SAD pripremaju još oružja za Ukrajinu

M142 HIMARS
66 komentara

Washington finalizira novi paket vojne pomoći Ukrajini usred njenog sukoba s Rusijom, izvijestio je u utorak Reuters.

Najava o isporuci oružja Kijevu u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara bit će objavljena “u narednim danima”, prema neimenovanim američkim zvaničnicima, koji su razgovarali za novinsku agenciju.

Očekuje se da će paket uključiti višecijevne raketne bacače HIMARS i municiju za njih, kao i sisteme protiv dronova i radara, uz rezervne dijelove, obuku i tehničku podršku, rekli su izvori.

Pomoć će biti financirana u okviru vladine Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI), što znači da će hardver biti posebno nabavljen za Kijev od američkih proizvođača oružja, a ne uzet iz američkih zaliha.

Paket će biti povrh više od 15 milijardi dolara vojne podrške koju je Vašington već pružio vladi predsjednika Vladimira Zelenskog od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara.

Moskva je dugo kritikovala isporuke oružja Ukrajini od strane SAD, Kanade, EU, Velike Britanije i nekih drugih zemalja, tvrdeći da to samo produžava sukob i povećava rizik od direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije.

Izvještaji o predstojećem paketu američke vojne pomoći Kijevu stigli su na dan kada su završeni referendumi o pridruživanju Rusiji u republikama Donbasa, kao i u ukrajinskim regijama Zaporožje i Herson. Njihovi rezultati ukazuju na ogromnu podršku za ulazak u sastav Rusije, prema lokalnim vlastima.

SAD su ranije rekle da neće priznati rezultate referenduma bez obzira na njihov ishod i upozorile na dodatne sankcije Rusiji ako “anektira” te teritorije.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da Washington nema prigovora na to da Kijev koristi oružje koje je isporučio Zapad za gađanje “ukrajinske zemlje” koju Rusija smatra svojom nakon referenduma.

OružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Neće ni Rusija imati ništa protiv gađanja zemalja-dobavljača oružja Ukrajini.

Throne
1 godina prije

Ove isporuke oruzja treba odmah unistiti prilikom ulaska u ukrajnu. Unistiti ih na zeljeznici i na prometnicama, pa imaju rusi satelitski nadzor kao i usa. S druge strane treba rusiti skaytechove satelite odmah.

rade
1 godina prije

Amerikanci uporno pokusavaju da oslabe Rusiju i da je natjeraju na upotrebu nuklearnog oruzja.Taj film svakako nece gledati,Rusija ima sve pod kontrolom.Ono sto bi Rusi mogli i po meni morali uraditi je da naoruzaju svoje saveznike sa najmodernijim oruzjem,kao naprimjer hipersonicnim raketama…Prvenstveno Iran,Siriju,Hezbolah,Venecuelu.

Max
1 godina prije

Šalju oni a njihov narod plaća.

Zmaj
1 godina prije

Ide se prema krvavoj budučnosti. Čovječanstvo će piti gorki kalež patnje.

Krim
1 godina prije

Hladan tuš za Putina uoči ‘velikog ruskog petka‘: Iz Pekinga mu je stigla nikad izravnija odbijenica!

Ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da treba “uvažavati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost svih država

Krim
1 godina prije

Sad,ozbiljno,
Cijeli Zapad stao na stranu ukrajine , protiv Rusije, makar plaća visoku cijenu
NITI JEDNA drzava nije konkretno pomogla Rusiji, osim što ih ucjenjuju i za kikiriki kupuju od njih naftu i plin
Dolar jači nego ikada
Ako prezivi zimu, a hoće, eu će se izvući
Rusiji prijete unutarnji nemiri
Rat će se nastaviti, bez optimizma za rusku vojsku
Putina cekaju teski dani I teske odluke

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Zar nijedan Jamerikenjac nema muda za upucati J. Bidena?

ANTIPROTIVNI
1 godina prije

Pa neka im bačuška izbaci u sjedištu Pentagona nekoliko Kanižaja

Zokonja
1 godina prije

Oprostite na netematskom postu, pitanje za ostale a i za admine, jel vam radi normalno Logicno.com? Meni zadnjih sat dva skoro nikako. Na mobu, Yandex browser otvara samo početnu stranicu, ako kliknem na bilo koji članak, dobijem ili timeout, ili database connection error. Za čudo Chrome na mobu radi. Probam preko VPN-a, nema razlike. Na laptopu ni Firefox ni Edge ne otvaraju. Ovo sam sad poslao preko Chrome-a na mobu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI