SAD pripremaju za Ukrajinu još 2 milijarde dolara oružja

Oruzje Ukrajina
28 komentara

Pentagon bi trebao otkriti još dvije milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, nadajući se da će ojačati protuvazdušnu odbranu zemlje dok Kijev pokreće svoju toliko hvaljenu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, izvještava Bloomberg News.

Saopštenje će vjerovatno stići kasnije ove sedmice, navodi se u četvrtak, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike. Oružje će biti nabavljeno u okviru Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI), koja je Kijevu dostavila milijarde dolara američkog oružja otkako su prošle godine izbile borbe s Moskvom.

Novi paket pomoći će uključivati ​​dvije vrste raketa Patriot: raketu Patriot Advanced Capability Missile-3 (PAC-3) i raketu s poboljšanim navođenjem. Za potonju municiju koju proizvodi Raytheon, kaže se da pruža “poboljšanu sposobnost poraza taktičkih balističkih projektila, krstarećih projektila ili neprijateljskih aviona u dopuni projektila PAC-3”, prema američkom proizvođaču oružja.

Washington će također, navodno, poslati raketne bacače zemlja-vazduh MIM-23 Hawk, sistem koji je zastario, čija je prva varijanta ušla u upotrebu 1960. Zvaničnici su prvobitno rekli da će platforma biti obezbeđena prošlog novembra, ali su napomenuli da će im biti potrebno renoviranje i popravke koristeći sredstva iz USAI projekat.

Najnovija vojna pomoć dolazi nakon što je Kijev izveo nekoliko velikih napada na ruske snage u proteklih nekoliko dana. Zvaničnici u Kijevu, međutim, insistiraju da stvarna „protuofanzivna“ operacija tek predstoji, a šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov tvrdi:  „Kada krenemo u kontraofanzivu, svi će znati za to, videće to.”

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je vojska spremna da krene u napad, rekavši za Wall Street Journal da, iako bi Kijev želio da ima više zapadnog oružja, “ne možemo čekati mjesecima”. On je ranije upozorio da zemlja nema dovoljno vazdušne odbrane da odbije ruske napade, pozivajući na dodatne lansere Patriot.

Moskva je više puta osuđivala stranu vojnu pomoć Kijevu, tvrdeći da će oružje samo produžiti borbe i malo odvratiti njegove ciljeve. Kremlj je također izjavio da smatra da su ukrajinske zapadne pristalice de facto strane u sukobu, navodeći neprekidan protok oružja, obavještajnu podršku, obuku i drugu pomoć.

OružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
10 mjeseci prije

A šta se desilo sa oružjem koje su do sada poslali.
Koliko sam ja čuo ukrajina pobedjuje, šta će im još oružja.

hiber
10 mjeseci prije

Biden se kilavi. Sada kada je otišla brana, mora i most, iako se on vise ne koristi za teški teret. Ukraincima sada treba ATCMCS i izraelska LORA. LORA je dovela do trenutne armenske kapitulacije rusenjem ključnog mosta. Nema vode, nema struje, nema turista, nema flote, nema ničega. Jednostavno ruski troškovi okupacije su toliko narasli da su neodrživi.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Da rezimiramo: Ukri nemaju dovoljno PZO-a, postojeći ih ne štiti kako treba, ne kontroliraju nebo, napadaju višestruko utvrđene linije Rusa na prvoj liniji fronta a Ukrajina ravnica, nemaju dalekometne projektile dok im Rusija sa njima precizno uništava vojnu i energetsku infrastrukturu, Ukrajina službeno najsiromašnija i najkorumpiranija država u cijeloj Europi prije rata čija je ekonomija sada u ratu bankrotirala, potpuno su zavisni od vojne i financijske pomoći Zapada koje može bilo kada prestati, a Zapad im šalje vojno željezo staro između 35 i 65 godina ionako predviđeno za otpis koje ne može parirati ruskom naoružanju novijeg datuma. Na sve to, ukrajinska vlast ne želi pregovarati sa Rusima, premda Rusi čine skoro 20% prijeratne populacije Ukrajine i žarko želi u NATO premda uz dugu granicu sa prvom nuklearnom silom svijeta je uvjerljivo najnaseljenije područje Rusije. I još Five Eyes na čelu sa izuzetnima i EU uporno produžavaju njihovu ratnu agoniju šaljući… Čitaj više »

Max
10 mjeseci prije

To je vreća bez dna.

NOVI STARI
10 mjeseci prije

ma dajte im nuklearke da izazovi 3 svjetski pa da ova svinjarija konačno završi..ovako Rusiju neće pobijediti slijedećih 100 god, nek ode sve k vragu!

Istina
10 mjeseci prije

Nagrada Ukrajni je ulazak u NATO i EU s time da moraju platit sve kredite i prodat zemlju, a Amerima i drugima džabe ruske sirovine i zemlja bez Slavena na istoku-pod uvijetom da dobiju rat. Uspjeh je dakle da ostaneš bez noge i ruke ali mozes se zadužit i sretan sto duguješ Amerima.
Samo kako će neko dobit rat protiv države koja ima nuklearno i gdje je normalno da gineš za državu već stoljećima.
Logika Amera je da ubaciš cisternu benzina na roštilj, a roštilj neće izgorit. Genijalno.

Ante
10 mjeseci prije

Znaći istina je da Rusi uništili one suvremene protuavionske sustave. A i ofenziva ne ide tako dobro, jer su Rusi uništili kolene Ukrajinskog oklopa među njima i tenkove lepoard. Ukrajinci su se prije par mjeseci ruglali Rusima kako su im uništili kolone tenkove i drugih oklopnih vozila. A sada su ukrajicima Rusi uništili kolone zapadnog naoružanja.

Dante
10 mjeseci prije

To nije nista drugo nego anuliranje dugova
Poznate metode ekonomskog ciklusa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI