SAD ”prijete” Africi zbog veza s Rusijom

Thandi Modise
19 komentara

Odnosi između Washingtona i Pretorije postali su zategnuti nakon što je ruski teretni brod prošlog mjeseca posjetio najveću južnoafričku pomorsku bazu, objavio je Wall Street Journal u ponedjeljak. Ministar odbrane te zemlje rekao je da su SAD vršile pritisak na afričke nacije zbog bilo kakvih veza s Moskvom, navodi list.

Washington je “zabrinut podrškom koju su južnoafričke oružane snage pružile ‘Lady R'”, rekao je visoki američki zvaničnik za WSJ, misleći na rusko plovilo koje je sankcionirano u maju zbog njegove navodne umiješanosti u isporuke oružja Moskvi.

Početkom decembra, brodu je dozvoljeno da uđe u mornaričku bazu Simon’s Town sa isključenim transponderima i tamo slobodno prenosi teret, tvrdi se u izvještaju. “Nema javno dostupnih informacija o izvoru kontejnera koji su utovareni u ‘Lady R'”, rekao je zvaničnik.

List je citirao komentare južnoafričkog ministra odbrane Thandi Modise prošlog mjeseca u vezi s posjetom ‘lady R’. Ona je odbila otkriti koji teret je brod prevozio, rekavši samo da je “sadržaj koji je ovaj brod dobijao naručen mnogo prije Covida”, koji se pojavio krajem 2019.

Washington “prijeti Africi, a ne samo Južnoj Africi, da ima bilo šta što čak i miriše na Rusiju”, rekao je Modise, a citirao WSJ.

U članku se navodi da, prema američkom zakonu, Washington može uvesti sankcije bilo kojem entitetu koji pruža usluge brodu koji se nalazi na crnoj listi.

Darren Olivier, koji vodi konsultantsku kompaniju African Defence Review, rekao je za agenciju da je moguće da ‘Lady R’ donosi staru narudžbu ruske municije u Južnu Afriku. Moskva i Pretorija dogovorile su isporuku 4,5 miliona komada ruske municije u vrijednosti od oko 585.000 dolara još 2020. godine, rekao je on.

Što se tiče onoga što je ukrcano na brod, Olivier je istakao da “odbrambena industrija Južne Afrike generalno ne proizvodi naoružanje i kompletne sisteme koje koristi ruska vojska”. Međutim, rekao je da bi Moskva mogla biti zainteresirana za predmete dvostruke namjene, uključujući sisteme za navođenje i optiku za zračne dronove.

Prema riječima visokog američkog zvaničnika, koji je razgovarao za WSJ, američka ambasada je u novembru upozorila Pretoriju da će sankcionirani brod uskoro stići u zemlju, ali južnoafričke vlasti nisu odgovorile. Događaji oko “Lady R” pokazuju “teškoće” u implementaciji sankcija Rusiji za SAD i njene saveznike, navodi se u članku.

Južna AfrikarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Black lives matter,p vam m!!hvala.

eks
1 godina prije

“Demokratske” i “diplomatske” metode USA su : pretnje , ucene, atentati, bombardovanje i još mnogo drugih specijaliteta CIA i Pentagon terorista .

eukolonija
1 godina prije

Neovisne države postupaju sukladno nacionalnim interesima tako da to što shizofrena politika Vošingtona radi neće umanjiti činjenicu da će ih Rusija razbiti zajedno sa svim saveznicima u Ukrajini. A to će značiti samo jedno. To je da nigdje neće biti sigurni na euroazijskoj tektonskoj ploči

Max
1 godina prije

Africi je dosta prijetnji.

Hobart
1 godina prije

Zadnja vijest …Armenija ne dopusta Rusiji vojne vježbe na svom teritoriju !!!
….”bravo” za Vladimira Vladimirovića
👏👏👏😖😖😖

nessy
1 godina prije

USA se sirom svijeta ponasaju kao da su sve zemlje njihove kolonije, koje nemaju pravo na vlastitu politiku. Kada ameri pucnu prstom, imas doci k nozi. Samo, u Africi su ih Rusi i Kinezi izbacili iz cipela, posto su svugdje dobro dosli, za razliku od amera. Ovi se ne mijesaju u politiku tih zemalja, nego trguju na ravnopravnoj osnovi, sto amerima niti ne pada na pamet, ipak su oni vladari svijeta.

nessy
1 godina prije

Afriku su stoljecima jasili kolonijalisti, i sada kada su ih se konacno rjesili, dodju ameri sa istim mentalnim sklopom. I onda su zacudjeni sto ih tamo ne vole i nisu dobro dosli. Amerima suverenitet drugih naroda ne znaci nista, a Afrikanci su posebno osjetljivi na to, nakon svega sto su dozivjeli od bijelaca. Od bijelaca, ali nikada od Slavena, sto i oni znaju. I dan danas u Africi znaju za Tita, i postuju njegovo djelo.

Not
1 godina prije

Zapadne vrijednosti. Ruski veleposlanik u Finskoj Pavel Kuznjecov osudio je u utorak nedavne izjave predsjednika finskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove Jussija Halla-ahoa koji je navodno komentirao na društvenim mrežama da je “ubijanje ruskih vojnika dobra stvar, a Ukrajincima treba pomoći da ih ubiju. “

goran
1 godina prije

samo vi glumite budale ameri,samo pazite da ovaj put ne bi ste stajali na krivoj strani povijesti,sve imperije padnu prije ili poslije,tako če se desit i sa vama

Nena
1 godina prije

Odjebite te džukele i krvopije od sebe!!!
Dosta je bilo!!!
Sloboda svetu ✊

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI