SAD poriču da su željele rat s Jemenom dok stižu izvještaji o novim udarima

Američki razarač
13 komentara

Washington ne želi da se njegova operacija u Crvenom moru pretvori u sukob s Jemenom, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u nedjelju za CBS. Njegove riječi stigle su usred medijskih izvještaja o daljim udarima američkih i britanskih snaga koje su istog dana pokrenule protiv jemenskih ciljeva.

Prošle sedmice, SAD i Velika Britanija pokrenule su vojnu operaciju u Crvenom moru kao odgovor na akcije islamističke grupe Huti sa sjedištem u Jemenu. Huti su obećali solidarnost s Palestincima usred tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi. Oni su također obećali da će gađati trgovačka plovila koja plove Adenskim zaljevom dok Izrael ne zaustavi rat s Hamasom.

Više od 50 zemalja pogođeno je u 27 napada Huta na brodove od sredine januara, saopštile su SAD. Američke i britanske snage pokrenule su letove protiv desetina ciljeva povezanih s Hutima u Jemenu u proteklih nekoliko dana.

Na pitanje o toku operacije, Kirby je pohvalio vojni napor rekavši da “mislimo da smo imali dobar učinak”. On je takođe rekao da su vazdušni napadi imali za cilj da „smanje“ sposobnost Huta da izvode sopstvene udare.

Činilo se da se njegova procjena znatno razlikuje od one koju je u subotu iznio New York Times. Akcije pod vodstvom SAD nisu uspjele značajno oslabiti potencijal militanata, izvještava list, pozivajući se na svoje izvore i dodaje da je samo oko 25% imovine grupe uništeno.

Kirby je u nedjelju priznao da Washington ne isključuje uzvratni udar Hutija i da “veoma, vrlo pažljivo prati [situaciju”. Poduzete su i neke “neophodne mjere opreza” , rekao je, ne ulazeći u detalje.

Na pitanje da li SAD rizikuju još jedan “otvoreni sukob” u regionu, portparol Nacionalnog saveta bezbednosti je odgovorio da bi Vašington veoma voleo da izbegne takav razvoj događaja. “Niko ne želi sukob sa Hutima. Mi ovdje ne tražimo sukob sa Jemenom. Pokušavamo da zaustavimo ove napade”, rekao je.

Ranije u nedjelju, Sky News Arabia je izvijestio, pozivajući se na medije Huti, da su platforma za lansiranje projektila Huti i operativni objekat u lučkom gradu Hodeida bili meta novog zračnog napada u nedjelju. Jemenski izvori su također izvijestili o masovnim uočavanjima izviđačkih dronova iznad tog područja. Izvori su tada optužili američke i britanske snage za bombardovanje grada.

Washington je negirao izvođenje bilo kakvih operacija u nedjelju. “Danas nije došlo do napada SAD ili koalicije”, rekao je zvaničnik odbrane za AFP.

Kampanje američkog i britanskog bombardovanja ranije su osudile Rusija i Turska. Moskva je proglasila operacije SAD-a i Velike Britanije kao “nelegitimne” zbog nedostatka dozvole Vijeća sigurnosti UN-a, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je dvije nacije da žele da pretvore Crveno more u “more krvi”.

HutiJemenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Камерон: Велика Британија није имала избора осим да удари на Хуте

Kazu da je rijec o samoodbrani, a ja se ne sjecam da je Jemen napao Britaniju.

tihobl
3 mjeseci prije

Израел изјавио да ни ,,Хаг,, ни никакви судови за њега не важе и да ће ратовати до потпуне победе!!!

Антонио Гутереш УН: Хути морају поштовати законе и да престану да гађају бродове!

Хути: ,,Ако за Израел не важе никаква правила, прихватамо игру без правила настављамо да гађамо бродове,,!!!

Zorule
3 mjeseci prije

25% imovine (ako je uopće točan podatak) uništeno u jednom napadu je ogroman uspjeh a ne beznačajan uspjeh

Josip
3 mjeseci prije

SAD i Biden lazu cim otvore gubicu.

Max
3 mjeseci prije

Eno Hutiji ispalili raketu na razarač.

Babilon
3 mjeseci prije

Lukava USA.

xyz
3 mjeseci prije

SAD i Britanci se ovdje neće izvući s vrećicom kolačića)). Postojala je samo jedna takva moronska zemlja na svijetu koja se prodala za vrećicu keksa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI