SAD pretvaraju Tajvan u ‘bure ​​baruta’

Tajvan
0
0

Nedavno odobrenje Washingtona za paket vojne pomoći od 345 miliona dolara za Tajpej služi samo pretvaranju ostrva u “skladište municije”, saopštila je Kina u subotu. Peking smatra Tajvan dijelom svoje suverene teritorije.

“Bez obzira na to koliko novca običnih ljudi poreznih obveznika potroše… tajvanske separatističke snage, bez obzira koliko američkog oružja, to neće poljuljati našu odlučnost da riješimo tajvanski problem,” rekao je Chen Binhua, glasnogovornik pekinškog ureda za poslove s Tajvanom . izjava. “Ili poljuljajte našu čvrstu volju da ostvarimo ponovno ujedinjenje naše domovine.”

Čen je dodao da stalna vojna pomoć Vašingtona “pretvara Tajvan u bure baruta i municije, što pogoršava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu”.

Odgovor Pekinga dolazi nakon što su SAD odobrile paket pomoći od 345 miliona dolara koji će biti isporučen Tajvanu kako bi povećao svoje vojne zalihe. Bijela kuća je u petak saopćila da će paket uključivati ​​obuku za odbranu i obrazovanje za Tajvance.

Takođe će uključivati ​​MANPADS raketne sisteme zemlja-vazduh i drugo oružje za jačanje svojih vojnih sposobnosti, izvestio je u subotu Associated Press, pozivajući se na anonimni izvor.

Za razliku od nekih prethodnih paketa vojne pomoći, najnoviji dolazi u sklopu predsjedničkih ovlasti koje je prošle godine odobrio američki Kongres, što znači da će oružje biti isporučeno direktno iz američkih zaliha kako bi se ubrzao dolazak opreme.

Tajvan je ranije kupio opremu vrijednu oko 19 milijardi dolara od SAD-a – od kojih dio još nije stigao na ostrvo jer vojna proizvodnja zaostaje za potražnjom. Prema odredbama Zakona o odnosima s Tajvanom Sjedinjenih Država koji je odobrila administracija Jimmy Cartera 1979. godine, Washington je zakonski obavezan da Tajvanu dostavi oružje odbrambene prirode.

Peking je često prigovarao američkoj vojnoj pomoći Tajvanu, koji smatra otcijepljenom provincijom koja će na kraju biti ujedinjena s kopnom. Washington diplomatski priznaje politiku ‘Jedne Kine’, u kojoj se navodi da postoji samo jedna prava kineska vlada, ali održava neformalne veze s Tajpejem.

Kina je rutinski izvodila vojne vježbe ui oko Tajvanskog moreuza u vrijeme pojačane saradnje između Washingtona i Tajpeja. Tajpej je u nedjelju rekao da je identificirao šest brodova kineske mornarice u vodama blizu njegovih obala, prema njegovom Ministarstvu nacionalne odbrane.

Ranije ovog mjeseca, Tajvan je rekao da je praćeno oko 16 kineskih ratnih brodova koji su izvodili vojne vježbe u blizini ostrva u periodu od 24 sata.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI