SAD pokušavaju Kinezima onemogućiti pristup afričkim resursima

Chemaf Resources,
6 komentara

Washington se nastoji suprotstaviti dominaciji Pekinga u tehnologijama čiste energije, piše list

Planirana prodaja rudarske grupe Chemaf Resources, koja upravlja rudnicima bakra i kobalta u Demokratskoj Republici Kongo (DRC), trebala bi zaoštriti bitku između SAD-a i Kine za afričke resurse, izvijestio je u četvrtak Financial Times. Prema izvještaju, posrnula grupa sa sjedištem u Dubaiju angažirala je savjetnika da pomogne u prodaji tvrtke i njenih strateških rudnika u DR Kongu, a cilja na procjenu od oko milijardu dolara. Potpomognut trgovcem robom Trafigura Group, Chemaf Resources stavio se na prodaju, nakon što se zbog pada cijena kobalta muči s dovršavanjem projekata.

Proces prodaje pokrenut je u rujnu i izazvao je interes kineskih ulagača, dok američka vlada također pokušava posredovati u prijedlozima zapadnih ili bliskoistočnih ponuđača kako bi spriječilo da imovina padne u kineske ruke, piše FT pozivajući se na one koji su upoznati s tim pitanjem. Sjedinjene Američke Države pojačale su napore u pogledu suprotstavljanja potencijalnoj dominaciji Kine nad afričkim mineralnim resursima, što je dovelo do ograničavanja pristupa naprednim tehnologijama, dok se dva najveća svjetska gospodarstva natječu u rješenjima čiste energije, izvijestile su novine.

Bakar kao i kobalt ključni su za prijelaz na obnovljivu energiju, jer se koriste za izradu električnih automobila i baterija, kao i druge potrošačke elektronike i industrijskih uređaja. U pokušaju stvaranja vlastite opskrbne mreže, američka vlada razmatra ulaganje od 250 milijuna dolara u željeznički koridor Lobito koji bi postao ključna ruta za izvoz iz resursima bogate DRC-a i Zambije prema zapadu kroz Angolu, navodi FT. U isto vrijeme, Kina je postala aktivan igrač na afričkom tržištu resursa, ulažući značajna ulaganja u proizvodnju litija, nikla i kobalta na kontinentu dok Peking nastoji obraniti svoju dominaciju u obradi metala za električna vozila.

afrikakinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
6 mjeseci prije

Dok je rahmetli Tito bio živ, cijena bakra na svjetskom tržištu se određivala u Beogradu.

Mahatma
6 mjeseci prije

Velika borba ko će dobiti pravo na iskorištavanje djece u rudnicima Konga.

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Gdje nestade konstantno pozivanje na pravo tržišne ekonomije od američke strane?

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Uh ! Tu , okolo Conga će bit baš vraški teško …. To zapad ne da pa po cijenu da Afriku zapale !!! Neće to lako ići …..

Max
6 mjeseci prije

neće im to uspjeti.

Nesko
5 mjeseci prije

Da ste mi svi živi i zdravi Kina polako okupira Afriku finansijski. Ameri mogu samo da gledaju šta se dešava i apsolutno ništa više. Oh da umalo zaboravih, jasno je da mogu i da se ljute, besplatno je, samo bojim se da Kineze to neće niti zanimati. Prohujala su nepovratno ta stara vremena kad su se Ameri pitali za sve. Nema toga više, samo će uzeti vremena da oni to konačno i shvate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI