnosti, njena takozvana ‘konkurencija’ znači obuzdavanje i suzbijanje Kine u svakom pogledu”, rekao je ministar vanjskih poslova Qin Gang u govoru na marginama tekuće sjednice kineskog zakonodavnog tijela.

On je uporedio američku vladu sa sportistom koji pokušava saplesti svog protivnika umjesto da pruži najbolji učinak. Washington želi da Peking ne odustaje kada je na meti takve akcije ili klevete, sugerirao je ministar, dodajući da to nije moguće. Putanja SAD-a mogla bi dovesti do katastrofe koju nikakva zaštitna ograda neće moći spriječiti, upozorio je.

“Ako SAD ne pritisnu kočnice, već nastave da ubrzavaju pogrešnim putem, nikakva zaštitna ograda ne može spriječiti izlazak iz kolosijeka i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije”, rekao je Qin, koji je ranije bio kineski ambasador u SAD-u .

Washington je optužio Peking da svojom politikom podriva „poretak zasnovan na pravilima“ i uveo niz ekonomskih ograničenja, uključujući prošlogodišnju zabranu izvoza određenih poluprovodnika u zemlju. Tenzije su dodatno eskalirale prošlog mjeseca nakon što je Washington optužio tu zemlju da leti “špijunskim balonom” iznad američkog tla, za koje je Kina rekla da je samo letjelica za zalutale vremenske prilike.

kinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
121 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Naravno da vodi računa šta priča jer jedan njegov verbalni napad na Ameriku znači smanjenje trgovine (koja je značajno u korist Kine) koje može da se meri i u $milijardama – videćete kakva će retorika biti kad više ne bude međusobne trgovine. Uostalom, do skora je i Putin pričao “naši zapadni partneri” – zato što je stvarno tako mislio? Mda…

međed
1 godina prije

Pazi šta pričaš da ti amerkanci ne bi vratili dug nikad 😁

Ivan
1 godina prije

Za Ameriku a i cijeli svijet bi bilo najbolje rjesenje da se Amerikanci sami rijese Bidena onako kako su se rijesili Kenedy-ja ali i bande ludih Demokrata. I to su trebali napraviti jos jucer dok jos nisu ozraceni. A za Europu, Aziju i Afriku bi bilo najsretmije rjesenje da Amerikance stjeraju u tri PM za uvijek i naprave sami cvrst ekonomski savez bez te bande kriminalaca..

NOME
1 godina prije

Važno je sve ove odnose gledati kroz prizmu Globalizma i velikog reseta. Slučajnosti nema. Idemo na slijedeći nivo, uz eskalaciju rata u Ukrajini kreće i esklacija rata sa Kinom, što će uzrokovati pucanje globalnih opskrbnih lanaca, a to povlaći za sobom neopisive posljedice, dokaz za to je izjava UN-a kako se sva nada u obnovu poremećenih globalnih opskrbnih lanaca sada polaže isključivo na Kinu…Još kad Rusi ne produže ugovor o izvozu žitarica…….

Vojni analitičar
1 godina prije

Kinu, ovakvu kakva je sada nitko više ne može “obuzdati”. Brojno stanovništvo, najjače svjetsko gospodarstvo, vodeća uloga u većini tehnologija, sve jača vojska i snažno vodstvo već sada čini Kinu najvećom svjetskom silom. Jedini adut ostalih sila (SAD i Rusija) je njihova vojna snaga točnije njihov nuklearni arsenal. Sve drugo je na strani Kine. Ali Kinu ni ne treba obuzdavati. Treba samo pričekati 30-40 godina i sama će se “obuzdati”. Kina nosi u sebi sjeme vlastite propasti. Prije svega kineska totalitarna kultura koja nimalo ne cijeni pojedinačni ljudski život nikad neće biti prihvaćena u ostatku čovječanstva i uvijek će biti otpora. A s poboljšavanjem njihove ekonomske situacije, odnosno porastom životnog standarda taj će otpor biti sve jači i u samoj Kini. A kineska moć se najviše i temelji na tom kolektivističkom totalitarizmu. No kinesko stanovništvo je vidjelo da se može živjeti bolje i slobodnije. Unatoč cenzuri vide i kako se… Čitaj više »

Noppo
1 godina prije

Neka ravnoteža snaga v svijetu nije loša. A li kavboji ne trpe konkurencije, i samo gledaju kako da nastave nogu kinezu. Ali i nama.

bruegel the elder
1 godina prije

我們不是你的婊子

Gnostic
1 godina prije

Vazda sam piš’o uz vetar.Nesvesna urinoterapija

Srndać 😋😋😎😍😘😂😂😂🤣🤣

tuf
1 godina prije

Suviše suzdržani Kinezi naravno samo u javnost tek sada izlaze s činjenicom o projektu obuzdavanja njihove države. Ali taj projekt (China containment) nije nipošto nov jer je iniciran za vrijeme Obame kroz doktrinu Pivot to Asia. Okosnica tog projekta primarno je bila osiguravanje preduvjeta za blokiranje pomorske komponente BRI-a (Belt and Road Initiative) kroz uspostavljanje kontrole nad pomorskim rutama – otud i dolazi trenje u Južnom kineskom moru kao i kineska “prenamjena” otoka i atola kako bi održali pomorske rute otvorenima. Pivot to Asia je osmišljen kako bi prema potrebama geopolitičkih interesa ucjenjivao i po potrebi blokirao kineski izvoz – primarno pomorski, ali vremenom i kopneni – otud sada (američki izazvana) trenja u državama koje su kopnena komponenta BRI-a.

Max
1 godina prije

Do rata će doći prije ili kasnije.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ameri dronovima i bombama uvode demokraciju po citavu svijetu!

tihobl
1 godina prije

Ma kakvo obuzdavanje Kine, sad spremaju napad na Kinu. Plan je sledeci: masovno zasuti Kinu hipersonicnim oruzjem. Zatim idu tomahavci, a za njima avijacija. Samo ima jedna kvaka – nemaju hiperosnicne rakete, pa u planu stoji jedna fusnota da ce imati hipersonike 2025. Racunaju da ce hipesonicima unistiti kineske nuklearne snage i kinesku PVO. Kinezi su poceli sa otkonzerviranjem oklopne mehanizacije, tenkovi, samohotke, transporteri i to nekoliko miliona komada. Engleski obavjestajci tvrde da ce to prebaciti rusima, kao da rusi nemaju vise tenkova nego posada. Samo na sjeverozapadu Kine iz skladista izvukli su 5-6 miliona komada tehnike. Moje je misljenje da ce to sve kinezi gurnuti u fabrike na modernizaciju (dodatna zastita, novi nisani, nova elektronika …). Vec sam napisao ovde da Putin postepeno povecava vojsku na 3.5 miliona, a da kinezi idu na 30 miliona. Kinezi su krenuli vec sa djelomicnim mobilizacijama pa ce rezerviste obucavati nekoliko mjeseci i… Čitaj više »

Isn't
1 godina prije

Danas javlja Reuters da su NATO sankcije na Rusiju pocele nagrizati dominaciju Dolara. 💕

Sardelino
1 godina prije

Npr. Amerikanci su glasno zaprijetili Solomonskim otocima, ne isključujući ni vojnu intervenciju protiv njih ako dopuste izgradnju kineske baze na njihovom teritoriju.
Uz obrazloženje da bi ta kineska baza bila udaljena od Australije samo 5 000 km.
Poznato je inače da su male otočne države omiljeni vojni ciljevi amera. Što manje to slađe.

Dokurčilomi
1 godina prije

Zanimljiva teorija demokracije. Radit ćete kako vam mi kažemo i koliko vam dozvolimo ili izazivate rat.

držnedaj
1 godina prije

…”Negativna medijska pokrivenost Kine u stalnom je porastu posljednjih tjedana, zajedno s predvidljivim napadima na predsjednika Xi Jinpinga. Amerikanci su ovaj spektakl vidjeli mnogo puta i trebali bi znati što to znači. Demoniziranje stranih vođa uvijek je prvi korak u rat. Mediji su prednjačili u napadima na Sadama, Miloševića Gadafija, Asada, Putina i bezbrojne druge. Sada je kineski Jinping na nišanu carstva. Imena se mijenjaju, ali postupak ostaje isti. Već se gomilaju provokacije, sankcije i klevete, dok se Amerikancima Ispranog mozga navodi da vjeruju da je još jedan krvavi sukob. Izbije li rat između dviju zemalja, ekonomske posljedice vjerojatno će biti katastrofalne. Zamislite samo koliko bi američkih i europskih tvrtki bilo teško pogođeno sukobom SAD-a i Kine. Do kraja 2020. ukupno je 1.040.480 stranih tvrtki registrirano u kontinentalnoj Kini, prema službenim brojkama Ministarstva trgovine …. Prema službenim podacima, do kraja 2018. Kina je osnovala ukupno 961.000 poduzeća sa stranim ulaganjem… Čitaj više »

alexosijek
1 godina prije

Zerohedge objavljuje 07/03: Watch: Vast Expanse Of US Military Hardware Positioned At Polish Port…..A Baltic monitoring media outlet has published footage of an enormous amount of American military equipment being prepared to move from the Port of Gdynia in Poland
The expanse of military hardware is being described as equipment belonging to the US Army’s 3rd Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division. Some Eastern European media reports are claiming that at least a portion of the equipment, which looks multiple football fields in length, are bound for Kiev…..itd…lp

lkvsdjab9038tzg93508zg3
1 godina prije

Tucker K. je prije 20tak sati objavio tajne snimke kamera u slučaju napada na kongres na kojima se lijepo vidi da su ih agenti vodali po bijeloj kući kao i stotine ubačenih fbi agenata…qanaon shaman i sl….ako ga ovaj put ne koknu…

tihobl
1 godina prije

Кабинет министара Украјине одобрио механизам присилне евакуације деце из зоне активних непријатељстава.

Сада није важно шта родитељи желе, а многи желе да сачекају долазак војске Руске Федерације. Сада ће им деца бити одузета силом.

Evo donatora mladih organa.

minre.gov.ua/news/kabmin-shvalyv-mehanizm-prymusovoyi-evakuaciyi-ditey-iz-zon-aktyvnyh-boyovyh-diy

tihobl
1 godina prije

Тобиас Елвуд, шеф Одбора за одбрану британског парламента је изјавио: «Велика Британија мора директно да уђе у рат против Русије, морамо да уведемо ратно стање.».

lkvsdjab9038tzg93508zg3
1 godina prije

Kaže Lukašenko…”Zeljenski jest prosta gnjida”….toooo brko!

tihobl
1 godina prije

Стручњаци су проценили да Русија контролише природна богатства, која су некада припадала Украјини, чија је вредност 12,4 трилиона долара.

Према истраживачима, Украјина је изгубила 63 одсто лежишта угља, 11 одсто нафте, 20 одсто природног гаса, 42 одсто метала и 33 одсто ретких земљаних метала.

Otese rusi blekroku zalogaj iz usta. Zalogaj od 12 triliona.

tihobl
1 godina prije

Један од седам Енглеза прескаче оброке због пораста трошкова живота

Приближно 72 одсто због раста цена је почело ређе да укључује грејање, 39 одсто користи мање топле воде, а 19 одсто је почело ређе да кува.

Гавран
1 godina prije

Poljaci su počeli kamionima da odnose plodnu zemlju iz Ukrajine. Verovatno misle da neće dugo ostati u Ukrajini, pa uzmi šta možeš. To ne sluti na dobro. Zadnji je Hitler krao černozem iz Ukrajine.

Mržnja prema drugima, Rusiji, Kini i Iranu je sada modni trend na zapadu.
Plodno tlo mržnje je na kradenom černozemu, radu, reursima, zlatnim zubima, artefaktima…
Kinezi nikoga ne teraju ni na šta. Ni da bude Kinez, ni da bude komunista, ni da uzima kredite. Sa druge strane je obrnuto. Moraš da budeš LGBT pozitivan, uvedeš demokratiju i gangstere i da uzmeš kredite za stabilizaciju ropstva.

tihobl
1 godina prije

Високопрецизне ваздухопловне бомбе УПАБ-1500В масе 1500кг почеле да дају ефекта у сламању украјинског фронта око “тврђаве” Авдејевка.

Руска армија успела да заузме Веселоје и створи услове за даљи продор ка Красногоровки. Опште је познато је колико је одбрамбени систем који су годинама градили Украјинци чврст на овом правцу. Колико има бункера, ровова, лавиринт подземне инфраструкутре

tihobl
1 godina prije

Украјинске беспилотне летелице извеле напад запаљивом муницијом по Енергодарском насипу услед чега је букнуо пожар на површини од 4 хектара.

tihobl
1 godina prije

У Тбилисију се поново окупљају демонстранти (њих око 8 хиљада). Приметна појачана употреба застава и Украјине којих има малтене више него застава Грузије.

 За очекивати је нови талас нереда јер се ради о врло организованој и острашћеној групацији демонстраната. Могућ покушај заузимања државних институција, и друге акције по методологији “обојених револуција”.

tihobl
1 godina prije

У Пентагону сматрају да ће њихови ПВО/ПРО системи Патриот ускоро почети да дејствују у склопу јединственог система украјинске ПВО.

tihobl
1 godina prije

У ЕУ сматрају да ће мисија обуке украјински војника на војним полигонима чланица уније до краја марта избацити до 11 хиљада оспособљених војника који су прошли програме по стандардима НАТО.

tihobl
1 godina prije

Наш извор у канцеларији председника је рекао да први контранапади Оружаних снага Украјине нису донели резултате на југу Бахмута, руска војска наставља контролу ватре над путем Константиновка-Бахмут. ЧВК ,,Вагнер” је извршио јуриш на подручје унутар града, ако успеју да се учврсте, онда ће план Сирског са ударом по боку у области Красног бити без тактичког смисла.

Украјински извор

tihobl
1 godina prije

Губици Оружаних снага Украјине код Бахмута већ су неколико пута премашили губитке током јесење контраофанзиве на Херсонском и Харковском правцу.

Украјински извор

tihobl
1 godina prije

Блоомберг:

Цене руске нафте и горива почињу да расту како се шири круг великих купаца.

Ural nafta je drzala cijenu za dolar visu od VTI, a sad ce se pribliziti brentu. Engleski tabloidi ce i dalje pisati kako rusi izvoze naftu po 40-50$ (da ima po toj cijeni oni bi je prvi kupili).

tihobl
1 godina prije

Председник Естоније одбио је да одобри закон о рушењу совјетских споменика. Он је напоменуо да су неке одредбе закона правно нејасне и да су у супротности са уставом.

На пример, према речима председника, у образложењу се наводи да су забрањени предмети повезани са активностима совјетске владе, док је сама забрана срочена много шире.

Pa aktivnostima sovjetske vlade su im izgradjene fabrike, skole, bolnice, putevi … skoro sve. Trebao je potpisati i pustiti ih da se poruse – manje posla za rusku artiljeriju.

tihobl
1 godina prije

Raspored ukrajinskih bragada za kontraofanzivu:
Seversk 10 i 81
Slavljansk 4, 44, 67 i 94
Konstantinovka 17, 28, 45, 47 i 80.
Toreck 5.
Bahmut i koridor 24, 26, 46,56, 77, 93, azovci, ajdarovci i sl.
U Casov Jaru je 5 polubrigada izvucenih iz Bahmuta koje cekaju popunu.
TO brigade i posebne bataljone niko nije racunao.

Sad se namece pitanje – zasto ne krece ta kontraofanziva kad znamo da su svi vagnerovci izginuli jos prije dva mjeseca (to su tvrdili engleski mediji, a oni nikad ne lazu).?

tihobl
1 godina prije

Европски медији настављају да шире причу како „руским оружаним снагама понестаје оружја и сада се боре лопатама“

Штавише, паралелно објављују чланке да се Оружане снаге Украјине повлаче из Бахмута.

tihobl
1 godina prije

Фабрика кинеских борбених авиона у Аргентини је веома лоша идеја, рекла је америчка представница Марија Елвира Салазар.

Према речима Салазарове, Буенос Ајрес намерава да отвори фабрику ЈФ-17. Ове намере је описала као „договор са ђаволом“.

Салазар је тврдила да је договор већ готова ствар и истакла који су га високи аргентински политичари закључили, то су председник Алберто Фернандез и потпредседница Кристина Фернандез де Киршнер [ЦФК].

Конгресменка са Флориде наставила је са оштрим претећим тоном, наводећи да ако Аргентина отвори фабрику борбених авиона ФЈ-17 „последице ће бити библијске“.

Салазар је још рекла да Вашингтон то неће дозволити и да неће стајати скрштених руку.

tihobl
1 godina prije

Демонстранти са шлемовима и маскама у Тбилисију покушавају да пробију капију са бочног улаза у грузијски парламент пре него што су опколили зграду. Према речима сведока, унутра су специјалци. Полиција користи сузавац и гумене метке да растера масу.

Раније је опозиција саопштила да руководству Грузије даје сат времена да испуни два захтева: повлачење нацрта закона о страним агентима из парламента и ослобађање демонстраната приведених дан раније.

tihobl
1 godina prije

„Вагнер“ је ушао у Дубово-Васиљевку код Бахмута

Према последњим информацијама, јединице ЧВК „Вагнер“ ушле су у село Дубово-Васиљевка, које се налази северно од Бахмута.

Тренутно се воде тешке битке.

Извор: WarGonzo

alexosijek
1 godina prije

Evo, Velimir Ponoš gost kod Bujanca…lp

tihobl
1 godina prije

Занимљиво, у Тбилисију они који су побегли из Русије сада посматрају демократске процесе у граду

tihobl
1 godina prije

Главнокомандујући иранских оружаних снага саопштио је да је иранска војска развила високонапредну балистичку ракету „А“, која је способна да погоди ратне бродове и носаче авиона на удаљености од 1.500 километара.

tihobl
1 godina prije

Иран је почетком године тајно испоручио Вагнеру око 100 милиона комада муниције и око 300.000 граната.

Скај Њуз

tihobl
1 godina prije

У Украјини су најавили почетак масовне производње авиона Дискавери и Ентерприсе са могућношћу аутономног лета и домета до 3100 км.

A ja sam po nazivu mislio da ce moci letjeti svjetlosne godine sa jednim rezervoarom.

engleski pirat
1 godina prije

Ima i medju Amerikancima koji razborito mislu.
Douglas Macgregor: Why Ukraine Can’t Win This War

Noname
1 godina prije

HOĆE LI SE SAD BORITI PROTIV KINE DO POSLJEDNJEG AUSTRALCA? MEDIJI VEĆ PRIPREMAJU TERENAustralija mora biti spremna na prijetnju rata s Kinom, piše The Age. “Australijo, pripremi se” ili zapadni mediji umjetno stvaraju “prijetnju opasnosti”?”, komentirao je politolog Ostashko. Australija se aktivno priprema za rat s Kinom. List Age objavio je veliki materijal o “kineskoj prijetnji”. Situaciju je komentirao politolog Ruslan Ostashko. Riječ je o članku pod nazivom “Australija mora biti spremna na prijetnju rata s Kinom”. Materijal žestoko pokušava dokazati čitateljima da Peking navodno predstavlja prijetnju južnom kontinentu. “Australija da se pripremi” ili zapadni mediji umjetno stvaraju “prijetnju opasnosti”? – napisao je Ostaško na svom Telegram kanalu. Doista, analogija s Ukrajinom se nameće sama od sebe. Postoje sumnje da su Amerikanci u ratu protiv Kine odlučili koristiti Australce, kao što koriste Ukrajince protiv Rusije. Pogotovo jer su Sjedinjene Države i Britanija nedavno namamile Australiju u antikineski savez AUKUS i čak prodale podmornice Australcima, poremetivši sporazum… Čitaj više »

Motorola
1 godina prije

Američki plaćenik prebjegao je u Rusiju nakon godinu dana službe u Oružanim snagama Ukrajine, javlja RT 28. veljače . Rekao je vojnom dopisniku novinske agencije da je ruskoj vojsci dao papire, dosjee, obavještajne podatke i karte koje je prikupio u Ukrajini. Prema njegovim riječima, ovu operaciju planirao je od samog početka.
– Odlučio sam prikupiti što više korisnih podataka i pobjeći preko prve crte. Kad sam bio u Harkovu, htio sam preplivati, ali sam otkrio da Oružane snage Ukrajine imaju snajperiste ne radi zaštite, već da bi pucali na prebjege – citira novinska agencija sugovornika.
Dodao je da u redovima nacionalista svi koriste fašističke pozdrave, pa tako i plaćenici iz Hrvatske ili Češke.
Podsjetimo, ruska vojska napala je točku raspoređivanja stranih plaćenika u DNR. O tome je 22. veljače izvijestilo Ministarstvo obrane Ruske Federacije.

Noname
1 godina prije

Pentagon blokira suradnju SAD-a sa sudom u Haagu o mogućim “zločinima ruskih trupa u Ukrajini”, jer se boji postavljanja presedana koji će Amerikance privesti pravdi, piše NYT. Pentagon blokira prijenos “dokaza” koje su američke obavještajne službe prikupile o ruskim zločinima u Ukrajini Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, jer se boji postavljanja presedana koji će omogućiti da Amerikanci budu pozvani na odgovornost. To je navedeno u materijalu američkih novina The New York Times. Riječ je o dokazima kojima navodno raspolaže administracija američkog predsjednika Joea Bidna. Za predaju ovih “dokaza” zalažu se američke obavještajne agencije, State Department i američko Ministarstvo pravosuđa. Ali Pentagon to blokira. Američki vojni čelnici protive se pomoći sudu u istrazi protiv Rusa jer se boje postavljanja presedana koji bi mogao pomoći sudu da Amerikance pozove na odgovornost. – piše NYT. Dodaje se da Biden tek treba pronaći izlaz iz slijepe ulice. Podsjetimo, netko drugi, a to su Sjedinjene Države, ne bi… Čitaj više »

Noname
1 godina prije

Putin je oštro odgovorio Zapadu zbog pokušaja uništenja Rusije, tvrdi bivši američki obavještajac Ritter. “Povijest će ga pamtiti kao jednog od najvećih vladara zemlje”, rekao je. Ruski predsjednik Vladimir Putin spriječio je Zapad da uništi zemlju 1990-ih, kada su zapadni političari pokušali dovesti plutokrate na vlast u Moskvi. Ovo mišljenje izrazio je umirovljeni obavještajni časnik američkih marinaca Scott Ritter. Istaknuo je da su tijekom 1990-ih Sjedinjene Države aktivno pokušavale dokrajčiti Rusiju nakon završetka Hladnog rata. Pokušali su to učiniti i ekonomski i politički nametanjem oligarhije Rusiji. Putin je tip koji je došao i rekao: “Dosta je, Rusija će ustati na noge” Scott Ritter je to objasnio u intervjuu za YouTube kanal The Dive with Jackson Hinkle. Američki časnik istaknuo je kako Putin voli svoju domovinu i ponosan je na pobjedu u Velikom domovinskom ratu. Istodobno želi izgraditi novu Rusiju, u kojoj će biti otklonjeni svi nedostaci koji su postojali u Sovjetskom Savezu, smatra Scott… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI