SAD ponestaje oružja za davanje Ukrajini

Oruzje
52 komentara

SAD počinju da brinu zbog nedostatka najsavremenijih sistema i municije koju šalju Ukrajini usred sukoba s Rusijom, izvijestio je CNN u četvrtak, pozivajući se na izvore.

Prema tri američka zvaničnika s kojima je taj magazin intervjuisao, neki od izazova sa kojima se SAD suočavaju u pogledu podrške Ukrajini uključuju njene “smanjene” zalihe oružja i sposobnost odbrambene industrije da se nosi sa potražnjom. Jedan zvaničnik je rekao za CNN da postoji “ograničena količina” viška zaliha koje Washington može poslati Kijevu.

Washington je posebno zabrinut zbog raspoloživih zaliha artiljerijskih granata od 155 mm i raketa protivvazdušne odbrane Stinger, navodi se u izvještaju. Neki zvaničnici su takođe zabrinuti zbog proizvodnje oružja kao što su HARMs rakete protiv radijacije, GMLRS rakete zemlja-zemlja i protivtenkovski sistemi Javelin.

Izvori CNN-a, međutim, tvrde da udubljenje u zalihama ne ugrožava nacionalnu sigurnost, s obzirom da oružje za Ukrajinu ne dolazi iz zaliha koje Pentagon rezerviše za sopstvene nepredviđene slučajeve. Visoki zvaničnik je također rekao da je procjena da je u SAD “ponestalo” naoružanja subjektivna, jer zavisi od toga koliki je rizik Pentagon spreman da prihvati.

Jedna od glavnih zabrinutosti je da se američka odbrambena industrija bori da održi korak sa potražnjom, dok evropske zemlje ne mogu u potpunosti popuniti svoje zalihe kako bi zamijenile vojni hardver poslat Ukrajini, kažu zvaničnici. Međutim, kako bi popravili situaciju, SAD pokušavaju povećati proizvodnju određenih vrsta oružja.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara, SAD i njeni zapadni saveznici Kijevu daju milijarde dolara sigurnosne pomoći, a Moskva je u više navrata upozoravala da će isporuke oružja samo produžiti sukob.

Prema američkom ministarstvu odbrane, od početka novembra, Vašington se obavezao da Kijevu pošalje preko 1.400 Stingera, 8.500 koplja, 142 haubice od 155 mm i do 903.000 artiljerijskih metaka od 155 mm.

OružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Čemu služe koplja? Valjda je slijedeća vijest da Ukraincima dolaze Zulu plaćenici. Inace je tvrdnja da USA ponestaje oružja apsurdna. Prije se radi da oružja nikad dosta. Trenutno je svugdje u tijeku preustroj industrije za oružane potrebe uz udvostručenje stope BDPa. Ruska je stopa vec 6-7 BDPa.

Alp Arslan
1 godina prije

Na kraju kad poklone sve ukrajini ce rusija lakse osvojit ameriku nego na kraj izac sa ukronacistima hahahaha

Max
1 godina prije

Prozirna igra kako bi dobili još novca za oružje.

darijoman
1 godina prije

Dakle, dođe onda ovako. Ne mogu oni poslati toliko oružja koliko Rusi mogu uništiti

tihobl
1 godina prije

Malo je to. Granate ce potrajati oko 20 dana. I sta onda? Na telegramu u poslednje vrijeme izlaze snimci pogodaka lanceta svaki dan. I na snimcima se moze vidjeti dva pogotka haubica M-777, jedan pogodak mehanizovane haubice (cezar, krab, dana, zuzana i sl.), jedan pogodak u PVO (radar, komandni centar ili lanser), jedan pogodak VBR (najcesce grad). Pored ovih meta za koje svaki dan izlaze novi snimci bude pogodaka komandnog centra iz kojeg prezivjeli istrcavaju svaki dan, pogodaka tenkova i transportera. Pogodak u tenk oduva sa njega aktivnu zastitu, ali ne nanese neku stetu tenku osim pogodka od prije par dana – tenkista je izvirio iz kupole i lgeda kako lancet ide pravo u njega. Gadna smrt. Lancet je jako nezgodan – pogadja i mete u pokretu koje se krecu 40-50 km/h, pogadja polozenom putanjom, ali i napada odozgo skoro vertikalno. Precizan je, ulijece kroz prozor 1×1 m. Ne pomaze… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Јуче је Ким лансирао балистичку ракету. Данас поново.
Вашингтон позвао Пјонгјанг на озбиљне преговоре.

tihobl
1 godina prije

NOVO!!! Dimitrij Rogozin objavio je snimke nove igracke – rusi su razvili novi dron nalik na americki Switchblade 300 koji se ispaljuje iz minobacaca. Na snimku se vidi mali robot gusjenicar nalik na transporter metar visine sa lanserom za koji mislim da ima 6 cijevi (snimak nije najbolje rezolucije). Ovo je revolucionarna vijest. Za vrijeme korone, rusi su prije dvije godine ovako mali robot tenkic poslali sa jednog poligona na drugi – udaljenost 250 km. Vjestacka inteligencija je upravljala sa njim da prodje kroz nekoliko sela, nije bio rusno navodjen, vec su ga samo snimali sa dronovima iz vazduha. Ovo je jos uvijek eksperimentalna faza. U konacnom obliku najvjerovatnije da ce liciti na TOS sa umanjenim dimenzijama sa oko 24 lansirne cijevi. Operater ce moci biti desetinama kilometara iza fronta, bez izlaganja opasnosti. Zbog toga projektili bice jeftiniji jer nece morati imati veliki domet. U sadejstvu sa malim robotima gusjenacarima… Čitaj više »

tadija
1 godina prije

Rusi sve više prodaju energenata Amerima,koji ih po višestrukoj cijeni prodaju ostalima,pogotovo Europljanima.

Ico
1 godina prije

Došlo je vrijeme za mirovne pregovore, a najbolji poguranac za mirovne pregovore je da se Ukrajini prekine dostava oružja! Prosto k’o srbijanski pasulj! Budite bez brige, proces je pod kontrolom od početka, pa do kraja!

1 godina prije

Militarizacija EU… Tako je najavio Lavrov..

tihobl
1 godina prije

Citam analizu kako ce Ukrajina steci nadmoc nad Rusijom preko zime. Ukrima stize iz Kanade 500.000 zimskih uniformi, a rusi nemaju zimske uniforme. Tamo jos svasta pise pa i ova prednost ukrajinaca: Budući da je hladan zrak gušći od toplog, metci i granate putuje sporije.

Zenit
1 godina prije

Zamisli samo koliko će vrijediti američko naoružanje poslije ovog rata a koliko rusko. Ruske avione i tenkove više nitko neće kupovati a o S 300 i S 400 da i ne govorim. A HIMARS će poželjeti svaka malo ozbiljnija vojska. A što se tiče američkih vojnih kapaciteta u to ne treba sumnjati. Iza njih stoji enormo jaka industrija i nema brige. Više se trebaju brinuti oni protiv kojih se to oružje koristi.

dado14
1 godina prije

inace je za vjerovat cnn-u

mario
1 godina prije

a da nije možda ovaj rat kinesko ruski test američkog oružja,možda ono glavno tek slijedi

slix
1 godina prije

loš vam je prijevod

tihobl
1 godina prije

Њујорк тајмс: Русија је направила залихе микрочипова за ракете „Калибар“

Gnostik
1 godina prije

Doktrina Rusa je porazi i “smrzni” amere u ovom slučaju u Ukrajini.Zato razvlače juFku ko nane.Na tanko,oprezno i polako.

Zoran
1 godina prije

Pricam ti pricu imaju oni toga dosta samo je pitanje tko ce da plati i kada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI